Rămâi conectat

Curier Județean

Satul Roşia de Secaş îşi cinsteşte valorile

Publicat

în

În prima zi de brumar, 2010, comuna Roşia de Secaş a avut onoarea să-şi sărbătorească doi fii ai satului, scriitorii Vistian Goia, la 75 de ani, şi Ioan Popa, la 70 ani. În organizarea Primăriei Roşia de Secaş, Despărţământului ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj, Cercului Astra Ion Blăjan şi a Şcolii cu cl. I – VIII Roşia de Secaş, participanţii au vizitat şcoala, Biserica ordodoxă, Muzeul etnografic al comunei, depănând amintiri legate de acestea şi oamenii lor, încheind cu un medalion literar, care s-a desfăşurat în sala festivă a Primăriei. D-na primar al comunei Emilia Oltean a adresat un cuvânt de bun venit „acasă” celor doi fii ai satului, reliefând mândria roşienilor şi cinstea lor pentru cei doi sărbătoriţi. D-l Dumitru Borţan, vicepreşedinte al ASTREI Centrale Sibiu, îi felicită pe cei doi scriitorii şi le conferă diplome de merit.
Prof. Silvia Pop preşedintă al Despărţământului ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj, i-a elogiat pe sărbătoriţi, subliniind contribuţia pe care au avut-o la activitatea Astrei, publicarea de articole în revista Astra Blăjeană precum şi tipărirea de cărţi în cadrul Editurii ASTRA Blaj. Distinsul şi eruditul prof. univ. dr. Ion Buzaşi a adus un Laudatio celor doi scriitori, evocând viaţa şi opera lor literară, încheind prin mesajul biblic „Nimeni nu-i profet în satul lui”. Noi trebuie să ne cinstim oamenii deosebiţi, să-i facem cunoscuţi lumii, pentru serviciile aduse, opera lor neperisabilă, arată în intervenţia sa directorul Şcolii generale, Nicolae Lupean.
Prof. univ. dr. Vistian Goia, la cei 75 ani, arată ca un argint viu, plin de vivacitate. Autor a 25 titluri de cărţi, a numeroase cursuri universitare, de câte ori revine acasă, dl. Goia exclamă cu admiraţie „Apă, aer şi cer ca acasă la Roşia, nu se află niciunde”. Scriitorul Ioan Popa, care pe bună dreptate zice „n-am rămas de prost în sat” prin talentul său înăscut, darul de-a scrie, mereu o candelă aprinsă a culturii, de-a lungul timpului ne-a dăruit opere din folclor, restituiri şi mai ales povestiri ale faptelor, oamenilor de aici de la Purpura (Roşia). Venit din Mărginimea Sibiului, Ioan Păreanu afirmă că D-zeu pe cei vrednici îi lasă să trăiască mai mult să-şi desăvârşească opera, pentru care au fost hărăziţi de soartă.
Din Pănadea lui Timotei Cipariu, înv. Maria Orian, soră a Brazilor, arată că Ioan Popa îşi pune sufletul în ceea ce scrie, este de o blândeţe molipsitoare, un om cuminte dar curajos, fără frică de viaţă. Bibliotecara Blajului, d-na prof. Ana Hinescu, arată că Blajul a fost şi este pentru cei doi o fereastră deschisă spre lume, o busolă a naţiei române. Fiică a satului, soră a Iui Ioan Popa (Ion al nostru), înv. Cristina Burnete, la cei 73 ani, a depănat amintiri din viaţa lor, legate de darul şi harul scriitorului, mereu protejat, încurajat, lăsat în lumea lui, a cărţilor, ca să scrie, şi iată ce ne-a dăruit, o operă, o frescă a satului ardelenesc Purpura.
Acţiunea s-a încheiat printr-un recital de muzică populară susţinut de două consătene, Aniţa Spătăcean şi Felicia Mărginean, care au cântat şi încântat prin folclor local şi creaţii proprii, iar rapsodul Gheorghe Zereş, prin doinele cântate ne-a făcut să ne amintim de marele Ion Blăjan, fiu al satului.
Ioan MIHĂLŢAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare