Rămâi conectat

Societate

Şase probleme româneşti de economie expuse de rectorul Academiei de Studii Economice

Publicat

în

În cursul zilei de vineri, 15 aprilie, la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa rectorului Academiei de Studii Economice din Bucureşti, prof. univ. dr. Ion Gheorghe Roşca. Manifestarea a urmat tiparul specific unei astfel de ceremonii. Rectorul universităţii albaiuliene a fost cel care a deschis evenimentul, discursul domniei sale fiind urmat de citirea, de către prof. univ. dr. Sorin Briciu, decanul Facultăţii de Ştiinţe, a Laudatio. „Profesorul Ion Gh. Roşca este o personalitate care s-a remarcat printr-o bogată activitate didactică şi de cercetare în domeniul economic, de-a lungul a aproape patru decenii, care i-a adus un prestigiu ştiinţific şi managerial recunoscut de comunitatea academică din ţară şi nu numai” a menţionat prof. dr. Briciu. Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a parcurs toate etapele devenirii academice, a studiat mult în afara graniţelor ţării (Italia, Spania, Grecia, Olanda, Suedia, Franţa), a predat, şi încă o face, o serie de cursuri, a scris cărţi, tratate, manuale, articole, eseuri, studii etc., a realizat o serie de cercetări, fiind implicat în 58 de proiecte de cercetare, a primit diplome, titluri şi premii ştiinţifice, este autorul mai multor brevete omologate şi produse aplicate în economie etc. Toate acestea şi multe altele nu arată decât valoarea profesională, aportul pe care domnia sa le-a adus la dezvoltarea învăţământului economic de la noi din ţară.
După acordarea diplomei de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. Ion Gh. Roşca le-a vorbit celor prezenţi în sală, profesori universitari şi studenţi, despre poziţia domniei sale în ceea ce priveşte economia României şi învăţământul. A vorbit liber, cu o adevărată artă care cu siguranţă le-a arătat învăţăceilor universităţii albaiuliene cum trebuie să fie profesorul de la catedră… A punctat şase probleme economice ale ţărişoarei noastre: l”disproporţia între bogăţia naţională şi posibilităţile exploatării sale” făcând trimitere înspre Roşia Montană şi minele de cărbune din Buzău – „Atunci când vom şti ce bogăţii avem, atunci abia vom putea să vedem ce să folosim acum şi ce să lăsăm moştenire urmaşilor”; l”Nu ştim dacă vrem să fim o ţară agrară” – „Există agricultură montană care pentru România ar însemna «oxigen», agricultură acvatică despre care nu ştim sau nu vrem să ştim nimic…”; lInfrastructura – „Ar trebui să ne fie ruşine că trăim în Europa (…) Nu există în lume ţară care să se mândrească cu 2 kilometri/an de autostradă construiţi. Cea mai mare problemă a noastră este însă infrastructura de cale ferată. O ţară civilizată nu îşi permite să dea verde tuturor camioanelor să o traverseze de la un capăt la altul”, referire la transportul pe trailer, pe calea ferată a maşinilor de mare tonaj; l”Nu ştim ce fel de producţie vrem să facem, una tangibilă sau una intangibilă (…) Românii nu au ştiut să îşi facă priorităţi şi să le respecte. Învăţământul şi cercetarea trebuie să fie prioritare…”; „Raportul stat/privat, la noi e o ambiguitate totală. Cred că suntem în ceasul al XIII-lea (…) S-au făcut greşeli din dorinţa de a privatiza, plecând de la dogma că statul nu ştie să administreze. Avem insuccese în privatizare însă (…) S-a vândut totul la fier vechi”; l”Nu ştim să absorbim şi să gestionăm fonduri europene”, precizând că banii nu ar fi trebuit dirijaţi înspre IMM-uri ci înspre marile concerne, marile companii, lucru ce ar fi dus la dezvoltarea naţională, exemplu în acest sens fiind dat Polonia. După ce a vorbit despre economie, prof. univ. dr. Roşca a trecut la învăţământ şi a descris simplu şi la obiect imaginea reală a şcolii de la noi din ţară: şcoală din comună, încălzită la lemne, fără apă, cu toaleta în aer liber… „Dacă am pleca de la realitate am putea să ducem învăţământul unde trebuie (…) Învăţământului românesc îi lipseşte fundamentul material, nu intelectual. Un sistem pentru a se maturiza are nevoie de timp, ori la noi se face câte o reformă la fiecare 10 ani”, menţionând de asemenea că nu e posibil ca doar o mână de oameni să pună pe hârtie legi şi restul din sistemul de învăţământ să le pună în practică…
Oare unde ar fi fost România dacă acolo, la putere, s-ar fi aflat oameni care ar avea mintea şi dăruirea unui asemenea om cum e cel ce a fost primit în sânul comunităţii academice albaiuliene? (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

2.000 de tineri sunt așteptați să facă voluntariat în universul magic Untold 2022

Publicat

în

Untold caută 2.000 de voluntari energici și dornici de aventură care să se alăture organizatorilor unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume.

Voluntarii sunt o componentă importantă în organizare, care contribuie la experiența unică pe care Untold oferă fanilor și artiștilor timp de 4 zile și 4 nopți. Aceștia pot face parte inclusiv din echipele artiștilor internaționali de top care vin la cea de-a șaptea ediție a festivalului Untold.

Oricine are peste 16 ani împliniți și vrea să trăiască cea mai tare experiență de voluntariat la UNTOLD 2022, la Cluj-Napoca,  între 4 și 7 august, este așteptat să se înscrie online între 17 mai și 9 iunie pe site-ul oficial. După înscriere, voluntarii vor trece prin mai multe etape de selecție. Răspunsurile pentru cei norocoși vor veni până pe 15 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care se înscriu în programul de voluntariat pentru Untold 2022 pot alege departamentul în care vor să își desfășoare activitatea. Aceștia pot opta pentru: Acces, Acreditări, Angels, Check-in, Emergency Team, Logistică, Backstage, User Experience, Resolution și Stewarzi.

Voluntarii îsi aleg trei opțiuni de departamente în funcție de dorințe și vor fi distribuiți la unul singur în funcție de numărul de locuri disponibile și ordinea în care a selectat cele trei departamente. Înainte de festival, voluntarii participă la instructaje făcute de organizatori și traininguri personalizate pentru fiecare departament.

*Se așteaptă o ediție cu un număr record de participanți

Untold este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august. Tărâmul magic îi așteaptă din nou pe fani să scrie împreună povestea celui de-al 7-lea capitol, în cele 4 nopți și 4 zile de distracție la Cluj-Napoca. În 2021, peste 265.000 de participanți din peste 100 de țări ale lumii s-au bucurat de libertate și de emoții de neuitat în universul Untold.

*Line-ul masiv de la an la an

Festivalul UNTOLD reunește an de an cei mai bine cotați DJ-i ai lumii. Cu fiecare ediție, creatorii festivalului vor să îi poarte pe fani prin noi universuri muzicale. Artiștii care compun line-up-ul evenimentului vin din cele mai diverse genuri muzicale: de la live acts la show-uri EDM, pop, house, techno, tech-house, deep house, drum&bass, dubstep, grime, hip-hop, trip-hop, trance, tribale, reggae și multe altele. La ediția de anul acesta îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote. Line-up-ul complet îl găsești și pe site-ul oficial Untold.

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare