Senatorii vor prelungirea concediului paternal plătit de la 5 la 10 zile lucrătoare

Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege care prevede prelungirea concediului paternal plătit de la 5 la 10 zile lucrătoare în primele două luni de la nașterea copilului.

concdiul-paternal”În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”, potrivit proiectului de lege.

ELIT

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea articolului 2 din Legea nr. 210/1999 prin extinderea concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, extinderea perioadei în care părintele poate solicita acest concediu de la 8 săptămâni la două luni, respectiv introducerea mențiunii că indemnizația pentru concediu paternal să fie plătită integral din fondul de salarii al unității.

Inițiatorii propunerii sunt: Boeriu Valeriu-Victor – senator PNL; Câmpeanu Mariana – senator PNL; Dobra Dorin-Mircea – senator PNL; Grigoraş Viorel – senator PNL; Ichim Paul – senator PNL; Luchian Dragoş – senator PNL; Motoc Octavian – senator PNL; Nicoară Marius-Petre – senator PNL; Oprea Mario-Ovidiu – senator PNL; Paşca Liviu-Titus – senator Independent; Popa Mihaela – senator PNL; Tudor Doina-Anca – senator PNL

Senatul este prima cameră sesizată, iar pentru a produce efecte legea trebuie să fie adoptată de deputați și promulgată de președinte.

Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 2 decembrie 2015.

Termenul urmează să se împlinească după vacanța parlamentară, la 11 zile de la reluarea activității Senatului.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

1 comentariu

Gheorghe 8 decembrie 2015 at 20:05

Mai bine faceți concediul paternal de un an, ca sa nu mai muncească în Tara asta nici acei putini care mai muncesc !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...