Rămâi conectat

Ştirea zilei

Schimbările climatice vor face ravagii în Europa: Incendii, inundații și dispariția unor zone de coastă, tot mai frecvente

Publicat

în

Schimbările climatice vor face ravagii în Europa: Incendii, inundații și dispariția unor zone de coastă, tot mai frecvente

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale a publicat un nou raport, în cursul săptămânii trecute, arătând faptul că pe continentul european vor fi intensificate valurile de căldură și inundațiile, iar europenii vor trebui să se obișnuiască cu evenimente meteorologice extreme, chiar dacă omenirea va îndeplini obiectivul Acordului Climatic de la Paris de a menține nivelul temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.

În cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept „Cod roșu pentru umanitate”, grupul interguvernamental de experți al ONU privind schimbările climatice a declarat că activitatea umană determină schimbări „fără precedent” ale climatului planetei, inclusiv unele, cum ar fi creșterea nivelului mării, care sunt „ireversibile” pentru sute sau chiar mii de ani.

Electrica Furnizare Discount

Dincolo de impactul general și direct al al schimbărilor climatice în raport cu Europa, încălzirea globală nu va arăta la fel peste tot. Datorită progreselor în modelarea climei, evaluarea IPCC include proiecții detaliate despre modul în care schimbările climatice vor afecta diferite regiuni ale Europei.

Incendiile de vegetație și valurile de căldură

Oamenii de știință se așteaptă ca temperaturile din Europa să crească mai repede decât media globală. Pe tot continentul, frecvența și intensitatea valurilor de căldură au crescut deja și este de așteptat ca aceasta să continue în orice scenariu privind încălzire globală.

O creștere a temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius față de perioada preindustrială ar intensifica valul de căldură extremă din Europa, care ar depăși astfel „pragurile critice” pentru sănătatea umană, agricultură și ecosisteme.

Incendiile sălbatice de vegetație, precum cele care au putut fi observate în zona de sud a Europei în ultimele săptămâni, vor deveni probabil mai frecvente, potrivit experților climatici. Oamenii de știință susțin că la o creștere cu două sau peste două grade Celsius se vor intensifica condițiile meteorologice care să favorizeze incendii de pădure în regiunea mediteraneană. De asemenea, aceștia sunt de părere că și regiunea Europei de Est se va confrunta cu temperaturi extrem de ridicate și risc crescut pentru incendiile de vegetație.

Cei 234 de autorii ai raportului IPCC privind schimbările climatice au subliniat, totodată, că tendința de creștere a temperaturii din Europa nu poate fi explicată fără factorul uman, experții ONU din cadrul IPCC afirmând că este „fără echivoc” faptul că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice.

Orașele din întreaga lume vor fi puternic afectate de viitoarele valuri de căldură, deoarece zonele urbane tind să fie mai calde decât regiunile rurale înconjurătoare.

„Ne așteptăm la implicații majore cauzate de combinarea dezvoltării urbane viitoare și apariția mai frecventă a evenimentelor climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură, cu zile și nopți mai calde, care vor spori stresul termic în orașe”, menționează experții ONU în raporul IPCC .

Inundațiile și secete

Dezastrele naturale precum inundațiile mortale văzute în Germania și Belgia în această vară vor deveni tot mai frecvente, au atenționat specialiștii climatici.

De asemenea, aceștia au evidențiat faptul că precipitațiile extreme și inundațiile aferente acestora vor crește în toate regiunile europene, chiar și în cazul scenariilor care prevăd cele mai scăzute niveluri de încălzire globală, în acord cu obiectivul Acordului de la Paris de menținere a temperaturii medii globale la un nivel sub 1,5 grade Celsius.

În Europa de Nord, oamenii de știință au observat deja o creștere a inundațiilor asociate ploii, care poate fi „atribuită influenței umane”. În același timp, foarte probabil și ca Europa Centrală și de Vest să experimenteze mai multe inundații fluviale.

Grupul de experți al ONU a precizat și că evenimentele meteorologice extreme din această vară au fost prea recente pentru a fi incluse în raportul IPCC.

În eventualitatea unei creșteri a temperaturii medii globale cu două grade Celsius față de perioada preindustrială, Marea Mediterană va înregistra mai multe perioade de secetă, într-o proporție asemănătoare cu seceta care s-ar putea înregistra în Europa de Vest și cea Centrală.

„Fără un angajament rapid și susținut privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de om, extremele ciclului apei vor continua să se intensifice odată cu viitoarele creșteri ale temperaturii suprafeței terestre, împreună cu inundațiile asociate mai severe și evenimente de secetă”, a declarat Richard Allan, autorul principal al capitolului legat de modificările ciclului apei în raportul IPCC.

La rândul său, Svenja Schulze, ministrul mediului din Germania, a declarat că raportul IPCC a arătat clar că „nu mai putem evita multe dintre consecințele schimbărilor climatice”, indicând inundațiile și seceta persistentă din Germania, precum și incendiile recente și valurile de căldură din sudul Europei și Statele Unite.

Creșterea nivelului mării și topirea ghețarilor

Indiferent de scenarile privind încălzirea globală, nivelul mării va crește peste tot în Europa, cu excepția Mării Baltice, și este probabil să continue să urce după anul 2100, conform experților climatici.

„Evenimentele extreme de la nivelul mării vor deveni mai frecvente și mai intense, ducând la inundații în zona de coastă”, prevede raportul IPCC, care avertizează, de asemenea, că evenimentele care se întâmplă odată într-un secol ar putea avea loc în fiecare an până la sfârșitul secolului.

Asta înseamnă că plajele sunt amenințate, iar malurile coastelor nisipoase ale Europei se vor retrage în deceniile următoare.

Grupul interguvernamental al ONU însărcinat cu cercetarea evoluțiilor climatice a mai subliniat că zilele reci vor deveni mai puțin frecvente în Europa în toate scenariile climatice, iar topirea ghețarilor, a permafrostului și a stratului de zăpadă vor continua.

„Nivelul mediu global al mării va continua să crească timp de mii de ani, chiar dacă emisiile viitoare de CO2 vor fi reduse la zero și încălzirea globală va fi oprită, deoarece excesul de energie datorat emisiilor din trecut continuă să se propage în adâncul oceanului, iar ghețarii și straturile de gheață continuă să se topească”, se mai arată în raportul IPCC.

Oamenii de știință spun că este foarte probabil ca Arctica să se încălzească la un nivel dublu față de rata globală din ultimii 50 de ani și că „în mod sigur” temperaturile din acea regiune vor crește într-un ritm mai rapid în acest secol.

În toate modelele climatice referitoarele la încălzirea globală, regiunea Arctică este proiectată „să atingă condițiile lipsei de gheață” cel puțin o dată înainte de anul 2050.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| 301 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 10 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Publicat

în

OFICIAL| 301 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 10 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Electrica Furnizare Discount

Astăzi, 10 noi decese ale unor persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate astăzi, fiind vorba despre:

  • o femeie, de 88 de ani, din Sasciori, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 70 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 62 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 85 de ani, din Baia de Aries, nevaccinat, cu comorbidități,
  • o femeie, de 80 de ani, din Baia de Aries, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 73 de ani, din Cugir, nevaccinat, cu comorbidități,
  • o femeie, de 74 de ani, din Vintu de Jos, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 86 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 29 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 67 de ani, din Alba Iulia, nevaccinat, cu comorbidități,
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri: 360 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 15 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide.

Citește și situația cazurilor, la nivel național, de ieri: 16.110 de cazuri noi de COVID-19 și 448 de decese, în ultimele 24 de ore. 1.815 de pacienți internați la ATI

Localitățile din care provin cele 301 cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 104
BAIA DE ARIES – 2
BLAJ – 7
CÂMPENI – 3
CUGIR – 23
OCNA MUREŞ – 6
SEBES – 37
TEIUS – 2
ZLATNA – 4
ABRUD – 2
AIUD – 17
ARIESENI – 4
AVRAM IANCU – 1
BERGHIN – 2
BISTRA – 4
BUCERDEA GRANOASĂ – 2
CALNIC – 1
CETATEA DE BALTĂ – 1
CIUGUD – 2
CRACIUNELUL DE JOS – 2
CRICAU – 2
CUT – 1
DAIA ROMANA – 1
GALDA DE JOS – 3
HOREA – 3
IGHIU – 5
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 2
LOPADEA NOUA – 1
LUNCA MURESULUI – 1
LUPSA – 1
METES – 2
MIHALŢ – 2
MIRASLAU – 1
MOGOS – 1
NOSLAC – 1
OHABA – 2
PIANU – 6
ROŞIA MONTANA – 4
SASCIORI – 1
SIBOT – 3
SONA – 1
SUGAG – 2
VADU MOŢILOR – 2
VALEA LUNGA – 2
VIDRA – 2
VINTU DE JOS – 12
+ 2 anchete epidemiologice în desfășurare

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 1
BERGHIN – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba
Localitate Populatie Incidenta Nr. Cazuri
BUCIUM 1394 20.09 28
VINŢU DE JOS 5531 17.72 98
LIVEZILE 1166 16.3 19
GÂRDA DE SUS 1496 14.71 22
ORAŞ ABRUD 5199 14.23 74
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76316 14.18 1082
METEŞ 2804 12.48 35
ARIEŞENI 1549 12.27 19
ŞIBOT 2365 12.26 29
MUNICIPIUL SEBEŞ 32924 11.06 364
CUT 1267 11.05 14
CIUGUD 3278 10.98 36
MUNICIPIUL AIUD 25254 10.81 273
ORAŞ CÂMPENI 7218 10.53 76
ORAŞ CUGIR 25559 10.52 269
ALBAC 1956 10.22 20
DAIA ROMÂNĂ 3138 10.2 32
IGHIU 7063 10.05 71
SÂNTIMBRU 3021 9.93 30
CRĂCIUNELU DE JOS 2143 9.8 21
OCOLIŞ 511 9.78 5
ŞPRING 2515 9.54 24
ROŞIA MONTANĂ 2740 9.49 26
BERGHIN 1910 9.42 18
GALDA DE JOS 4483 9.37 42
BISTRA 4538 9.03 41
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2268 8.82 20
CIURULEASA 1141 8.76 10
VIDRA 1540 7.79 12
ORAŞ TEIUŞ 7201 7.22 52
ŞONA 4363 7.11 31
RĂDEŞTI 1279 7.04 9
VADU MOŢILOR 1284 7.01 9
LUPŞA 2907 6.88 20
MOGOŞ 757 6.61 5
MIRĂSLĂU 1976 6.58 13
LOPADEA NOUĂ 2528 6.33 16
STREMŢ 2434 6.16 15
VALEA LUNGĂ 3107 6.12 19
CRICĂU 1974 6.08 12
MUNICIPIUL BLAJ 20685 6.04 125
SĂSCIORI 6520 5.98 39
SCĂRIŞOARA 1524 5.91 9
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3769 5.84 22
POŞAGA 914 5.47 5
ŞUGAG 2860 5.24 15
PIANU 3585 5.02 18
AVRAM IANCU 1438 4.87 7
POIANA VADULUI 1050 4.76 5
ORAŞ OCNA MUREŞ 13918 4.74 66
SĂLIŞTEA 2336 4.71 11
HOREA 1922 4.68 9
GÂRBOVA 2160 4.63 10
BLANDIANA 872 4.59 4
NOŞLAC 1812 4.42 8
CERU-BĂCĂINŢI 232 4.31 1
CERGĂU 1634 4.28 7
SĂLCIUA 1402 4.28 6
RIMETEA 1000 4 4
RÂMEŢ 501 3.99 2
DOŞTAT 1009 3.96 4
LUNCA MUREŞULUI 2559 3.91 10
SÂNCEL 2596 3.85 10
CÂLNIC 1955 3.07 6
SOHODOL 1667 3 5
CETATEA DE BALTĂ 3062 2.61 8
UNIREA 4879 2.46 12
ORAŞ ZLATNA 7828 2.43 19
MIHALŢ 3230 2.17 7
FĂRĂU 1479 2.03 3
PONOR 579 1.73 1
HOPÂRTA 1160 1.72 2
ALMAŞU MARE 1206 1.66 2
JIDVEI 5296 1.13 6
CENADE 1038 0.96 1
ROŞIA DE SECAŞ 1596 0.63 1
ÎNTREGALDE 556 0 0
OHABA 602 0 0
Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| „Marșul Disperării” organizat de Asociația de pensionari „Speranța de Alba”: Care sunt doleanțele acestora

Publicat

în

LIVE VIDEO| „Marșul Disperării” organizat de Asociația de pensionari „Speranța de Alba”: Care sunt doleanțele acestora

Asociația pensionarilor ”Speranța de Alba” organizează, astăzi, un miting împotriva clasei politice, care potrivit asociației „dorește disparișia pensionarilor”.

„Invitam la acest miting numai pensionarii normali și care sunt nemultumiți de această clasă politică. Nu acceptam pensionari cu ”pensii speciale”. Oricum, aceștia sunt multumiți. La manifestare se vor distribui șepci personalizate, tricoloruri sau măști pentru cei ce nu vor avea”, au scris reprezentanții asociației pe facebook.

Electrica Furnizare Discount

Doleanțele pensionarilor:

1.Aplicarea de îndată a legii 127/2019,privind creșterea pensiilor cu 40%

2.Indexarea pensiilor, cu rata inflației din 2020.

3. Compensarea prețurilor la utilități,companiilor distribuitoare, nu prin ajutoarele acordate, cetățenilor vulnerabili (măsură de stânga). Cetățeni vulnerabil fiind toți cetățenii, în afară de cei cu pensii peste 5000 lei.

4. Cererea reciprocă de scuze a liderilor politici care au jignit votanții altor partide politice,de cât ale lor,pentru jignirile aduse acestora. Prin acest gest, scuze vor fi (sau nu) acceptate, de către votanții partidelor jignite.

5. Modificarea,imediată a articolului 1,al.4,din legea 17/2000 și specificarea vârstei pensionarilor care pot face parte din anumite organizații de pensionari și care pot fi numiți PERSOANE VÂRSTNICE ,având în vedere că azi se pensionează (toți ofițerii de poliție sau armata),la 45-50 de ani.Acestea nu pot fi numiți persoane vârstnice.

6. Mărirea alocațiilor copiilor,care să poată asigura viitorului țării și pentru a avea o populație competitivă în viitorul politic al României,scăpând astfel de actuală clasa politică,care ne-a sărăcit și care,azi ne guvernează.

7. Pensionarii să fie apreciați și prin asigurarea unei existente sigure și demne conform anilor efectuați și a contribuției la fondul de pensii

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 7: Un bărbat din Cugir a ajuns la spital după coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 7: Un bărbat din Cugir a ajuns la spital după coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară

La data de 21 octombrie 2021, în jurul orei 17,32, pe DN 7, la KM 332 + 600 m, un bărbat, de 72 de ani, din Cugir, în timp ce se conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de o tânără, de 25 de ani, din municipiul Sibiu, Județul Sibiu.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare