Se pare că pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba legea este opţională

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Modul în care IŞJ Alba încearcă să justifice faptul că personalul din învăţământul cugirean nu şi-a primit salariile la timp, aruncând vina pe administraţia publică locală este nu doar regretabil, ci şi o iresponsabilitate a acestei instituţii judeţene. Conducerea Primăriei Oraşului Cugir consideră gravă afirmaţia făcută în presă de către prof. Cornel Sandu, şeful IŞJ Alba cum că primăria nu a vrut să transfere banii între şcolile din oraş, motiv pentru care dascălii cugireni îşi primesc cu întârziere salariile aferente lunii trecute. Precizăm că o astfel de procedură nu intră în competenţele administraţiei locale, ci în conformitate cu prevederile art. 4’2 din H.G. 1618/2009, modificată prin H.G. 369/2010, cei care pot transfera fonduri de la o unitate la alta sunt direcţiile de finanţe judeţene, cu asistenţa tehnică de specialitate a inspectoratelor şcolare, cele care sunt angajatorii de drept ai personalului din învăţământ. Pentru a elimina orice suspiciune în acest sens, aducem în atenţia opiniei publice paragraful din lege care stipulează acest lucru şi care spune că „În cazuri excepţionale, atunci când sumele calculate nu asigură plata drepturilor salariale la unele unităţi de învăţământ cu personalitate juridică,…, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu asistenţa tehnică de specialitate a inspectoratelor şcolare, pot efectua redistribuiri ale sumelor repartizate pe comune, oraşe, municipii şi sectoare ale municipiului Bucureşti cu această destinaţie.”
Ne este greu să credem că o astfel de prevedere legislativă este necunoscută conducerii unei instituţii abilitate în acest sens, astfel că afirmaţia conduceri IŞJ Alba nu face altceva decât să inducă în eroare cadrele didactice din Cugir cu scopul de a responsabiliza primăria, în mod neîntemeiat.
În continuare, Primăria Oraşului Cugir, ca ordonator de credite, doreşte să atragă atenţia forurilor judeţene, în mod public, asupra necesităţii suplimentării sumelor defalcate din TVA destinate plăţii drepturilor de personal din învăţământul cugirean, în funcţie de costul/elev. Menţionăm că în luna noiembrie trei şcoli din Cugir nu au fonduri suficiente pentru plata salariilor, iar pentru luna decembrie lipsesc banii pentru 6 instituţii de învăţământ. Situaţia necesarului de fonduri pentru plata personalului din unităţile şcolare a fost comunicat de nenumărate ori, ultima dată în 27 octombrie, atât Inspectoratului Şcolar al Judeţului Alba, cât şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba. În momentul de faţă, oraşul Cugir are un disponibil de 572.200 de lei, fiindu-i necesari încă 598.800 de lei pentru a putea acoperi salariile profesorilor din localitate. În consecinţă, subliniem faptul că până la finele anului nu există sume în plus pe nici una dintre unităţile şcolare care să poată fi transferate altora.  (Biroul de Presă Primăria Oraşului Cugir)

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419