Actualitate
SCUTUL PĂDURII în Alba: Poliția a confiscat zeci de metri cubi de material lemnos. Valoarea prejudiciului
SCUTUL PĂDURII în Alba: Poliția a confiscat zeci de metri cubi de material lemnos. Valoarea prejudiciului
La data de 16 martie 2023, Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori precum și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos.
La acțiune, alături de polițiști, au participat specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Județene Alba.
Cu această ocazie au fost efectuate 6 de controale privind transportul de material lemnos, au fost aplicate 12 sancțiuni la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și a fost confiscată cantitatea de 81 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 16.950 lei.
Actualitate
Reforma pensiilor 2023: Nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul la momentul pensionării
Reforma pensiilor 2023: Nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul la momentul pensionării
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali a declarat la RFI că o renunțare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă. Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a avansat această ipoteză, precizând că sunt țări care au renunțat la mari reforme din PNRR. Daniel Fenechiu spune că nu se va renunța la reforma pensiilor speciale din PNRR.
„Nimeni nu-și dorește să ne asumăm o renunțare și acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câțiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîțu, când a fost inclusă în PNRR această obligație, care a fost practic asumată de România, aș putea spune că nu a fost impusă. În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă își dorește să rezolve această problemă. Deci ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit”, afirmă liderul senatorilor PNL, informează Mediafax.
El afirmă că Marcel Boloș a prezentat o ipoteză neasumată de Executiv.
„Haideți să vă spun un lucru, e foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, adaugă fenechiu.
El apreciază că reforma pensiilor speciale reprezință „un cartof fierbinte”.
„Este un cartof fierbinte, dar și cartofii fierbinți trebuie gestionați. Eu cred că acest cartof fierbinte va fi gestionat. Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului. Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție, eu nefiind implicat direct în stabilirea soluțiilor, nu mi-aș dori să aleg foarte mult, pentru că există posibilitatea ca lucruri care le văd eu astăzi mâine sau poimâine să fie altfel structurate în ceea ce urmează să vină în Parlament. Eu am încredere în toți decidenții politici atât din PNL, cât și din PSD, cât și din UDMR că cu toții ne dorim să avem acces la fondurile din PNRR și că vom reuși să-i dăm de capăt acestei probleme, făcând o lege care să reziste și controlului de constituționalitate, care în opinia mea este principala problemă a proiectului care ar urma să fie adoptat”, încheie Fenechiu.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Aproape 500 de euro la hectar pentru împăduriri: Cine poate primi banii europeni
Aproape 500 de euro la hectar pentru împăduriri: Cine poate primi banii europeni
În cursul zilei de joi, 23 martie, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat că a fost semnat primul contract de împădurire prin PNRR.
”Astăzi am semnat primul contract de împădurire finanţat din PNRR: la Scorniceşti, în judeţul Olt, împădurim aproape 83 de hectare de teren agricol. Asta înseamnă că vom elimina peste 10.000 de tone de CO2 din atmosferă în decurs de 20 de ani şi în acelaşi timp proprietarii vor beneficia anual de o subvenţie de 456 de euro pe hectar de la MMAP în aceşti ani”, a scris, joi, pe Facebook, Tanczos Barna.
Ministrul Mediului anunţă, de asemenea, care este obiectivul UDMR la guvernare: ”Să protejăm pădurile, să gestionăm durabil acest sector, respectiv să acordăm finanţare pentru proprietari. În acest fel nu numai că extindem suprafeţele împădurite, dar luăm măsuri şi împotriva schimbărilor climatice”.
Ministrul Barna Tánczos a dispus secretarilor de stat din MMAP să organizeze, în perioada următoare, o serie de întâlniri de lucru în fiecare dintre judeţele României, pentru a oferi informaţii şi detalii potenţialilor beneficiari, cu privire la noua linie de finanţare pentru împăduriri, anunţă ministerul.
Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deţinători pentru a fi împădurite, iar instituţia pe care o conduce oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă şi oferă o subvenţie anuală de 456 euro/hectar pe 20 de ani.
„Până în 2026 plantăm 57 de mii de hectare de pădure nouă din fondul de redresare şi rezilienţă. Devino şi tu proprietar de pădure, aplică pentru finanţare pe pagina”, a completat Barna.
Sursa: romaniatv.net
Actualitate
Concediu de odihnă 2023: Până la ce dată se pot recupera zilele libere pe care nu le-aţi luat în 2022
Concediu de odihnă 2023: Până la ce dată se pot recupera zilele libere pe care nu le-aţi luat în 2022
Salariații români care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.
Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.
Sursa: zf.ro
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Curier Județeanacum 8 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 4 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum