Rămâi conectat

Actualitate

Şeful SRI Ioan Tarnu şi subofiţerul BCCOA Liviu Schiau, eliberaţi în „creierii” nopţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şeful Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subcomisarul Liviu Schiau de la BCCO Alba Iulia, reţinuţi luni dimineaţă sub acuzaţia că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE, au fost puşi în libertate după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, după multe ore de audieri şi deliberări, propunerea de arestare făcută de procurorii DIICOT Hunedoara. „În noaptea de luni spre marţi, după o şedinţă de judecată care s-a încheiat în jurul orei 0.30, Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerile formulate de DIICOT Hunedoara a celor doi inculpaţi acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului şi a decis punerea lor de îndată în libertate dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus cu privire la aceştia măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile şi a atras atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin se va institui faţă de aceştia măsura arestării preventive”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei. Tarnu şi Schiau au părăsit sediul instanţei în jurul orei 3.00, imediat după anunţarea hotărârii.
Decizia magistraţilor albaiulieni nu este definitivă, recursul declarat marţi de procurori urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în zilele următoare. Tot în cadrul aceluiaşi dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a unui alt inculpat pentru care iniţial Tribunalul Hunedoara dispusese în 17 aprilie măsura de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile însoţită de respectarea mai multor obligaţii, printre care şi aceea de a nu comunica direct sau indirect cu ceilalţi inculpaţi sau martori audiaţi în această cauză.

Dănuţ Cristian Bândilă, din judeţul Mureş, nu a respectat interdicţia stabilită de instanţa de judecată de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi în dosarul grupării infracţionale organizate specializată în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, aflaţi în stare de arest preventiv. Potrivit Poliţiei, în dosarul în care sunt implicaţi Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, peste 30 de persoane sunt suspectate că au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din străinătate, pe care le-au transportat în România unde le-au contrafăcut seriile de identificare şi documentele de provenienţă. În 14 aprilie a avut loc ultima descindere dintr-o serie de mai multe, ocazie cu care a fost reţinut, printre alţii, şi Mircea Stanciu din Alba Iulia. Potrivit procurorilor DIICOT Hunedoara acesta l-ar fi informat pe Tarnu că este implicat în furtul de utilaje şi l-ar fi rugat să intervină pe lângă ofiţerii BCCOA ca să nu-i fie percheziţionată casa. Tarnu ar fi primit în mod direct daruri de la soţia lui Stanciu.
*Tarnu ar fi primit şpagă în făină
Potrivit unor informaţii apărute ieri seară şi preluate de mai multe site-uri de ştiri şi publicaţii on-line, ultimul cadou pe care şeful SRI Alba l-ar fi primit de la Stanciu ar fi fost un sac cu 50 de kg de făină. Mircea Stanciu, care deţine moara din Ighiu dar şi un centru de preluare a maşinilor casate în Miceşti, se pare că era asociat cu sora şefului SRI Alba. Aceleaşi surse mai vorbesc şi despre faptul că în ziua în care procurorii au făcut percheziţii la Mircea Stanciu acasă, soţia acestuia se afla la sediul SRI Alba, pentru a afla cum ar putea să pregătească mai bine apărarea. Mircea Stanciu a fost reţinut în dosarul utilajelor furate din UE în 14 aprilie, când a avut loc ultima din şirul de descinderi efectuate poliţişti şi coordonate de procurorii DIICOT.
*Ioan Tarnu, suspendat din funcţie „până la clarificarea situaţiei”
SRI a emis luni seară un comunicat în care anunţă că şeful Direcţiei de Informaţii Alba a fost suspendat din funcţie şi pus la dispoziţia organelor de anchetă. „SRI a cooperat şi a sprijinit în permanenţă investigaţia organelor de aplicare a legii, prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara şi structura centrală de protecţie internă. În prezent ofiţerul este suspendat din funcţia deţinută şi va sta la dispoziţia organelor de anchetă până la clarificarea situaţiei”, a precizat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, referindu-se la reţinerea ofiţerului Ioan Tarnu. Acesta se află în fruntea SRI Alba din septembrie 2006.
Ioana PITICARIU

 

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea