Rămâi conectat

Ştirea zilei

Schimbările climatice vor face ravagii în Europa: Incendii, inundații și dispariția unor zone de coastă, tot mai frecvente

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbările climatice vor face ravagii în Europa: Incendii, inundații și dispariția unor zone de coastă, tot mai frecvente

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale a publicat un nou raport, în cursul săptămânii trecute, arătând faptul că pe continentul european vor fi intensificate valurile de căldură și inundațiile, iar europenii vor trebui să se obișnuiască cu evenimente meteorologice extreme, chiar dacă omenirea va îndeplini obiectivul Acordului Climatic de la Paris de a menține nivelul temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.

În cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept „Cod roșu pentru umanitate”, grupul interguvernamental de experți al ONU privind schimbările climatice a declarat că activitatea umană determină schimbări „fără precedent” ale climatului planetei, inclusiv unele, cum ar fi creșterea nivelului mării, care sunt „ireversibile” pentru sute sau chiar mii de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dincolo de impactul general și direct al al schimbărilor climatice în raport cu Europa, încălzirea globală nu va arăta la fel peste tot. Datorită progreselor în modelarea climei, evaluarea IPCC include proiecții detaliate despre modul în care schimbările climatice vor afecta diferite regiuni ale Europei.

Incendiile de vegetație și valurile de căldură

Oamenii de știință se așteaptă ca temperaturile din Europa să crească mai repede decât media globală. Pe tot continentul, frecvența și intensitatea valurilor de căldură au crescut deja și este de așteptat ca aceasta să continue în orice scenariu privind încălzire globală.

O creștere a temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius față de perioada preindustrială ar intensifica valul de căldură extremă din Europa, care ar depăși astfel „pragurile critice” pentru sănătatea umană, agricultură și ecosisteme.

Incendiile sălbatice de vegetație, precum cele care au putut fi observate în zona de sud a Europei în ultimele săptămâni, vor deveni probabil mai frecvente, potrivit experților climatici. Oamenii de știință susțin că la o creștere cu două sau peste două grade Celsius se vor intensifica condițiile meteorologice care să favorizeze incendii de pădure în regiunea mediteraneană. De asemenea, aceștia sunt de părere că și regiunea Europei de Est se va confrunta cu temperaturi extrem de ridicate și risc crescut pentru incendiile de vegetație.

Cei 234 de autorii ai raportului IPCC privind schimbările climatice au subliniat, totodată, că tendința de creștere a temperaturii din Europa nu poate fi explicată fără factorul uman, experții ONU din cadrul IPCC afirmând că este „fără echivoc” faptul că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice.

Orașele din întreaga lume vor fi puternic afectate de viitoarele valuri de căldură, deoarece zonele urbane tind să fie mai calde decât regiunile rurale înconjurătoare.

„Ne așteptăm la implicații majore cauzate de combinarea dezvoltării urbane viitoare și apariția mai frecventă a evenimentelor climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură, cu zile și nopți mai calde, care vor spori stresul termic în orașe”, menționează experții ONU în raporul IPCC .

Inundațiile și secete

Dezastrele naturale precum inundațiile mortale văzute în Germania și Belgia în această vară vor deveni tot mai frecvente, au atenționat specialiștii climatici.

De asemenea, aceștia au evidențiat faptul că precipitațiile extreme și inundațiile aferente acestora vor crește în toate regiunile europene, chiar și în cazul scenariilor care prevăd cele mai scăzute niveluri de încălzire globală, în acord cu obiectivul Acordului de la Paris de menținere a temperaturii medii globale la un nivel sub 1,5 grade Celsius.

În Europa de Nord, oamenii de știință au observat deja o creștere a inundațiilor asociate ploii, care poate fi „atribuită influenței umane”. În același timp, foarte probabil și ca Europa Centrală și de Vest să experimenteze mai multe inundații fluviale.

Grupul de experți al ONU a precizat și că evenimentele meteorologice extreme din această vară au fost prea recente pentru a fi incluse în raportul IPCC.

În eventualitatea unei creșteri a temperaturii medii globale cu două grade Celsius față de perioada preindustrială, Marea Mediterană va înregistra mai multe perioade de secetă, într-o proporție asemănătoare cu seceta care s-ar putea înregistra în Europa de Vest și cea Centrală.

„Fără un angajament rapid și susținut privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de om, extremele ciclului apei vor continua să se intensifice odată cu viitoarele creșteri ale temperaturii suprafeței terestre, împreună cu inundațiile asociate mai severe și evenimente de secetă”, a declarat Richard Allan, autorul principal al capitolului legat de modificările ciclului apei în raportul IPCC.

La rândul său, Svenja Schulze, ministrul mediului din Germania, a declarat că raportul IPCC a arătat clar că „nu mai putem evita multe dintre consecințele schimbărilor climatice”, indicând inundațiile și seceta persistentă din Germania, precum și incendiile recente și valurile de căldură din sudul Europei și Statele Unite.

Creșterea nivelului mării și topirea ghețarilor

Indiferent de scenarile privind încălzirea globală, nivelul mării va crește peste tot în Europa, cu excepția Mării Baltice, și este probabil să continue să urce după anul 2100, conform experților climatici.

„Evenimentele extreme de la nivelul mării vor deveni mai frecvente și mai intense, ducând la inundații în zona de coastă”, prevede raportul IPCC, care avertizează, de asemenea, că evenimentele care se întâmplă odată într-un secol ar putea avea loc în fiecare an până la sfârșitul secolului.

Asta înseamnă că plajele sunt amenințate, iar malurile coastelor nisipoase ale Europei se vor retrage în deceniile următoare.

Grupul interguvernamental al ONU însărcinat cu cercetarea evoluțiilor climatice a mai subliniat că zilele reci vor deveni mai puțin frecvente în Europa în toate scenariile climatice, iar topirea ghețarilor, a permafrostului și a stratului de zăpadă vor continua.

„Nivelul mediu global al mării va continua să crească timp de mii de ani, chiar dacă emisiile viitoare de CO2 vor fi reduse la zero și încălzirea globală va fi oprită, deoarece excesul de energie datorat emisiilor din trecut continuă să se propage în adâncul oceanului, iar ghețarii și straturile de gheață continuă să se topească”, se mai arată în raportul IPCC.

Oamenii de știință spun că este foarte probabil ca Arctica să se încălzească la un nivel dublu față de rata globală din ultimii 50 de ani și că „în mod sigur” temperaturile din acea regiune vor crește într-un ritm mai rapid în acest secol.

În toate modelele climatice referitoarele la încălzirea globală, regiunea Arctică este proiectată „să atingă condițiile lipsei de gheață” cel puțin o dată înainte de anul 2050.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Accident rutier la intrare în Alba Iulia: Două mașini s-au ”șifonat” după o tamponare față-spate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc miercuri după-masa la intrare în Alba Iulia, dinspre Sebeș, unde două mașini s-au tamponat față-spate.

Evenimentul rutier ar fi avut loc în jurul orei 17.30, pe DN1, sensul de mers Sebeș-Alba Iulia. Potrivit martorilor, în accident au fost implicate două autoturisme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații este vorba de o tamponare față-spate, care din fericire s-a soldat doar cu pagube materiale, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Revenim cu amănunte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Mama tânărului din Alba Iulia care şi-a omorât copilul de un an, rupe tăcerea: ”Eu le-am zis clar: Spargeți ușa, orice minut contează”. Părinții bebelușului s-ar fi cunoscut pe o platformă de sinucigași

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mama tânărului din Alba Iulia care şi-a omorât copilul de un an, rupe tăcerea: ”Eu le-am zis clar: Spargeți ușa, orice minut contează”. Părinții bebelușului s-ar fi cunoscut pe o platformă de sinucigași

Noi detalii cumplite ies la iveală despre tragedia de la Alba Iulia, care a îngrozit întreaga țară. Mama lui Bogdan, tânărul care şi-a omorât copilul de un an, a povestit, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, detalii din tragica poveste.

Toată comunitatea i-a sărit în ajutor mamei copilului. Femeia este în stare de șoc, spun apropiații.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad

Tânăra mamă le-ar fi povestit că a fost chemată să identifice trupul neînsuflețit al copilului ei chiar la locul crimei. Între timp, urmează să fie din nou audiată. Prima audiere s-a desfășurat greoi, femeia fiind in stare de soc.

Iar lumea încearcă să o ajute pe mama copilului ucis de propriul tată. Mișcat de cumplita întâmplare, administratorul firmei de pompe funebre s-a oferit să suporte din buzunarul său toate cheltuielile legate de înmormântare.

Citește și: Psiholog criminalist, despre cazul copilului ucis de către tată: ”Polițistul trebuia să spargă ușa, nu trebuie aprobare”. De ce a așteptat poliția ore întregi la ușa tatălui din Alba Iulia care și-a ucis băiețelul

Ea le-a povestit apropiaților că a fost chemată de criminaliști să identifice trupul copilului chiar în apartamentul crimei, și nu la INML, cum ar fi fost normal.

Bunica paternă va fi și ea audiată, mai pentru că se pare că bărbatul ar fi informat-o cu privire la discuția avută în contradictoriu cu fosta concubină.

”S-au cunoscut pe o platformă de sinucigași”

Între timp, femeia a declarat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, faptul că fiul ei era agitat în seara crimei. Mai mult decât atât, femeia a povestit că acesta a cunoscut-o pe mama fiului lui pe un grup ”de sinucigași”.

Citește și: VIDEO| CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis

”S-au cunoscut pe o platformă de sinucigași. Spunea că s-au ajutat reciproc și că pentru el a fost în momentele acelea, și probabil și mai departe, persoana potrivită care l-a înțeles”, a povestit mama tânărului.

Polițiștii așteptau la ușă
Aceasta povestește că a discutat cu fiul ei chiar înainte să recurgă la gestul șocant. Mărturiile sale îi afundă și mai mult pe polițiști. Deși le-a spus să spargă ușa și să intre peste bărbat în casă, agenții dădeau telefoane şi așteptau afară.

”M-a sunat de pe numărul mamei bebelușului, pe Whatsapp, cu audio, un domn. Zicea că: Noi suntem aici, sunăm la ușă demult, nu răspunde nimeni. Eu le-am zis clar: Spargeți ușa, orice minut contează. De ce tot sunați, de ce dați telefoane? Deschideți ușa!”, povestește femeia.

Citește și: Certificatul de deces al copilului ucis de către tată, din Alba Iulia: Ce răspunsuri au dat medicii legiști

Tânărul era extrem de agitat înaintea crimei

În seara crimei, femeia spune că fiul ei era extrem de agitat, și repeta continuu o serie de cuvinte.

”Era acasă, era cu copilul, îi dădea să mănânce. Îl schimba, l-a spălat.

Era puțin agitat. Doar pentru faptul că am observat eu, în timp ce îl schimba zicea: Tu ești al meu, tu vei fi doar al meu, tu ești copilul meu. Eu sunt tatăl tău”.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la Alba Iulia: O femeie de 65 de ani a ajuns la spital după o coliziune între două autovehicule

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Alba Iulia: O femeie de 65 de ani a ajuns la spital după o coliziune între două autovehicule

Un accident rutier a avut loc marți, 28 martie 2023, în jurul orei 13.00, pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia.

La data de 28 martie 2023, în jurul orei 13,00, pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia, un bărbat de 53 de ani, din comuna Ighiu, în timp ce conducea un autoturism a intrat în coliziune cu un autoturism care era condus de un bărbat de 42 de ani, din Alba Iulia.

În urma accidentului, o femeie de 65 de ani, din Cugir, pasageră în cel de-al doilea autoturism, a suferit leziuni corporale, posibil ușoare și a fost transportată la spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare