Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Scandalul gunoaielor din Alba Iulia: Faza aruncatului „pisicii moarte”. Ce declară consilierul primarului Pleșa și Președintele ADI Salubris

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scandalul gunoaielor din Alba Iulia: Faza aruncatului „pisicii moarte”. Ce declară consilierul primarului Pleșa și Președintele ADI Salubris

Astăzi 13 decembrie, o altă zi cu „ghinion” pentru Alba Iulia oraș ce se află într-un plin scandal al gunoaielor, un reprezentant ZiarulUnirea.ro s-a deplasat la primărie pentru a-i solicita edilului municipiului o opinie cu privire la această situație creată de stângăcia noului operator ce și-a asumat prestarea de servicii de depozitare și colectare a deșeurilor din Alba Iulia, RER Vest – RETIM.

Gabriel Pleșa nu a fost disponibil la acel moment, astfel reprezentantul ziarului a solicitat opinia consilierului primarului Flaviu Buta care a transmis faptul că responsabilitatea de gestionare a acestei situații și a contractului se află în mâinile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară SALUBRIS Alba, pe scurt ADI Salubris, condusă de primarul orașului Cugir, Adrian Teban.

Se pare că asistăm la un spectacol pe care l-am mai văzut și în criza precedentă a gunoaielor, când pisica moartă era aruncată în curtea altor instituții, iar de acolo rearuncată, iar măsuri nu au apărut nici atunci precum nu apar nici acum, dar spre deosebire de trecut noul operator are încă câtiva ani de contract, iar în cazul celui vechi ne-am complăcut în ideea că oricum are să mai rămână scurt timp la „cârma” tomberoanelor.

Capitolul 4 din LEGEA nr. 101 din 25 aprilie 2006 privind serviciului de salubrizare a localităţilor, aliniatul 4 spune: „Autorităţile administraţiei publice locale, în calitate de reprezentante ale comunităţilor locale şi de semnatare ale contractelor de delegare a gestiunii, sunt responsabile de asigurarea serviciului de salubrizare la nivelul localităţilor, de respectarea de către operator a indicatorilor de calitate ai serviciului, a clauzelor contractuale şi a legislaţiei în vigoare referitoare la serviciul de salubrizare.”

Contactat de ZiarulUnirea.ro Președintele ADI Salubris, primarul orașului Cugir, Adrian Teban declară: „Conform contractului de delegare ADI poate aplica penalități doar după ce neconformitățile apar în Rapoartele de monitorizare și nu sunt contestate sau atacate în instanță. Totodată, OUG 92 din 2021, prevede la art. 62 alin. (2): Constatarea contravențiilor la regimul deșeurilor, precum și aplicarea sancțiunilor se face, după caz, de comisari ai Gărzii de mediu, de persoane împuternicite de autoritățile publice locale, poliția locală sau jandarmerie.”

Deopotrivă comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, ne-a declarat că: „Încă de săptămâna trecută l-am invitat pe reprezentantul ADI Salubris la sediul Comisariatului Județean al GNM Alba pentru a ne prezenta situația actuală în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere pe raza întregului județ. În cursul zilei de astăzi, acesta s-a prezentat la sediul comisariatului și ne-a explicat situația după cum urmează:

Pentru orașe și municipii s-a făcut delegarea gestiunii, iar societățile de salubrizare funcționează după aceste contracte, iar la comune la fel s-a făcut delegarea gestiunii doar că suplimentar s-au încheiat și contracte de prestări servicii salubrizare.

Începând de astăzi comisari ai gărzii de mediu au efectuat controale la mai multe UAT-uri urmând ca zilele următoare acolo unde nu s-a respectat legislația în vigoare să se ia măsurile legale.”

Un lucru este cert: Primăria Alba Iulia, ce are printre altele rolul de monitorizare ar fi trebuit în cazul de față să notifice ADI Salubris, așa cum este necesar ca toate primăriile să procedeze în cazul în care serviciul nu este prestat la parametrii normali.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea