Actualitate
SCHIMBARE în caz de război: Românii din diaspora au termen 15 zile să se prezinte în țară
SCHIMBARE în caz de război: Românii din diaspora au termen 15 zile să se prezinte în țară
Ministerul Apărării Naţionale a emis un proiect de act normativ care schimbă din temelii Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
Astfel, românii plecaţi în afara ţării vor avea doar 15 zile la dispoziţie pentru a se prezenta la încorporare, din momentul declarării stării de război, citează Rador. Totodată, moldovenii de peste Prut, care şi-au redobândit cetăţenia română, vor fi şi ei obligaţi să îndeplinească serviciul militar.
Rezerviștii, mobilizați și-n afara stării de război
Una dintre cele mai importante modificări legislative este aceea că rezerviştii vor putea fi mobilizaţi chiar şi fără declararea stării de război, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
Acest lucru înseamnă că toţi cei care au făcut armata vor fi obligaţi să deservească MApN, suplinind, astfel, deficitul de personal provocat prin demisiile în masă ale militarilor, care a vulnerabilizat Armata Română, scrie National.ro, conform sursei citate.
Cine va fi obligat să se prezinte dacă se declară starea de mobilizare generală sau de război
În cazul declarării stării de mobilizare generală sau de război, cetăţenii încorporabili (bărbaţii cu vârste între 20 de ani şi 35 de ani), rezerviştii voluntari şi rezerviştii vor avea obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.
Prin excepţie, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii încorporabili şi rezerviştii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor fi obligaţi să se prezinte, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află, în vederea clarificării situaţiei militare şi, după caz, a înmânării ordinului de chemare.
Prin notificare se înţelege înştiinţarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare.
Toţi românii care nu au renunţat la cartea de identitate şi nu au obţinut paşaportul CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate) sunt consideraţi plecaţi temporar.
Amintim că Ministerul Apărării Naționale a postat marți, 5 iulie, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.
Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.
Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.
Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.
La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională, precizează MApN
Actualitate
Există riscul unei crize financiare în România, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank? Bogdan Chirieac: ”La noi norocul e Mugur Isărescu”
Există riscul unei crize financiare în România, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank? Bogdan Chirieac: ”La noi norocul e Mugur Isărescu”
Credit Suisse Bank, una dintre cele mai mari bănci din Elveția, este în pericol. Asta după ce acțiunile băncii au scăzut cu 30% în această săptămână. Banca a luat urgent un împrumut de 50 de miliarde de franci de la Banca Națională a Elveției, însă economiștii se tem că o eventuală prăbușire a băncii ar provoca o criză mondială, precum cea din 2008, după ce și Silicon Valley Bank a intrat în faliment.
Bogdan Chirieac: La noi norocul e Mugur Isărescu
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect, afirmând că sistemul bancar din România se află în siguranță deocamdată.
„La noi norocul e Mugur Isărescu. Sistemul bancar în România este destul de solid și îl avem pe Mugur Isărescu. Vă dați seama, ce să negociezi cu Mugur Isărescu, care stă la masă cu cei mai mari din lume în domeniul finanțelor? Nu se pune problema. Deci România este save, dar apropo de sistemul american, este save pentru că Jonathan Elon cu Federal Reserve a dat 299 de miliarde de dolari împrumut sistemului bancar american până vineri și s-ar putea să continue. Deci America are această capacitate extraordinară să dea dolari cât e nevoie.
Și Credit Suisse Bank a primit 50 de miliarde de franci de la Banca Elvețiană Centrală deoarece elvețienii, sigur, dau franci elvețieni. Pot și se susțin, urmează să îi preia UBS, am înțeles că presa internațională scrie că weekendul acesta s-a negociat la greu și a rămas că UBS a cerut o garanție de la guvernul federal elvețian de 6 miliarde de franci elvețieni și ar putea să o preia mâine dimineață și să încheie lucrul acesta, dar vedeți că s-a trecut de la dobândă 0 la dobândă de 7-8% în euro și în felul acesta băncile aveau pe obligațiuni chiar pe poziții care nu sunt riscante în mod normal, erau la termen pe 5-10 ani cu 0,75% dobândă pe an, lumea și-a retras banii ca să-i pună cu dobândă mare și au rămas băncile fără lichidități, acesta este adevărul„, a declarat Bogdan Chirieac.
Actualitate
Voucherele de vacanță pentru angajații de la privat au undă verde de la șefia Senatului
Voucherele de vacanță pentru angajații de la privat au undă verde de la șefia Senatului
Salariat este și cel care lucrează în sistemul bugetar, dar și cel care își desfășoară activitatea în sistemul privat, afirmă Alina Gorghiu, în cadrul dezbaterii privind Propunerea legislativă de acordare a voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat, notează Mediafax.
Gorghiu spune că toți angajații sunt egali
„Dezbaterea va avea o cuprindere mai mare – aceea de arăta că Parlamentul are voința de a elimina inechitățile dintre bugetari și angajații în mediul privat. Se vede voință politică în acest sens! În favoarea acestei propuneri au semnat nu mai puțin de 140 de parlamentari! Este foarte bine că pornim această discuție de fond de la voucherele de vacanță: pentru că toată lumea a auzit de ele și pentru că aceasta a fost o politică publică de succes, cu rezultate bune pentru angajați și pentru turism. Și este normal să extindem o măsură care dă rezultate! Salariat este și cel care lucrează în sistemul bugetar, dar și cel care își desfășoară activitatea în sistemul privat. Obiectivul urmărit de angajator fie el stat, fie privat – de la fiecare angajat în parte este același: productivitate la cel mai înalt nivel. Normal este ca și sistemul de beneficii să fie echitabil”, spune președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, în cadrul dezbaterii privind Propunerea legislativă de acordare a voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat, organizată de Comisia pentru antreprenoriat și turism.
Ea amintește că bugetarii, beneficiază, de câțiva ani de vouchere de vacanță, în prezent de 1.450 de lei pe an, „un bonus care oferă angajatului opțiuni de calitate de petrecere a timpului liber alături de membrii familiei”.
„Proiectul de acum prevede extinderea sistemului voucherelor de vacanță suportate din bugetul de stat și la cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, eliminând, așa cum spuneam, o discrepanță importantă, între angajații din sectorul bugetar și cei de la privat. Fără ca angajatorii privați să facă un efort propriu! Este o măsură care încurajează încheierea de contracte de muncă și reduce presiunea fiscală în condițiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE. Un element foarte important este faptul că cea mai mare parte din valoarea acestor vouchere de vacanță, cel puțin două treimi, se va întoarce în economie. (…) Sectorul privat este motorul economiei, el trebuie impulsionat, nu discriminat! Angajații din România trebuie să beneficieze de aceleași politici publice indiferent de angajator”, încheie Gorghiu.
sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
România s-ar putea confrunta cu o secetă gravă în această vară
România s-ar putea confrunta cu o secetă gravă în această vară
Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat, a avertizat luni într-un raport Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, transmite agenţia EFE.
Condiţiile generale de secetă deja sunt întrunite în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră, semnalează documentul.
În raport se avertizează de asemenea că aproape tot sudul şi vestul Europei sunt afectate de anomaliile substanţiale de umiditate din sol şi de diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă şi uscată, potrivit Agerpres.
„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, mai semnalează acelaşi raport.
Lipsa precipitaţiilor deja provoacă îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică, şi a început să fie observată chiar odată cu venirea primăverii o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpină din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheţ.
Pe de altă parte, „recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară”, se subliniază în raportul JRC.
sursa: adevarul.ro
-
Actualitateacum 23 de ore
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
-
Ştirea zileiacum 19 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT RUTIER în Alba Iulia: Coliziune între o autoutilitară și un autoturism. Un șofer a ajuns la spital
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
CUTREMUR în România, RESIMȚIT și în județul Alba. Ce magnituride a avut seismul
-
Actualitateacum 7 ore
România pierde aproape 1 miliard de euro pe an din cauza importurilor de carne de porc: Creștem de 17 ori mai puțini porci decât acum 30 ani
-
Actualitateacum 6 ore
Diplomele de Bacalaureat 2023 vor fi eliberate de școli înainte de afișarea rezultatelor finale
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO VIDEO UPDATE| DOUĂ LOCUINȚE au fost cuprinse de flăcări la Pianu de Sus: Pompierii intervin cu 3 autospeciale. Au fost solicitate ÎNTĂRIRI