Rămâi conectat

Curier Județean

Scriitorul albaiulian Ion Lăncrănjan omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vineri, 13 august 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, îl vor omagia la Alba Iulia și la Oarda de Sus pe scriitorul Ion Lăncrănjan, la 93 de ani de la naștere.

Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera scriitorului se vor desfășura în marea lor majoritate online, pe paginile oficiale Facebook, Twitter, Youtube și Instagram ale bibliotecii, excepție făcând momentul oficial al depunerii de flori și coroane la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, moment ce se va desfășura la ora 12:00, și la Placa Memorială de la Oarda de Sus, localitatea natală a scriitorului, la ora 13:00.

Pe tot parcursul zilei de 13 august 2021, cei interesați vor putea afla lucruri inedite despre viața șiopera scriitorului Ion Lăncrănjan, din materialele postate online pe paginile de Facebook, Instagram, Youtube și Twitter ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Materialele vor fi difuzate după următorul program:

Elit - Gustul Desăvârșit

Ora 9:00 – Medalion literar „Ion Lăncrănjan”;
Ora 10:00 – Recomandare carte adulți: Cordovanii, autor Ion Lăncrănjan;
Ora 11:00 – Recomandare carte pentru copii: Copilărind prin Ardeal, autor Ion Lăncrănjan;
Ora 12:00 – Festivitate de depuneri de flori la bustul scriitorului Ion Lăncrănjan de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia;
Ora 13:00 – Depunere de jerbă de flori la Placa memorial de la Oarda de Sus;
Ora 14:00 – Citatul zilei
Ora 15:00 – Știați că…?
Ora 16:00 – Expoziție de carte: Ion Lăncrănjan în colecțiile bibliotecii;
Ora 17:00 – Cordovanii Redivivus- povestea trilogiei
Ora 18:00 – Memoria culturală a locului: Ion Lăncrănjan în memoria urmașilor;
Ora 19:00 – Din corespondența culturală a lui Ion Lăncrănjan;

Ion Lăncrănjan s-a născut la 13 august 1928, în Oarda de Sus, judeţul Alba, ca fiu al lui Ion Lăncrănjan şi al soţiei sale Iova (născută Romcea). El va rămâne profund legat de satul natal, pe care-l face cunoscut lumii prin intermediul operelor sale. După absolvirea şcolii primare din comuna natală pleacă la Braşov, devenind elev la Liceului Agricol Experimental de pe lângă uzinele ,,Astra” (1942). În 1946 termină cursul inferior al gimnaziului, obţinând calificarea de electrician. Anul următor se înscrie la cursul superior al liceului, transferându-se apoi la Câmpina. Va începe, aici, o lectură sistematică și va frecventa cenaclul literar din localitate. Datorită acestor preocupări literare este selectat pentru a urma cursurile Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti, în 1951.

După absolvirea şcolii, lucrează ca redactor la publicaţiile: ,,Tânărul scriitor” (din 1953), ,,Luceafărul”, ,,Gazeta literară”, ,,Viaţa Românească” (în perioada 1965-1967). Debutează editorial cu romanul Cordovanii (alcătuit din 3 volume, apărut la Editura de Stat pentru Literatură, în anul 1963, debut puţin obişnuit prin masivitatea operei şi, mai ales, prin maturitatea ei. Este distins cu Premiul de Stat şi Premiul Uniunii Scriitorilor. În anul 1966 apare ediţia a II-a, revăzută, a Cordovanilor, iar în 1967 publică nuvela Eclipsă de soare, în trei numere ale revistei „Gazeta literară”. Au urmat volumele de nuvele şi povestiri : Eclipsă de soare (ESPLA, 1969), Fragmentarium (Editura tineretului, ) şi Vuietul (Editura Militară, 1969), Ploaia de la miezul nopţii (Editura Dacia, 1974), Drumul câinelui (Editura Dacia, 1974), romanele: Caloianul (Editura Albatros, 1975), Suferinţa urmaşilor (Editura Eminescu, 1978), Fiul secetei (Editura Albatros, 1979). În anul 1982 apare volumul Toamnă fierbinte (Editura Albatros), urmat de volumul de articole şi eseuri Cuvânt despre Transilvania (Editura Eminescu). În anul 1983 publică volumul de articole Vocaţia constructivă, urmat în 1986 de ediţia a doua a romanului Toamnă fierbinte. În această perioadă, scriitorul va colabora la: ,,Tribuna”, ,,Ramuri”, ,,Steaua”, ,,Ateneu”, ,,Manuscriptum”, ,,Săptămâna” şi, după 1990, la ,,România Mare” și la ziarul „Unirea”, cotidian al județului Alba. În anul 1990 vor apărea volumele Lostriţa şi Omul de sub munte iar postum apare tetralogia Coridorul puterii.

La 4 martie 1991, Ion Lăncrănjan se stinge din viaţă fiind înmormântat la București. El rămâne unul dintre „cei mai importanţi scriitori care s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat şi o prezenţă care a suscitat cu fiecare nouă apariţie a sa în librării – încă de la debutul editorial – vii şi controversate discuţii. Un asemenea scriitor, o asemenea operă, trebuie obligatoriu examinată atent, reanalizată dacă vreţi, pentru că reprezintă, la urma urmelor, un fenomen specific al epocii sale” – afirmă criticul şi istoricul literar Constantin Cubleşan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Iluminatul public în comuna Întregalde va fi modernizat: Primăria a primit avizul de mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iluminatul public în comuna Întregalde va fi modernizat: Primăria a primit avizul de mediu

Primăria comunei Întregalde a primit avizul de mediu pentru proiectul: „Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Întregalde, jud. Alba, satele Întregalde, Necrilești, Modolești, Ivăniș, Ghioncani și Dealul Geoagiului”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 738.116,35 de lei.

Obiectivul specific al investiţiei constă în modernizarea iluminatului public din localitatile Intregalde, Necrilesti, Modolesti, Ivanis, Ghioncani si Dealul Geoagiului, cu scopul de a oferi locuitorilor din acest sat, conditii mai bune de trai prin asigurarea unor conditii cat mai bune din punct de vedere al iluminatului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalul obiectiv al prezentei documentatii este de a analiza principalele caracteristici şi indicatori tehnici, financiari şi economici ai investiţiei care asigură o utilizare eficientă şi raţională a capitalului şi resurselor pentru satisfacerea nevoilor de modernizare a iluminatului public din comuna Intregalde, localitatile Intregalde, Necrilesti, Modolesti, Ivanis, Ghioncani si Dealul Geoagiului, județul Alba, prin:

Cresterea calitatii vietii prin modernizarea iluminatului public, pentru locuitorii comunei Intregalde, județul Alba;
Modernizarea iluminatului public, aflat intr-o stare de degradare, asa cum a fost descrisa in documentatia tehnica anexata acestei documentatii de atribuire.

Scaderea continua a numarului de locuitori al comunei este un factor care semnalizeaza necesitatea unor investitii imediate in cresterea calitatii vietii locuitorilor, respectiv atragerea turistilor.

O astfel de investitie este si modernizarea iluminatului public din satele Intregalde, Necrilesti, Modolesti, Ivanis, Ghioncani, Dealul Geoagiului, comuna Intregalde, jud. Alba, loc care poate servi tranzitului turistilor spre locatii in zona montana, in special al celor mai tineri, pentru a descoperi pe jos cadrul natural si construit al comunei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Lucrările la noua bază sportivă din Aiud aproape de finalizare: Ce dotări va avea investiția

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Lucrările la noua bază sportivă din Aiud aproape de finalizare: Ce dotări va avea investiția

Lucrările la noua bază sportivă din municipiul Aiud, construită printr-o investiție a CNI sunt tot mai aproape de finalizare.

Baza sportivă va cuprinde:

-Teren pentru fotbal,
-Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei si tenis,
-Cladire pentru vestiare,
-Cabina de poarta,
-Parcare,
-Alei pietonale,
-Spații verzi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Terenul pentru fotbal are dimensiunile suprafeței utile de evolutie 75,50 x 117,00m si cele ale suprafeței utile de joc 68,00 x 105,00m. Zona de protectie perimetrala are latimea de 3,00m pe laturile lungi si 6,00m pe laturile scurte.

Terenul multifunctional are dimensiunile suprafetei utile de evolutie 26,00 x 44,00m si cele ale suprafetei utile de joc 20,00 x 40,00m. Zona de protectie perimetrala are latimea de 2,00m.

Cladirea pentru vestiare va fi parter + 1etaj partial si va avea dimensiunile 10,80 x 36,30m, cu inaltimea la atic de 7,05m. Suprafata construita a cladirii va fi de 395,88mp, cea desfasurata va fi de 520,96mp. In cladire vor fi vestiare, grupuri sanitare pentru sportivi, camere pentru arbitri, camera tehnica, cabinet medical, birou, magazii pentru materiale sportive, grupuri sanitare pentru spectatori, scara, holuri, camera pentru parinti/ protocol/VIP.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Iunie, luna copilăriei: 16 copii din cadrul Casei de tip familial „Rebeca” Teiuș s-au bucurat de locul de joacă al unui restaurant din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iunie, luna copilăriei: 16 copii din cadrul Casei de tip familial „Rebeca” Teiuș s-au bucurat de locul de joacă al unui restaurant din Alba Iulia

Iunie, prima lună de vară calendaristică, poate fi considerată luna dedicată copilului și copilăriei, căci începe cu ziua internațională a copilului, ziua adopției naționale, se continuă cu marcarea zilelor împotriva violenței și exploatării prin muncă a copiilor.

Luna iunie este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi bucurii copiilor, este luna în care conştientizăm, mai pregnant, că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că, toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi.

Copiii din sistemul de protecție specială au făcut o pauză de la programul lor obișnuit și au participat la o diversitate de evenimente unice și pline de culoare organizate de comunitățile locale, au mers la picnicuri, au luat parte la diverse concursuri și întreceri sportive, au cântat și au dansat, iar ”acasă”, în centrele rezidențiale, au fost așteptați cu o masă festivă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim pentru surpriza oferită, celor 16 copii din sistemul de protecție specială ocrotiți în cadrul Casei de tip familial „Rebeca” Teiuș, de către administratorul restaurantului „Karlsburg” din Alba Iulia care i-a invitat pe aceștia să inaugureze locul de joacă al localului. Copiii s-au jucat, au dansat, au cântat, au primit pizza, prăjituri, sucuri, înghețată și s-au bucurat de ziua minunată.

„Să nu uităm niciodată că fiecare copil merită să crească într-un mediu plin de iubire și respect, unde să primească șanse egale de dezvoltare. Haideți să fim alături de ei în fiecare zi, să ne implicăm și să aducem un plus de bucurie în viețile lor!“


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare