Se impune purtarea măștii în spațiile publice deschise în județul Alba? Ce spun autoritățile?

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Se impune purtarea măștii în spațiile publice deschise în județul Alba? Ce spun autoritățile?

Prin Hotărârea nr. 37/28.07.2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 acolo unde există un risc crescut de infectare. Comitetul a propus ca la nivel județean obligativitatea purtării măștii de protecție să poată fi instituită de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba în intervalele orare și spațiile publice deschise stabilite de acesta, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Alba, în funcție de cât de aglomerate sunt acele spații la anumite ore.

Sunt exceptate de la portul măștii persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută) și copiii mai mici de 5 ani.

ELIT
Cel puțin deocamdată, în județul Alba NU se impune purtarea măștii în spații publice deschise

„De exemplu, Argeșul, având foarte multe cazuri, ieri au venit și au spus că să poarte și în alte locuri (masca de protecție), cum sunt zonele aglomerate. Noi nu avem un temei. La Comitetul Județean pentru Situații de Urgență când mergi cu o măsură restrictivă trebuie să ai un motiv. Trebuie să vină Direcția de Sănătate Publică sau CJSU și să spună: «Domnule prefect, la Alba este riscul mare…» (…) Noi zi de zi încercăm să prevenim, ca să nu ajungem la amenzi sau la altceva”, a declarat pentru ziarul „Unirea” prefectul Nicolae Albu.

Așadar, deocamdată în județul Alba nu este obligatorie purtarea măștii în piețe, târguri, zone comerciale aglomerate sau în alte spații publice deschise, dar portul acesteia este însă recomandat.

Potrivit HCNSU nr. 37, între orele 23.00 – 6.00, localurile și barurile cu „păcănele” și alte jocuri de noroc, precum și terasele vor fi închise, iar în afara intervalului menționat patronii trebuie să ia măsuri astfel încât numărul de clienți să nu depășească numărul de scaune, fiind totodată interzise dansul și interacțiunea fizică. Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane și șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de părinți sau bunici.