Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control

În ultimii ani, încălzirea globală a devenit o preocupare majoră în rândul oamenilor din întreaga lume, iar impactul pe care acest fenomen îl are asupra sănătății devine tot mai greu de ignorat. Cel mai recent raport al Climate Central atrage atenția asupra faptului că tendințele climatice agravează sezonul alergiilor și riscurile asociate pentru sănătate.

Specialiștii spun că schimbările meteo agravează simptomele

Persoanele care suferă de alergii știu deja că urmează o perioadă în care se vor lupta cu diferite simptome. Specialiștii avertizează însă că modificările climatice au făcut ca zilele cu îngheț să fie mai puține, iar sezonul de primăvară să înceapă mai devreme. Astfel, plantele au mai mult timp să înflorească și să elibereze polenul care provoacă alergii. Un studiu recent al Climate Central arată că în unele zone, din 1990 până în 2018, anotimpurile polenului au devenit mai lungi chiar și cu 20 de zile în medie și cu până la 21% mai intense în ceea ce privește concentrațiile de alergen.

În primul rând, temperatura crescută poate determina o creștere a nivelului de polen în aer, ceea ce poate duce la o creștere a alergiilor oculare. În al doilea rând, încălzirea globală poate duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră și, prin urmare, la o creștere a poluării atmosferice. Aceasta poate agrava simptomele alergiilor oculare, deoarece particulele poluante pot agrava inflamația oculară.

”Alergia oculară este o reacție inflamatorie a ochilor cauzată de iritarea sau alergia la substanțe din mediu, cum ar fi praful, polenul, părul de animale sau parfumurile. Simptomele includ mâncărime, roșeață, lacrimare excesivă și umflarea pleoapelor”, explică Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog.

Tratamentul de rutină presupune în primul rând un control de specialitate, iar după ce medicul a stabilit că este vorba despre o alergie și nu o altă afecțiune, se poate interveni în funcție de starea pacientului cu antiinflamatoare steroidiene și cu substanțe antihistaminice.

Din păcate, alergiile oculare pot fi prevenite doar în măsura în care pacientul reușește să evite sau să reducă expunerea la alergeni cunoscuți. Indiferent că vorbim despre polen, praf sau păr de animale. ”Dacă pacientul știe deja că are o alergie, e bine ca în sezonul cald să fie atent la ce se expune, mai ales dacă este într-un episod acut. Să nu iasă afară când este foarte cald sau să meargă într-un mediu cu expunere la alergeni. Pot fi benefice folosirea pernelor și a lenjeriei de pat anti-alergenice și utilizarea unui purificator de aer pentru a reduce nivelurile de acarieni din praful de casă. Totodată, se recomandă evitarea fumatului și expunerii la fumul de tutun și evitarea utilizării soluțiilor oftalmice care conțin conservanți, care pot agrava simptomele”, recomandă Dr. Dan Stănilă.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pachete alimentare 2024: Lista produselor pe care le vor primi persoanele vulnerabile a fost modificată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pachete alimentare 2024: Lista produselor pe care le vor primi persoanele vulnerabile a fost modificată Persoanele vulnerabile vor primi și în 2024, din partea Statului, tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde, dar și pachete de alimente. Pachetele alimentare vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție, de către fiecare beneficiar în parte, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea