Rămâi conectat

Curier Județean

Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan

Publicat

în

Aşa cum cei trei crai de la răsărit au bătătorit drumurile întortocheate ale Orientului ca să ajungă la peştera Bethleemului, la fel cei trei mari luminători ai Ortodoxiei din veacul al IV-lea, Grigorie, Vasile şi Ioan au străbătut anevoiosul drum al istoriei bisericii universale, pentru ca învăţăturile cele mai curate, cele mai complete definiţii şi cele mai adânci taine ale fondului doctrinar creştin să ajungă neştirbite până în vremurile noastre. Gaşpar, Melchior şi Baltazar, cei trei magi, i-au dus pruncului Iisus din iesle, aur, smirnă şi tămâie, elemente ce însoţeau ungerea împăraţilor şi regilor la instalarea lor pe tron, iar Sfinţii Grigorie, Vasile şi Ioan i-au oferit cele mai vaste şi complete opere teologice din întreaga literatură patristică. După cum farmaciştii de vocaţie îşi probează eficacitatea produselor pe propriul lor organism, tot aşa Sfinţii Trei Ierarhi şi-au testat preceptele expuse în scris – fie dogmatice, morale sau sociale – prin propriul lor mod de viaţă.
Din punct de vedere social, Sfântul Vasile, spirit practic şi bun gospodar, înfiinţează primele aşezăminte de ocrotire socială pentru creştinii de toate vârstele: şcoli pentru tineri fără posibilităţi de întreţinere; cămine pentru orfani; azile şi spitale pentru bătrâni. Tot el pune bazele unui monahism creştin organizat, scriind normele de convieţuire pentru călugări şi călugăriţe numite Reguli mari şi mici.
Sfântul Grigorie de Naziaz era neîntrecut în înţelepciune şi în tâlcuirea tainelor lui Dumnezeu. Se spune că, la înălţarea sa pe scaunul patriarhal, în marea cetate a Constantinopolului, nu exista decât o biserică creştină, toate celelalte fiind eretice sau păgâne, iar la săvârşirea sa din viaţă, toate bisericile erau creştine, doar una singură mai rămânând în folosul ereticilor.
Despre Sfântul Ioan Gură de Aur, maestru în frumuseţea vorbirii, citim în „Vieţile Sfinţilor”, că „atât de bine a tâlcuit dumnezeiasca Scriptură şi a săvârşit evangheliceasca propovăduire, încât dacă n-ar fi fost sfântul acesta, ar fi fost de trebuinţă să mai vină încă o dată pe pământ Stăpânul Hristos”.
Datorită neîntrecutei prestaţii exercitate pe multiple planuri, epoca lor (sec. IV), s-a numit „veacul de aur al creştinismului”. Şi alte epoci istorice au fost marcate de prezenţa unor mari personalităţi, dar parcă niciodată timpurile n-au fost atât de generoase, încât simultan să nască o troiţă de valori spiritual-morale, total dedicate slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor.
Împreună prăznuirea lor la 30 ianuarie se datorează unor dezbinări apărute între credincioşi, care au început să nutrească sentimente mai pioase pentru unul sau altul dintre cei trei sfinţi. Spre a preîntâmpina pericolul dezbinării bisericii, în timpul împărăţiei lui Alexie Comnenul (1081-1118), cei trei sfinţi s-au arătat nu în vis, ci în realitate, Mitropolitului Ioan al Cetăţii Evhaitenilor şi într-un glas i-au zis: „Noi, precum vezi, una suntem la Dumnezeu şi nu este între noi nici o sfadă sau împotrivire, ci fiecare în vremea sa, pornindu-se de dumnezeiescul Duh, am scris învăţăturile spre mântuirea cea de obşte şi folosul oamenilor; şi acelea pe care le-am învăţat noi înşine le-am dat şi altora spre înmulţirea talantului nostru şi nu este între noi vreunul întâi sau al doilea, ci dacă veţi vorbi de unul, şi cei doi urmează”. După această arătare, cei trei sfinţi s-au făcut nevăzuţi întorcându-se de-a dreapta tronului ceresc, aproape de Hristos pe care l-au slujit fără odihnă de la un capăt la altul al vieţii lor pământeşti.
Preot Petru PINCA, Blaj

Publicitate

Curier Județean

În luna septembrie Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba poposește la Șpring

Publicat

în

Miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală Șpring, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” în Județul Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Parteneri în această nouă activitate din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt: Primăria Comunei Șpring, Consiliul Local Șpring și Biblioteca Comunală Șpring. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga în Județul Alba la Șpring va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a doamnei Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Totodată activitatea se bucură de sprijinul Parohiei Ortodoxe din localitatea Șpring și de prezența scriitorului Virgil Todeasă, cetățean de onoare al comunei și a meșterului iconar Nicu Munteanu declarat în anul 2013 Tezaur Uman Viu, de către UNESCO.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop, pe de o parte sprijinirea bibliotecilor în diversificarea fondului de carte, iar pe de altă parte îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative, totul în beneficiul comunităților locale.

Electrica Furnizare Discount

Obiectivele proiectului sunt constituirea, organizarea, administrarea și dezvoltarea unui fond de carte, oferit cu titlu de împrumut de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba către bibliotecile publice din județul Alba în scop de informare, consultare, cercetare sau petrecere a timpului liber, respectiv intensificarea relațiilor de parteneriat dintre Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, ca for metodologic, și rețeaua de biblioteci publice din județul Alba. Implementarea proiectului deschide o importantă oportunitate pentru fiecare bibliotecă publică de a-și lărgi sfera de activități cultural-educative și de a veni în sprijinirea nevoilor de lectură din comunitatea respectivă prin creșterea și diversificarea fondului de carte.

Citește mai mult

Curier Județean

Târgul APULUM AGRARIA 2021: ce PROGRAM ne-au pregătit organizatorii. Locul unde satul se întâlnește cu orașul și sărbătorește recolta

Publicat

în

Târgul APULUM AGRARIA 2021: ce PROGRAM ne-au pregătit organizatorii. Locul unde satul se întâlnește cu orașul și sărbătorește recolta

Târgul APULUM AGRARIA din 2021 va avea un PROGRAM special menit să cinstească ediția XXIX a evenimentul îndrăgit de albaiulieni, dar și de români veniți din toate colțurile țării.

Apulum Agraria este locul unde satul se întâlneşte cu oraşul pentru a sărbători recolta reuşită din acest an, astfel, timp de trei zile, începând de vineri până duminică, organizatorii dau întâlnire publicului cu abundenţa toamnei, în perioada 24-26 septembrie, între orele 10.00 – 18.00. Evenimentul va avea loc în Piața Pascu din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

PROGRAM Apulum Agraria ediția XXIA – a

VINERI, 24 septembrie 2021
10:00 : Deschiderea târgului
14:00 : Toamna are gust – fructe de sezon, atelier de alimentație sănătoasă pentru copii
10:00 – 16:00 : Găsește-ți un prieten! – adopții câini

SÂMBĂTĂ, 25 septembrie 2021
11:00 : Magie de toamnă, atelier creativ pentru copii
12:00 : Imaginea afacerii tale, atelier pentru expozanți
10:00 – 16:00 : Găsește-ți un prieten! – adopții câini

DUMINICĂ, 26 septembrie 2021
11:00 : Magie de toamnă, atelier creativ pentru copii
12:00 : Cel mai frumos stand, concurs pentru expozanți

Evenimentul APULUM AGRARIA are menirea de a promova agricultura, gustul tradiţional autentic şi de a susține producătorii și economia locală.

 

 

 

 

Citește mai mult

Curier Județean

Hoț minor din Alba, identificat de polițiști după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-o casă: Ce a sustras acesta în două săptămâni

Publicat

în

Hoț minor din Alba, identificat de polițiști după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-o casă: Ce a sustras acesta în două săptămâni

Un minor din comuna Unirea este cercetat pentru furt. Ar fi sustras mai multe bunuri dintr-o casă în care ar fi pătruns prin efracție. Prejudiciul a fost recuperat.

La data de 20 septembrie 2021, polițiștii din Unirea au identificat un tânăr, de 17 de ani, din comuna Unirea, ca și bănuit de săvârşirea unui furt din locuință.

În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că, în perioada 4 – 18 septembrie 2021, ar fi pătruns, prin efracție, într-un imobil din comuna Unirea, de unde ar fi sustras două biciclete, două drujbe, două flexuri, o motocositoare, un cuptor cu microunde, un picamer și o televizor.

Electrica Furnizare Discount

Prejudiciul a fost recuperat integral și restituit păgubitului, iar, față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare