Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Schimbarea la față a Palatului Principilor din Alba Iulia, mai aproape de realitate: Licitația de peste 12 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor în cadrul obiectivul de investiție “Lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiţie: CONSERVAREA, RESTAURAREA ŞI VALORIFICAREA DURABILĂ A ANSAMBLULUI PALATUL PRINCIPILOR DIN ALBA-IULIA – REABILITAREA ACOPERIŞURILOR SI PLANSEELOR PESTE ETAJ LA CORPURILE A, B, C, D, F ŞI G”. Valoarea totală a investiției este de 12.398.647,95, fără TVA.

rhdr

Şarpanta tuturor corpurilor a fost confecţionată din lemn răşinos, brad (Abies alba) şi molid (Picea abies) de bună calitate. Suprafaţa lemnului este acoperită cu o substanţă ignifugă de culoare albă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Starea de conservavare a şarpantei la diferite corpuri prezintă diferenţieri semnificative. Corpurile C, G şi F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi şi apar cu precădere în zona doliilor, hornurilor.

În cadrul proiectului se dorește conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etal la corpurile A, B, C, D, F și G.

Descrierea intervențiilor principale propuse ca arhitectură și instalații electrice:

– înlocuirea completă a invelitori existente, degradate, cu invelitori noua din ţiglă ceramica tip solzi, inclusiv şipci şi contraşipci de lemn şi dispunere folie anticondens. Tratare cu soluţie de biocidare a şipcilor noi.
– înlocuire completă a tinichigeriei, realizat din tabla de cupru.
– înlocuirea completă a sistemului de jgheaburi şi burlane existente, cu jgheaburi de 15 cm şi burlane de 12.5cm diametru realizate din tabla de cupru.

Eradicarea atacurilor biologice

La nivelul aticelor, şarpantelor şi planşeelor de lemn, în primă fază se propune evidenţierea şi marcarea tuturor zonelor afectate de atacul fungicid cauzat de specia “buretele de casă” pentru fiecare corp de clădire în parte. Extinderea ciupercii este foarte rapidă, iar materialul afectat se degradează sub formă de putregai brun-prismatic şi îşi pierde, în scurt timp, rezistenţa fizico- mecanică.

Scări de acces zonă şarpantă

Se propun intervenţii de consolidare/reabilitare şi refuncţionalizare la nivelul scărilor de acces în pod prin lucrări de reparaţii, modificări de poziţionare elemente de rampă şi podest.

Planşee boltite peste etaj

Se vor îndepărta toate tencuielile de pe extrasul bolţilor. în funcţie de degradările constate se va proceda după cum urmează:

Pentru consolidarea fisurilor în bolţile de cărămidă:

• consolidarea fisurilor cu deschidere de până 5 mm se realizează prin injectarea în zidărie a unui mortar fluid var.
• în acest scop, premergător injectării se desfac tencuielile, zidăria se curăţă bine de praf cu jet de aer comprimat, se umezeşte uşor cu apă (nu se udă!), apoi se introduc, pe o adâncime de 6 cm, tuburile PVC, prin care se urmează să se facă injectarea.
tuburile PVC se montează la intervale de 50-70 cm în lungul fisurii şi se fixează cu gips.
• presiunea de injectare nu va depăşi 1.5 atm. Materialul va pătrunde în cele mai mici fisuri şi se va realiza o bună legătură de continuizare.
• intradosul bolţii se va retencui 2.3 cm cu mortar pe bază de var.
• tencuiala se va arma cu plase de fibră de sticlă.

Pentru consolidarea crăpăturilor în bolţile de cărămidă:

• se execută maxim 2 şliţuri la 50 cm distanţă între ele, în bolţi pe o adâncime de 5 cm.
• se execută găuri de 012 mm în bolţi la aproximativ 50 cm distanţă interax şi la unghi de -15° format cu normala la curbură
• şliţul longitudinal respectiv găurii se vor curăţa şi aspira de praf respectiv se vor umezi uşor (nu uda!)

Şarpante

Problema cea mai gravă la nivelul şarpantei sunt infiltraţiile, care au umezit lemnul pe termen lung şi au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor atacuri biologice. Elementele degradate ale şarpantelor vor fi relevate bucată cu bucată şi evaluate în funcţie de natură şi gradul lor de uzură. în raport de starea tehnică constatată acestea vor fi reparate sau înlocuite integral.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu SVSU Ighiu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ighiu.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

UPDATE: Incendiu lichidat. A ars o porțiune din acoperiș locuinței, aceasta fiind lovită de fulger.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea