Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Sarcini suplimentare pentru medicii de familie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vă prezentăm lista modificărilor care vor interveni din luna mai la medicul de familie, stipulate în normele de aplicare a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru anii 2014-2015.

Din luna mai, medicii de familie vor monitoriza activ pacienţii care au una sau mai multe dintre următoarele boli cronice: risc cardiovascular înalt – hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2; astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă (BPOC) şi boală cronică de rinichi.

*Cum vor arăta noile consultaţii de monitorizare activă

În cadrul acestor consultaţii, medicul va face evaluarea iniţială a pacientului cu risc crescut de boală cardiovasculară, boală cronică respiratorie sau de rinichi, după caz. Concret, medicul va efectua bilanţul clinic iniţial al pacientului, care include screeningul complicaţiilor, va începe şi ajusta terapia optimă până la obţinerea răspunsului terapeutic preconizat, va educa pacientul, îi va recomanda investigaţii paraclinice, va scrie bilet de trimitere pentru cazurile care necesită consultaţii de specialitate sau care depăşesc competenţa sa.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) va deconta patru astfel de consultaţii pentru fiecare pacient. După evaluarea iniţială a pacientului, o dată la trei luni, acesta va fi monitorizat activ de către medic.

Pacientul cu risc cardiovascular va fi monitorizat activ de către medic, prin evaluarea semestrială a evoluţiei afecţiunii şi ajustarea medicaţiei.

Ţinta stabilită de medic pentru pacientul cu BPOC este renunţarea la fumat şi controlul simptomelor.

*Medicii pot face ecografii generale şi EKG-uri

Medicii de familie care au competenţe certificate şi dotările corespunzătoare în cabinet pot oferi doar pacienţilor asiguraţi din lista proprie servicii de efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, precum şi ecografie generală – pelvis şi abdomen.

Medicul poate efectua şi interpreta cel mult trei ecografii generale şi examene EKG într-o oră, se arată în normele de aplicare ale contractului-cadru.

*Medicul va oferi servicii preventive pacienţilor sănătoşi

Toate persoanele aparent sănătoase (adică cele care nu sunt în evidenţa medicului cu o boală cronică) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 ani vor beneficia o dată la trei ani de maximum două consultaţii de prevenţie.

În cadrul consultaţiei de prevenţie, medicul de familie evaluează expunerea pacientului la factori de risc, concretizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex în care se încadrează pacientul. Dacă persoanele aparent sănătoase cu vârste cuprinse între 18 şi 39 ani au fost depistate cu risc înalt de îmbolnăvire, medicul le va acorda anual cel mult două consultaţii preventive.

Toate persoanele aparent sănătoase care au peste 40 de ani vor beneficia anual de cel mult două consultaţii preventive, decontate de CAS, în care medicul evaluează expunerea lor la factori de risc.

*De câte consultaţii pentru boli acute sau cronice beneficiezi în contul CASS

Medicul va oferi pacientului asigurat la Sănătate, din lista sa, maximum două consultaţii pentru fiecare episod de boală acut/subacut/acutizări ale bolilor cronice ale acestuia. Medicul va oferi pacientului cu boală cronică din lista sa o consultaţie pe lună pentru afecţiunea cronică de care suferă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea