Sentințe noi într-un dosar de falsificare a unui lot de 1.000.000 de pachete de ţigări, pronunțate de Tribunalul Alba
Tribunalul Alba a rejudecat dosarul în care 6 inculpați – T.Z, R.C.B, G.M.P, V.G.N, T.M și A.I.L au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice; constituire grup infracţional nestructurat sau aderare la un asemenea grup. Aceștia au primit pedepse între 4 ani de închisoare cu executare (T.Z) și 2 ani de închisoare cu suspendare (pentru restul inculpaților – mai puțin A.I.L, pentru care s-a încetat procesul pornit pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului).
Totodată, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de Philip Morris Products SA şi i-a obligat în solidar pe inculpaţi la plata sumei de 40.000 euro reprezentând daune morale. De asemenea, s-a dispus confiscarea și distrugerea (pr cheltuiala inculpaților) a următoarelor bunuri – 11.180 coli din carton având dimensiunea 52 cm/72 cm, fiecare coală având ştanţate şi imprimate un număr de 12 forme tip ambalaj pachet ţigarete tipărite cu sigla „Marlboro” de culoare roşu, aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia – 7.730 coli din carton având dimensiunea 52 cm/72 cm, fiecare coală având ştanţate şi imprimate un număr de 12 forme tip ambalaj pachet ţigarete tipărite cu sigla „LM” de culoare roşu, aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia – 9 recipiente din plastic care conţin lichid incolor, având inscripţionată cantitatea de 10 kg şi diferite arome (miere, cafea, ciocolată, caise, vanilie, rom, mere, nucă şi scorţişoară), aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia – 80 coli din carton având dimensiunea 50 cm/70 cm, tipărite cu sigla „Marlboro” şi ştanţate, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca – 13.978 coli inscripţionate „Marlboro”, în format 50 cm/70 cm, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca – două ambalaje ale unor pachete de ţigări marca Marlboro cu acelaşi cod de bare, respectiv 7622100986843, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca. Alte bunuri confiscate sunt:- trei plăci de embosat şi două ştanţe, aflate în custodia IGPR – BCCO Cluj Napoca – două CD-uri cu machete pentru tipărituri marca Trax Data şi Philips, 4 filme (74 x 51,5 cm) pentru LM, 11 filme (74 x 51,5 cm) pentru Marlboro, 6 plăci tipografice pentru LM şi 7 plăci tipografice pentru Marlboro aflate în custodia IGPR – BCCO Alba Iulia.
”Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţa din 09.08.2010 asupra bunurilor inculpaţilor B.R.C, P.G.M şi N.V.G. În baza art. 272 alin.2 Cod procedură penală suma de 300 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpatul L.A.I în cursul judecăţii va fi avansată din fondurile MJ în contul BCAJ Alba. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, după cum urmează: – pe inculpatul Z.T la suma de 2420 lei – pe inculpatul B.R.C la suma de 2395 lei – pe inculpatul M.T.I la suma de 2320 lei – pe inculpatul Pamfil Gabriel Miron la suma de 2320 lei – pe inculpatul N.V.G la suma de 2420 lei”, se mai arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.
Reamintim că inculpații au intrat în vizorul DIICOT în luna aprilie 2010 când, în urma investigaţiilor, în Punctul de Frontieră Nădlac, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu poliţişti de frontieră de la Poliţia de Frontieră Nădlac, au oprit un tir, în interiorul căruia au descoperit 51 de colete ce conţineau 430 de coli, imprimate cu pachete de ţigări şi nouă bidoane cu soluţii aromate. În următoarea zi, poliţiştii de combaterea a criminalităţii organizate din Alba Iulia, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Hunedoara, au desfăşurat nouă percheziţii domiciliare, în judeţele Alba şi Cluj.
În urma descinderilor, 14 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Hunedoara, pentru audieri.
“În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă suspecţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 56 de ani, pentru comiterea infracţiunilor de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni şi contrafacerea, imitarea sau folosirea fără drept a unei mărci în scopul inducerii în eroare a publicului asupra calităţii produselor sau serviciilor la care se referă marca. Un alt membru al reţelei, de 38 de ani, este cercetat penal pentru pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, împotriva a trei dintre suspecţi s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara” se arăta în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române publicat în urma audierilor.
Pentru probarea activităţii infracţionale a suspecţilor, poliţiştii au fost sprijiniţi de ofiţeri din cadrul S.R.I..
În urma activităţilor desfăşurate au fost indisponibilizate o maşină de ştanţat, materiale folosite la tipărirea ambalajelor de ţigări, plăci de tipar, patru laptop-uri, cinci calculatoare – bunuri folosite la comiterea de infracţiuni, precum şi ambalaje de ţigări contrafăcute.
În urma documentării activităţii infracţionale a grupului care acţiona în judeţele Alba, Hunedoara şi Cluj, poliţiştii au stabilit că doi dintre membrii grupului au apelat la două tipografii din Cluj Napoca, unde au tipărit o parte dintre pachetele de ţigări, cu bani puşi la dispoziţie de către alți doi suspecți. În luna ianuarie s-au efectuat operaţiuni de ştanţare şi ebosare a ambalajelor, iar vopseaua tipografică a fost achiziţionată de la o societate comercială din Alba Iulia. Poliţiştii au continuat cercetările şi au mai stabilit că, la începutul lunii aprilie a.c., la un atelier tipografic au fost tipărite zeci de mii de ambalaje pentru ţigări. De asemenea, doi dintre cei audiați sunt suspectaţi că s-au ocupat de achiziţionarea tutunului. Pachetele de ţigări contrafăcute urmau a fi ambalate şi comercializate în străinătate”, se arăta, la data respectivă, într-un comunicat de presă transmis de IGPR.
Dosarul s-a judecat pe fond la Judecătoria Alba Iulia, care l-a condamnat pe Toma Zbutea la 4 ani închisoare, 1.000 lei amendă penală şi 2 ani interzicerea unor drepturi, iar ceilalți inculpați au primit pedepse cu amenzi penale între 1.000 și 1.500 de lei. De asemenea, doi dintre inculpați au fost achitați. Sentința a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia care a casat hotărârea și a dispus rejudecarea dosarului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Primăria comunei Pianu aduce spiritul Crăciunului pentru locuitori: Brazi puși la vânzare la un preț modic
FOTO | Primăria comunei Pianu aduce spiritul Crăciunului pentru locuitori: Brazi puși la vânzare la un preț modic În pragul sărbătorilor de iarnă, Primăria Comunei Pianu oferă locuitorilor de pe raza localității posibilitatea de a achiziționa brazii de Crăciun la o sumă modică. Citește și: 20 decembrie 2024 | „O faptă bună”, spectacol caritabil de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 4 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 5 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 3 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 21 de ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia