Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Sfârșitul intimității în spațiul virtual! Senatul a adoptat Legea Big Brother care îngrădește libertatea online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 19 decembrie, Legea Securităţii Cibernetice a fost adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională.

Dacă va fi promulgată de Președinte, legea le va permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie.

Legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor pe 17 septembrie, apoi a ajuns la Senat, iar astăzi a fost adoptată cu unanimitate de voturi, ceea ce înseamnă că Puterea şi Opoziţia şi-au dat mâna, scrie adevarul.ro.

„Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi: să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării“, se arată la articolul 17 din proiectul de lege iniţiat de Guvernul României.

Alte două proiecte de lege în domeniul securităţii cibernetice, respectiv prima formă a Legii Big Brother şi legea cartelor prepay –  au fost declarate neconstituţionale de CCR, cu unanimitate de voturi, în anul 2014.

Societatea civilă a reacționat promt astăzi cu mesaje care au devenit virale în spațiul virtual, în doar câteva ore:

“Legea Big Brother a trecut de Parlament. Dacă va fi promulgată de Președinte, cei conectați la internet vor fi supravegheați de MApN, MAI, MAE, MSI, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS și CSAT. Providerii vor fi obigați să ofere statului informații private. Practic, vorbim despre îngrădirea libertății online și violarea intimității. Este un moment bun să-i amintim lui Klaus Iohannis că a ajuns președinte datorită celor care se organizează în spațiul virtual și să lase internetul așa cum e”, este unul dintre mesajele la care aderă, la fiecare oră ce trece, câteva mii de internauți.

Un alt mesaj cheamă românii la proteste.

“BARICADĂ PENTRU VIAȚA PRIVATĂ! Apel la mobilizare, duminică 21 decembrie ora 12 la Parlamentul României!

La fix 25 de ani de la evenimentele liberatoare din 1989, parlamentarii ne-au arătat că 25 de ani au trecut DEGEABA! Și ne-au adus în punctul din care am plecat.

Duminică 21 decembrie ne pregătim să comemorăm. Reedităm Baricada de la Intercontinental în memoria celor peste 1.000 de concetățeni care au murit în decembrie 1989. Dar, în timp ce societatea civilă se pregătește să aducă un omagiu celor care au murit în mod nedrept, parlamentarii ne-au pregătit o surpriză. De sărbători. În mod evident cetățenii și ”aleșii” lor nu au, nici acum, o agendă comună. Nouă lege intră cu tancurile cibernetice în casele și în viețile noastre, în intimitatea gândurilor noastre.

Big Brother e, pe bune, printre noi și, în curând, în capul nostru. Dacă îi lăsăm. Putem, însă, să ne opunem și avem datoria să o facem! Duminică la ora 12 la Parlament!

Vom reveni cu detalii despre mobilizare în curând”, este mesajul transmis de Miliția Spirituală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea