Rămâi conectat

Actualitate

Sfaturi și recomandări privind consumul de ciuperci, transmise de DSP Alba. Simptomele care anunță intoxicația

Publicat

în

Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult. Acestea constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, furnicături ale extremităților, iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.

Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Intoxicaţii cu ciuperci care au perioada de incubaţie scurtă:
– cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la ingestia consumului ciupercilor şi se manifestă prin hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenţa salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede.

Intoxicaţii cu ciuperci  cu perioadă de incubaţie lungă (ciuperca albă, buretele viperei, etc) – semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie dacă nu se iau măsuri apare coma şi apoi decesul persoanei în cauză.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Având în vedere faptul că după perioadele de caniculă revin ploile, este foarte probabil să existe o abundență de ciuperci în păduri, iar consumatorii trebuie să fie atenţi, pentru că există multe mutaţii ale ciupercilor, care chiar dacă erau cunoscute ca bune pot să fi suferit în timp mutaţii genetice şi să devină periculoase pentru sănătate.

Inclusiv culegătorii care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci, recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranța că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânțate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutații genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine din cauza căldurii excesive sau îmbătrânirii acestora.

Populația trebuie să fie prudentă în consumul de ciuperci și pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci se recomandă respectarea următoarelor reguli:

– Ciupercile pe care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune, să nu le consumaţi şi să nu le degustaţi;

Publicitate

– Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;

– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;

– Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;

– Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;

– Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;

Tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci se face în funcţie de durata perioadei de incubaţie astfel:

– în cazul ciupercilor care au o perioadă de incubaţie scurtă – se provoacă vărsătura (cu apa caldă şi sărată), se fac spălaturi gastrice (prin aspirarea conţinutului gastric), purgative saline, atropina, cărbune activat, etc.

– în cazul ciupercilor cu perioada de incubaţie lungă – se fac spălaturi gastrice (deşi eficienţa e redusă fiind vorba de o ingestie veche de 12 ore), se administrează substanţe pentru diminuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc perfuzii cu glucoză şi medicamente hepato-protectoare.

Primul ajutor vizează internarea de urgenţă pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-bazice) care periclitează viaţa celui otrăvit.

Publicitate
Publicitate

Actualitate

Accident în lanț pe Autostrada Soarelui. Patru autovehicule implicate în tamponare, o persoană a fost rănită grav

Publicat

în

Accident în lanț pe Autostrada Soarelui. Patru autovehicule implicate în tamponare, o persoană a fost rănită grav

Un grav accident în lanţ a avut loc luni dimineaţă pe Autostrada Soarelui. Patru autovehicule au fost implicate în tamponare, iar o persoană a fost rănită grav.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe Autostrada Soarelui este aglomeraţie pe tronsonul Drajna Feteşti, pe sensul de mers către litoral.

În zona kilometrului 103+500, pe sensul către litoral, a avut loc o tamponare în care au fost implicate patru autoturisme. Autovehiculele au fost scoase pe banda de urgenţă. Conform primelor informaţii, patru maşini au fost distruse şi 10 persoane au fost implicate în incident. Autovehiculele implicate în coliziune au fost scoase pe banda de urgenţă. Traficul pe tronsonul Drajna Feteşti, pe sensul de mers către litoral, este restricţionat.

Accident în lanț pe Autostrada Soarelui, fotografie cu caracter ilustrativ. Arhiva ZiarulUnirea.ro

Având în vedere faptul că şi în această dimineaţă traficul rutier pe Autostrada Soarelui este foarte intens către litoral, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să respecte următoarele reguli, pentru a preveni producearea accidentelor rutiere:

-să păstreze în mers o distanţă corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiţii de siguranţă;

-să respecte limitele legale de viteză;

-să folosească luminile de întâlnire;

-să se asigure şi să semnalizeze când schimbă banda de circulaţie; -să pună în funcţiune luminile de avarie când încheie o coloană care opreşte sau încetineşte brusc;

-să acorde prioritate la ieşirea din spaţiile de servicii;

-să nu circule sau să oprească pe banda de urgenţă, exceptând cazurile justificate;

-în cazul în care observă, la plecare, că numărul de autovehicule aflate în trafic este foarte mare, să aştepte până ce intensitatea circulaţiei mai scade.

Publicitate

 

Citește mai mult

Actualitate

Aventura unui motociclist sloven rămas în pană pe Transfăgărășan: a primit alertă de urși și n-a înțeles o iotă din mesajul în română

Publicat

în

Aventura unui motociclist sloven rămas în pană pe Transfăgărășan: a primit alertă de urși și n-a înțeles o iotă din mesajul în română

Un tânăr din Slovenia a avut parte de emoții la traversarea cu motocicleta a pasului Transfăgărășan. Turistul, rămas în pană cu motocicleta, a primit alertă de urși și n-a înțeles o iotă din mesajul în română.

Turistul sloven, unul dintre numeroșii străini care parcurg în această perioadă celebra trecătoare montană din România, s-a trezit cu un pneu spart la motocicletă în apropierea barajului Vidraru, rămânând blocat într-o curbă.

La scurt timp a primit pe telefon un mesaj prin Ro-Alert care-l avertiza cu privire la prezența unor urși în zonă.

Neștiind limba română, motociclistul sloven a apelat la singurul prieten român pe care-l cunoștea, un tânăr din București.

Aflând că sunt urși în apropiere, turistul a întrebat ce-ar putea face.

Mama prietenului român, profesoară de profesie, a găsit soluția care să-l scoată din încurcătură pe motociclist.

A apelat la ajutorul administratorilor unei tabere pentru copii din comuna Arefu, localizată la baza Transfăgărășanului, cu care colaborează prin prisma profesiei.

„O camionetă cu patru flăcăi și încă o mașină cu doi în spate au pornit spre tânărul străin. În nici jumătate de oră a fost încărcat și adus în siguranță, cu tot cu motocicletă, la pensiunea care găzduiește tabăra”, povestește profesoara într-o postare pe Facebook.

Ulterior, tănărul motociclist a apelat la asigurare pentru repararea defecțiunii la vehicul.

sursa: newsbv.ro

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Patronii de pe litoral dau vina pe români că nu vor să le muncească, în vârf de sezon. „Dăm bani, dăm cazare, dăm masă”

Publicat

în

În miezul sezonului, când litoralul este plin, patronii din industria ospitalității caută cu disperare angajați. Mulți lucrează cot la cot cu subalternii, dar nici așa nu reușesc să acopere lipsa.

La ultima bursă organizată de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă cele mai multe oferte au fost din acest domeniu, însă nu au stârnit interesul.

Bărbatul din imagini administrează o terasă în Eforie Nord. Are 10 angajați, dar îi mai trebuie cel puțin cinci.

”Virgil Negru, manager terasă Eforie: Dăm bani, dăm cazare, dăm masă.
Reporter: Cât este un salariu?

Virgil Negru: Începe de la 2.500 de lei pentru un necalificat și ajunge la până la 7.000- 8.000 pentru un bucătar calificat”.

Mihai, angajat: ”Din acest salariu mă distrez, îmi strâng ceva bănuți și cu restul îmi mai fac și eu necesitățile”.

Înainte de criza sanitară, pe litoral era nevoie de aproximativ 80.000 de angajați pentru ca industria ospitalității să funcționeze. Acum, o treime din posturi nu sunt ocupate, spun patronatele.

Din cele peste 500 de oferte de la ultima bursă a locurilor de muncă din Constanța, 400 au fost de la hoteluri și restaurante.

Persoanele care își căutau de muncă, certate de AJOFM că nu vor să lucreze în turism

Dar cei care s-au prezentat, majoritatea pensionari sau persoane trecute de 50 de ani, au căutat altceva.

”- Lucrează dumneata, nu vrei! Am 55 spre 57 de ani … trebuie să mă pensionez…
– Dacă vreți să vă asigurați existența…
– Vă invit pe dumneavoastră să lucrezi ca și camerist.
– Nu se închide sezonul peste o lună?”.

Publicitate

Multe oferte au fost pentru posturi permanente, plătite cel puțin cu salariul mediu pe economie.

”Reporter: Văd că până acum aveți o singură înscriere pe 25 de locuri.
Manuela Cuturamanu, reprezentantul unui hotel: Sunt convinsă că vor veni și alte persoane”.

”Mărioara Manole, reprezentantul unui hotel: Așteptam șomerii să se angajeze.
Reporter: Și aveți succes?
Mărioara Manole: Nu prea, lumea nu mai vrea să mai muncească cum muncea înainte”.

Organizațiile din turism susțin că foștii angajați s-au reorientat. Unii au plecat în alte țări, unde sezonul este mai lung și salariile – chiar și de patru ori mai mari.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”Mai gravă decât nivelul ratei șomajului este fluctuația forței de muncă, pentru că noi venim cu oferte de locuri de muncă, însă în același timp nu există o stabilitate a celor care își găsesc de muncă, cei care își găsesc un loc de muncă să rămână și să-și păstreze locul de muncă”.

Potrivit hotelierilor, un angajat necalificat primește, în medie, un salariu de 2.500 de lei, iar unul cu experiență, cel puțin dublu.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare