Rămâi conectat

Actualitate

Şeful SRI Ioan Tarnu şi subofiţerul BCCOA Liviu Schiau, eliberaţi în „creierii” nopţii

Publicat

în

Şeful Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subcomisarul Liviu Schiau de la BCCO Alba Iulia, reţinuţi luni dimineaţă sub acuzaţia că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE, au fost puşi în libertate după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, după multe ore de audieri şi deliberări, propunerea de arestare făcută de procurorii DIICOT Hunedoara. „În noaptea de luni spre marţi, după o şedinţă de judecată care s-a încheiat în jurul orei 0.30, Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerile formulate de DIICOT Hunedoara a celor doi inculpaţi acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului şi a decis punerea lor de îndată în libertate dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus cu privire la aceştia măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile şi a atras atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin se va institui faţă de aceştia măsura arestării preventive”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei. Tarnu şi Schiau au părăsit sediul instanţei în jurul orei 3.00, imediat după anunţarea hotărârii.
Decizia magistraţilor albaiulieni nu este definitivă, recursul declarat marţi de procurori urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în zilele următoare. Tot în cadrul aceluiaşi dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a unui alt inculpat pentru care iniţial Tribunalul Hunedoara dispusese în 17 aprilie măsura de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile însoţită de respectarea mai multor obligaţii, printre care şi aceea de a nu comunica direct sau indirect cu ceilalţi inculpaţi sau martori audiaţi în această cauză.

Dănuţ Cristian Bândilă, din judeţul Mureş, nu a respectat interdicţia stabilită de instanţa de judecată de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi în dosarul grupării infracţionale organizate specializată în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, aflaţi în stare de arest preventiv. Potrivit Poliţiei, în dosarul în care sunt implicaţi Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, peste 30 de persoane sunt suspectate că au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din străinătate, pe care le-au transportat în România unde le-au contrafăcut seriile de identificare şi documentele de provenienţă. În 14 aprilie a avut loc ultima descindere dintr-o serie de mai multe, ocazie cu care a fost reţinut, printre alţii, şi Mircea Stanciu din Alba Iulia. Potrivit procurorilor DIICOT Hunedoara acesta l-ar fi informat pe Tarnu că este implicat în furtul de utilaje şi l-ar fi rugat să intervină pe lângă ofiţerii BCCOA ca să nu-i fie percheziţionată casa. Tarnu ar fi primit în mod direct daruri de la soţia lui Stanciu.
*Tarnu ar fi primit şpagă în făină
Potrivit unor informaţii apărute ieri seară şi preluate de mai multe site-uri de ştiri şi publicaţii on-line, ultimul cadou pe care şeful SRI Alba l-ar fi primit de la Stanciu ar fi fost un sac cu 50 de kg de făină. Mircea Stanciu, care deţine moara din Ighiu dar şi un centru de preluare a maşinilor casate în Miceşti, se pare că era asociat cu sora şefului SRI Alba. Aceleaşi surse mai vorbesc şi despre faptul că în ziua în care procurorii au făcut percheziţii la Mircea Stanciu acasă, soţia acestuia se afla la sediul SRI Alba, pentru a afla cum ar putea să pregătească mai bine apărarea. Mircea Stanciu a fost reţinut în dosarul utilajelor furate din UE în 14 aprilie, când a avut loc ultima din şirul de descinderi efectuate poliţişti şi coordonate de procurorii DIICOT.
*Ioan Tarnu, suspendat din funcţie „până la clarificarea situaţiei”
SRI a emis luni seară un comunicat în care anunţă că şeful Direcţiei de Informaţii Alba a fost suspendat din funcţie şi pus la dispoziţia organelor de anchetă. „SRI a cooperat şi a sprijinit în permanenţă investigaţia organelor de aplicare a legii, prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara şi structura centrală de protecţie internă. În prezent ofiţerul este suspendat din funcţia deţinută şi va sta la dispoziţia organelor de anchetă până la clarificarea situaţiei”, a precizat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, referindu-se la reţinerea ofiţerului Ioan Tarnu. Acesta se află în fruntea SRI Alba din septembrie 2006.
Ioana PITICARIU

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare