Rămâi conectat

Curier Județean

Scriitorul albaiulian Ion Lăncrănjan omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Vineri, 13 august 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, îl vor omagia la Alba Iulia și la Oarda de Sus pe scriitorul Ion Lăncrănjan, la 93 de ani de la naștere.

Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera scriitorului se vor desfășura în marea lor majoritate online, pe paginile oficiale Facebook, Twitter, Youtube și Instagram ale bibliotecii, excepție făcând momentul oficial al depunerii de flori și coroane la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, moment ce se va desfășura la ora 12:00, și la Placa Memorială de la Oarda de Sus, localitatea natală a scriitorului, la ora 13:00.

Pe tot parcursul zilei de 13 august 2021, cei interesați vor putea afla lucruri inedite despre viața șiopera scriitorului Ion Lăncrănjan, din materialele postate online pe paginile de Facebook, Instagram, Youtube și Twitter ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Materialele vor fi difuzate după următorul program:

Electrica Furnizare Discount

Ora 9:00 – Medalion literar „Ion Lăncrănjan”;
Ora 10:00 – Recomandare carte adulți: Cordovanii, autor Ion Lăncrănjan;
Ora 11:00 – Recomandare carte pentru copii: Copilărind prin Ardeal, autor Ion Lăncrănjan;
Ora 12:00 – Festivitate de depuneri de flori la bustul scriitorului Ion Lăncrănjan de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia;
Ora 13:00 – Depunere de jerbă de flori la Placa memorial de la Oarda de Sus;
Ora 14:00 – Citatul zilei
Ora 15:00 – Știați că…?
Ora 16:00 – Expoziție de carte: Ion Lăncrănjan în colecțiile bibliotecii;
Ora 17:00 – Cordovanii Redivivus- povestea trilogiei
Ora 18:00 – Memoria culturală a locului: Ion Lăncrănjan în memoria urmașilor;
Ora 19:00 – Din corespondența culturală a lui Ion Lăncrănjan;

Ion Lăncrănjan s-a născut la 13 august 1928, în Oarda de Sus, judeţul Alba, ca fiu al lui Ion Lăncrănjan şi al soţiei sale Iova (născută Romcea). El va rămâne profund legat de satul natal, pe care-l face cunoscut lumii prin intermediul operelor sale. După absolvirea şcolii primare din comuna natală pleacă la Braşov, devenind elev la Liceului Agricol Experimental de pe lângă uzinele ,,Astra” (1942). În 1946 termină cursul inferior al gimnaziului, obţinând calificarea de electrician. Anul următor se înscrie la cursul superior al liceului, transferându-se apoi la Câmpina. Va începe, aici, o lectură sistematică și va frecventa cenaclul literar din localitate. Datorită acestor preocupări literare este selectat pentru a urma cursurile Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti, în 1951.

După absolvirea şcolii, lucrează ca redactor la publicaţiile: ,,Tânărul scriitor” (din 1953), ,,Luceafărul”, ,,Gazeta literară”, ,,Viaţa Românească” (în perioada 1965-1967). Debutează editorial cu romanul Cordovanii (alcătuit din 3 volume, apărut la Editura de Stat pentru Literatură, în anul 1963, debut puţin obişnuit prin masivitatea operei şi, mai ales, prin maturitatea ei. Este distins cu Premiul de Stat şi Premiul Uniunii Scriitorilor. În anul 1966 apare ediţia a II-a, revăzută, a Cordovanilor, iar în 1967 publică nuvela Eclipsă de soare, în trei numere ale revistei „Gazeta literară”. Au urmat volumele de nuvele şi povestiri : Eclipsă de soare (ESPLA, 1969), Fragmentarium (Editura tineretului, ) şi Vuietul (Editura Militară, 1969), Ploaia de la miezul nopţii (Editura Dacia, 1974), Drumul câinelui (Editura Dacia, 1974), romanele: Caloianul (Editura Albatros, 1975), Suferinţa urmaşilor (Editura Eminescu, 1978), Fiul secetei (Editura Albatros, 1979). În anul 1982 apare volumul Toamnă fierbinte (Editura Albatros), urmat de volumul de articole şi eseuri Cuvânt despre Transilvania (Editura Eminescu). În anul 1983 publică volumul de articole Vocaţia constructivă, urmat în 1986 de ediţia a doua a romanului Toamnă fierbinte. În această perioadă, scriitorul va colabora la: ,,Tribuna”, ,,Ramuri”, ,,Steaua”, ,,Ateneu”, ,,Manuscriptum”, ,,Săptămâna” şi, după 1990, la ,,România Mare” și la ziarul „Unirea”, cotidian al județului Alba. În anul 1990 vor apărea volumele Lostriţa şi Omul de sub munte iar postum apare tetralogia Coridorul puterii.

La 4 martie 1991, Ion Lăncrănjan se stinge din viaţă fiind înmormântat la București. El rămâne unul dintre „cei mai importanţi scriitori care s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat şi o prezenţă care a suscitat cu fiecare nouă apariţie a sa în librării – încă de la debutul editorial – vii şi controversate discuţii. Un asemenea scriitor, o asemenea operă, trebuie obligatoriu examinată atent, reanalizată dacă vreţi, pentru că reprezintă, la urma urmelor, un fenomen specific al epocii sale” – afirmă criticul şi istoricul literar Constantin Cubleşan.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea”, Aiud, va fi reabilitată și modernizată: A fost predat amplasamentul către constructor

Publicat

în

Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea”, Aiud, va fi reabilitată și modernizată: A fost predat amplasamentul către constructor

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, a fost predat amplasamentul către constructorul care va moderniza piața agroalimentară „Dr. Constantin Hagea” din municipiul Aiud. Valoarea contractului este de 1.440.879,9 lei cu TVA inclus și durata execuției lucrărilor este de maximum 18 luni.

Obiectivul proiectului constă în reabilitarea pieței agroalimentare „Dr. Constantin Hagea” Aiud prin extinderea spațiului acoperit destinat comerțului și consolidarea structurii metalice existente, pentru a putea suporta învelitoare rigidă, protejarea spațiului acoperit, astfel încât să permită ventilarea naturală lesnicioasă în sezonul cald, totodată închiderea în sezonul rece și amenajarea pardoselii astfel încât să răspundă nevoilor funcțiunii și să se integreze în conceptul de arhitectură, dotarea cu mobilier urban adecvat cerințelor sanitar-veterinare impuse prin legislația aplicabilă și crearea unui sistem de evacuare a apelor pluviale din zona extinsă pe structura independentă.

„Din noiembrie începând, scade treptat numărul producătorilor care vin cu produse spre vânzare în piață. Astfel, predând acum amplasamentul, producătorii sunt afectați în măsură mai redusă decât dacă am fi predat primăvara sau vara”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr de 20 de ani, din Mihalț, reținut pentru 24 de ore, de către polițiști: Beat și fără permis, a condus un autoturism

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Mihalț, reținut pentru 24 de ore, de către polițiști: Beat și fără permis, a condus un autoturism

Un tânăr de 20 de ani, din Mihalț, a fost reținut pentru 24 de ore, de către polițiști, după ce a fost depistat, la volanul unui autoturism, fără permis de conducere și cu o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data 17 octombrie 2021, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un tânăr, de 20 de ani, din comuna Mihalț, care este cercetat pentru conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost depistat la data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 03.40, de către polițiștii rutieri din Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Cuza Vodă din Aiud, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezulta valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

Publicat

în

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

La data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 17.20, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, 34 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67C, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare