Rămâi conectat

Ştirea zilei

Schimbarea la față a Palatului Principilor din Alba Iulia, mai aproape de realitate: Licitația de peste 12 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor în cadrul obiectivul de investiție “Lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiţie: CONSERVAREA, RESTAURAREA ŞI VALORIFICAREA DURABILĂ A ANSAMBLULUI PALATUL PRINCIPILOR DIN ALBA-IULIA – REABILITAREA ACOPERIŞURILOR SI PLANSEELOR PESTE ETAJ LA CORPURILE A, B, C, D, F ŞI G”. Valoarea totală a investiției este de 12.398.647,95, fără TVA.

rhdr

Şarpanta tuturor corpurilor a fost confecţionată din lemn răşinos, brad (Abies alba) şi molid (Picea abies) de bună calitate. Suprafaţa lemnului este acoperită cu o substanţă ignifugă de culoare albă.

Starea de conservavare a şarpantei la diferite corpuri prezintă diferenţieri semnificative. Corpurile C, G şi F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi şi apar cu precădere în zona doliilor, hornurilor.

În cadrul proiectului se dorește conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etal la corpurile A, B, C, D, F și G.

Descrierea intervențiilor principale propuse ca arhitectură și instalații electrice:

– înlocuirea completă a invelitori existente, degradate, cu invelitori noua din ţiglă ceramica tip solzi, inclusiv şipci şi contraşipci de lemn şi dispunere folie anticondens. Tratare cu soluţie de biocidare a şipcilor noi.
– înlocuire completă a tinichigeriei, realizat din tabla de cupru.
– înlocuirea completă a sistemului de jgheaburi şi burlane existente, cu jgheaburi de 15 cm şi burlane de 12.5cm diametru realizate din tabla de cupru.

Eradicarea atacurilor biologice

La nivelul aticelor, şarpantelor şi planşeelor de lemn, în primă fază se propune evidenţierea şi marcarea tuturor zonelor afectate de atacul fungicid cauzat de specia “buretele de casă” pentru fiecare corp de clădire în parte. Extinderea ciupercii este foarte rapidă, iar materialul afectat se degradează sub formă de putregai brun-prismatic şi îşi pierde, în scurt timp, rezistenţa fizico- mecanică.

Scări de acces zonă şarpantă

Se propun intervenţii de consolidare/reabilitare şi refuncţionalizare la nivelul scărilor de acces în pod prin lucrări de reparaţii, modificări de poziţionare elemente de rampă şi podest.

Planşee boltite peste etaj

Se vor îndepărta toate tencuielile de pe extrasul bolţilor. în funcţie de degradările constate se va proceda după cum urmează:

Pentru consolidarea fisurilor în bolţile de cărămidă:

• consolidarea fisurilor cu deschidere de până 5 mm se realizează prin injectarea în zidărie a unui mortar fluid var.
• în acest scop, premergător injectării se desfac tencuielile, zidăria se curăţă bine de praf cu jet de aer comprimat, se umezeşte uşor cu apă (nu se udă!), apoi se introduc, pe o adâncime de 6 cm, tuburile PVC, prin care se urmează să se facă injectarea.
tuburile PVC se montează la intervale de 50-70 cm în lungul fisurii şi se fixează cu gips.
• presiunea de injectare nu va depăşi 1.5 atm. Materialul va pătrunde în cele mai mici fisuri şi se va realiza o bună legătură de continuizare.
• intradosul bolţii se va retencui 2.3 cm cu mortar pe bază de var.
• tencuiala se va arma cu plase de fibră de sticlă.

Pentru consolidarea crăpăturilor în bolţile de cărămidă:

• se execută maxim 2 şliţuri la 50 cm distanţă între ele, în bolţi pe o adâncime de 5 cm.
• se execută găuri de 012 mm în bolţi la aproximativ 50 cm distanţă interax şi la unghi de -15° format cu normala la curbură
• şliţul longitudinal respectiv găurii se vor curăţa şi aspira de praf respectiv se vor umezi uşor (nu uda!)

Şarpante

Problema cea mai gravă la nivelul şarpantei sunt infiltraţiile, care au umezit lemnul pe termen lung şi au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor atacuri biologice. Elementele degradate ale şarpantelor vor fi relevate bucată cu bucată şi evaluate în funcţie de natură şi gradul lor de uzură. în raport de starea tehnică constatată acestea vor fi reparate sau înlocuite integral.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea