Rămâi conectat

Actualitate

Școala în vreme de pandemie: Câte unități de învățământ din România dispun de cabinete medicale

Publicat

în

Lipsa cabinetelor medicale este una dintre problemele majore ale spațiilor de învățământ. Conform unei analize făcute de organizația Salvați Copiii în 144 de școli din 135 de localități din toată țara, doar 16 au cabinet medical cu personal de specialitate pe toată durata programului școlar. Totuși, aproape 80% dintre școli optează pentru reîntoarcerea în clase în format clasic, față în față, pentru că educația online pune și mai mari probleme: 132 de școli spun că nu toți elevii dispun de tabletă sau laptop, iar pentru 120 de școli sunt probleme de acces la internet.
Salvați copiii a făcut o analiză în teren în peste 144 de școli din 135 de localități din 12 județe – Brașov, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mureș, Suceava, Timiș și Vaslui.
Principalele concluzii:
 • 16 școli din cele analizate au cabinet medical cu personal de specialitate, pe toată durata programului școlar
 • 7 au cabinet medical, dar programul personalului nu acoperă durata cursurilor
 • 44 au contracte încheiate cu alți furnizori
 • 57 nu au nicio formă de asistență medicală
 • 20 se află în alte situații (cele mai multe fiind deservite de personalul sanitar comunitar sau de dispensare/medici de familie, dar nu pe bază de contract).
 • 115 școli au autorizație sanitară de funcționare pentru toate structurile și corpurile de clădire
 • 17 doar pentru unele structuri/clădiri, 10 deloc, iar trei sunt în curs de obținere. În ceea ce privește școlile fără autorizație, problema constă în inexistența sau calitatea precară a apei curente, lipsa canalizării și a toaletelor conforme.
 • Conform sursei citate, cele mai multe școli s-au consultat cu autoritățile locale, cu părinții sau cu elevii legat de scenariul privind începerea școlii: 40 de școli s-au fi consultat cu elevii, 61 cu părinții, 97 cu cadrele didactice și 93 cu autoritățile locale.
  Principalele concluzii:
  • 113 (78%) intenționează să reînceapă școala în format clasic, față în față
  • 19 școli au optat pentru un sistem hibrid
  • Două au optat exclusiv pentru varianta online
  • O școală intenționează să intercaleze modelul hibrid și cel clasic, în funcție de clase și de numărul de elevi
  • Șase școli nu au decis încă modelul pe care îl pot implementa din 14 septembrie.
  Probleme pentru cursurile fizice:
  • 12 unități de învățământ au identificat condițiile sanitare improprii
  • 78 de școli au probleme legate de asigurarea asistenței medicale
  • 68 de școli au de gestionat numărul prea mare de elevi din clase
  • 18 școli au probleme legate de transportul elevilor la școală.
  Școala online însă ridică și mai multe dificultăți:
  • 132 de școli spun că nu toți elevii dispun de dispozitiv pentru acces la școala online (tabletă sau laptop)
  • Pentru 120 de școli sunt probleme de acces la internet pentru toți elevii
  • În 45 de școli nu toți profesorii au acces la dispozitive sau internet
  • În 70 de școli nu toți profesorii au cunoștințele și abilitățile necesare pentru educație online
  • Pentru 76 de școli, educația online nu corespunde nevoilor specifice ale elevilor
  • În cazul a 113 de școli, familiile nu pot asigura sprijinul necesar.
  ”Școala românească are vulnerabilitățile pe care le știm cu toții, iar modelul de educație trebuie să țină cont de acestea. Peste 35% dintre copii sunt în risc de excluziune socială, iar revenirea la școală, în format clasic, este esențială pentru ei și familiile acestora. Dar autoritățile locale trebuie să facă tot ce e cu putință pentru ca toți copiii să fie în siguranță sanitară”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România,
  La nivel național, 21% dintre școli nu au autorizație sanitară. Datele sunt pentru anul școlar 2018/2019 și provin dintr-un răspuns al Ministerului Educației din iunie 2019 la o interpelare parlamentară: dintre clădirile care aparțin unităților de învățământ preuniversitar, 23.030 au autorizație sanitară, 693 erau în curs de autorizare, iar 6.301 nu aveau acest document.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat

Publicat

în

Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat

În periada în care inflația crește într-un ritm accelerat la nivel mondial, România, un exportator de cereale, face eforturi pentru a putea menține prețul pâinii sub 2 lei.

Potrivit unor surse guvernamentale, din rezervele de stat au ieșit cantități importante de grâu care au fost puse pe piață pentru industria de panificație. Măsura ar avea caracter provizoriu, rezervele urmând să fie completate la prima recoltă de grâu. O asemenea măsură este luată în calcul și pentru floarea soarelui, în contextul creșterii prețului la ulei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Guvernul se așteaptă ca valul de scumpiri să se mențină pe termen lung. Inflația ar urma să urce la 15% în următoarele luni, pentru ca la finalul anului să scadă la 11-12%. Abia după mijlocului anului 2023 se speră la o scădere a inflației sub 10%.

În ciuda problemelor legale de inflație, guvernul are în plan o accelerare a construcției de autostrăzi, peste 100 de km urmând să fie dați în folosință în 2023.

În privința PNRR, primii bani europeni ar trebui cheluiți până pe 15 iunie. De apelurile de proiecte din PNRR depinde și soarta miniștrilor, care ar urma să fie evaluați la finalul lunii iunie, dar și viitoarea rectificare bugetară, când ministerele care nu au fost în stare să cheltuiască în întregime creditele bugetare vor pierde banii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prețul petrolului continuă să crească: A ajuns la maximele ultimelor două luni

Publicat

în

Prețul petrolului continuă să crească: A ajuns la maximele ultimelor două luni

Din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA, preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 3%, până la maximele ultimelor două luni, în timp ce Uniunea Europeană (UE) este în conflict cu Ungaria din cauza planurilor de a interzice importurile de ţiţei din Rusia, din cauza invadării Ucrainei, transmite Reuters preluat de news.ro

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iulie au crescut cu 3,37 dolari, sau cu 3%, la 117,40 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,76 dolari, sau cu 3,4%, la 114,09 dolari.

Elit - Gustul Desăvârșit

Preţul petrolului Brent a crescut pentru a şasea zi consecutiv şi a consemnat cel mai ridicat nivel de închidere după 25 martie. WTI a închis la cel mai ridicat nivel din 23 martie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că este încrezător că se poate ajunge la un acord pentru interzicerea achiziţiilor de petrol rusesc înainte de următoarea reuniune a consiliului din 30 mai.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că UE poate ajunge la un acord privind un embargo petrolier în câteva zile, sau poate căuta ”alte instrumente”.

Ungaria rămâne un obstacol, deoarece sancţiunile UE necesită sprijinul unanim al statelor membre.

Budapesta face presiuni pentru aproximativ 750 de milioane de euro (800 de milioane de dolari), pentru a-şi moderniza rafinăriile şi a extinde o conductă din Croaţia.

Chiar şi fără o interdicţie oficială, este disponibil mult mai puţin petrol rusesc, deoarece cumpărătorii şi casele comerciale au evitat furnizorii din această ţară.

Producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă la 480-500 de milioane de tone în acest an, de la 524 de milioane de tone în 2021, a raportat agenţia de presă de stat RIA, citându-l pe viceprim-ministrul Alexandr Novak.

OPEC+ se întruneşte pe 2 iunie şi este aşteaptată să respecte un acord de producţie de petrol convenit anul trecut şi să ridice ţintele de producţie pentru iulie cu 432.000 de barili pe zi, au declarat şase surse OPEC+ pentru Reuters, respingând apelurile occidentale pentru o creştere mai rapidă a livrărilor, pentru a ţine sub control preţurile.

Alţi factori susţin, de asemenea, preţul petrolului.

”Shanghai se pregăteşte să se redeschidă după un blocaj de două luni, în timp ce sezonul de vârf din SUA începe cu weekendul Memorial Day”, a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreşedinte pentru cercetarea mărfurilor la Religare Broking.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Publicat

în

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Membrii Comisiei Europene au decis aprobarea unei scheme românești de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane de euro (1,5 miliarde de lei). Banii vor ajunge la companiile din sectorul agroalimentar.

Fiecare beneficiar în parte al acestei măsuri va putea fi sprijinit cu granturi de 120.000 euro (593.000 lei). Conform Comisiei Europene, sunt eligibile pentru a primi ajutor sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare.

Salariul minim, majorat pentru angajații din sectorul agroalimentar

Elit - Gustul Desăvârșit

Un alt ajutor pentru sectorul agroalimentar vine din partea Guvernului și prevede majorarea salariului minim pentru angajații din acest domeniu.

Este vorba despre Legea 135/2022 care reglementează un salariu minim diferențiat pentru acest sector, de 3.000 de lei brut. Banii aceștia nu trebuie să conțină indemnizații, sporuri sau alte adaosuri.

Conform legii, se prevede că angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.

De reținut că facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.

Iată domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 — Creșterea animalelor;
015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
cu creșterea animalelor);
016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare