Rămâi conectat

Curier Județean

Sezonul plantării pomilor fructiferi a ajuns la final. Vânzare mai slabă anul acesta, spun comercianţii din Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Fiecare om trebuie să construiască o casă, să planteze un pom şi să crească un copil

pomi fructiferi piata Alba Iulia01Astăzi a fost ultima zi în care comercianţii de pe raza oraşului Aiud au venit în piaţa agroalimentare din centrul municipiului Alba Iulia. Sezonul de primăvară a ajuns la final. Preţul pomilor, indiferent că sunt caişi gutui, meri, cireşi, pruni, piersici, vişini, peri sau nuci au scăzut de la 12, la 8-10 lei bucata, ceea ce denotă că afacerea nu a mers prea bine.

De altfel unul dintre comercianţi şi-a arătat nemulţumirea faţă de vânzarea slabă „Anul acesta a mers mai prost decât în alte sezoane. Cireşii s-au vândut mai bine. În zilele bune vindeam peste 50 de pomi fructiferi”, a spus un agricultor.

Plantarea pomilor se face în trei perioade: toamna, „în ferestrele iernii” – zilele călduţe de iarnă sau primăvara devreme. Primăvara de regulă este secetă, de aceea arborele pomi fructiferi piata Alba Iulia06trebuie udat bine după plantare. Celor care vor să-şi îmbogăţească livada la toamnă le oferim următoarele sfaturi:

La carte scrie că pomii fructiferi se plantează cât mai devreme, imediat după dezgheţ. Ideal este ca gropile să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Acest lucru favorizează o sterilizare a locului unde va fi plantat pomul. Dimensiunea gropilor e bine să fie cât mai mare, cu laturi de 1 – 1,5 metri la suprafaţă şi 60 – 80 cm adâncime. Această lucrare conduce la afânarea solului, un ajutor pentru dezvoltarea rădăcinilor.

Pomul trebuie plantat  la adâncimea la care a crescut în pepinieră. Dacă nu aţi întrebat vânzătorul, puteţi să vă orientaţi după punctul de altoire. Acesta trebuie să se afle la 2-3 cm deasupra nivelului solului. Pe măsură ce se aşează pământ peste rădăcini, se pomi fructiferi piata Alba Iulia02efectuează tasarea prin călcare. La plantare, folosiţi, pe lângă pământ, şi gunoi fermentat de grajd. Atenţie, nu folosiţi gunoi proaspăt, deoarece compromiteţi şansele ca pomul să se prindă. Folosiţi 10-15 l de apă pentru a uda. E bine ca, atunci când săpaţi groapa, să aşezaţi pământul scos în două grămezi: una cu pământul de deasupra (primii 20 de cm) şi cealaltă cu restul. Când plantaţi pomul, puneţi pământul scos de deasupra la fund şi cel scos de la fund deasupra. Plantarea se face astfel: Se face un muşuroi sub rădăcinile pomului, pe fundul gropii. Apoi, se trage pământul cât să acopere rădăcinile, se calcă, se pun 4-5 kg bălegar bine putrezit, se trage un nou strat de pământ şi se calcă, iar peste nivelul gropii se face un muşuroi care în primăvara se nivelează;

Este de precizat că adăugarea de îngrăşăminte chimice este total contraindicată. Acestea micşorează mult şansele ca planta să se prindă. Dacă decideţi să puneţi mai mulţi pomi, distanţa dintre ei trebuie să fie de minimum 4-5 metri. Excepţie fac vişinii, care se pot planta la 3 metri unul de celălalt. Perii, prunii, caişii, piersicii pot fi plantaţi la 4 metri unul de altul, iar merii  şi cireşii, la 5 metri. Pentru ca pomul să crească drept, puteţi înfige în groapă – de preferinţă înainte de plantare, pentru a nu afecta rădăcinile pomului – un par înalt. Legaţi pomul de acest par.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Biblioteca „Ovidiu Hulea” inaugurată de Ziua Bibliotecarului 2024, la Aiudul de Sus: Cuprinde aproximativ 4.000 de cărți, publicații și tablouri primite din donații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Biblioteca „Ovidiu Hulea” inaugurată de Ziua Bibliotecarului 2024, la Aiudul de Sus: Cuprinde aproximativ 4.000 de cărți, publicații și tablouri primite din donații La Aiud, de Ziua Bibliotecarului 2024, s-a deschis o nouă bibliotecă publică cu aproximativ 4.000 de volume. Inaugurarea Bibliotecii „Ovidiu Hulea” a avut loc într-un spațiu din cadrul Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea