Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sărbătoare națională în 10 mai: Ziua Regalităţii. Semnificaţiile unei zile istorice pentru România

Publicat

în

Sărbătoare națională în 10 mai: Ziua Regalităţii. Semnificaţiile unei zile istorice pentru România

Ziua de 10 Mai a fost proclamată ca sărbătoare națională în luna aprilie 2015, de plenul Camerei Deputaților care a adoptat o propunere legislativă în acest sens.

Pe data de 10 mai 1877, după ce cu o zi înainte Parlamentul României vota moţiunea care declara „Independenţa absolută a României”, Carol I proclama solemn Independenţa României, fapt ce a dus la acoperirea de glorie a Armatei Române la Plevna, Griviţa sau Smârdan. 

10_mai_13778100„10 mai este fosta zi naţională a României, ziua dinastiei în care a avut loc intrarea în Bucureşti a principelui Carol I. Este ca o amintire istorică, cu o semnificaţie istorică în această perioadă a modernizării”, spune istoricul Sorin Rădulescu.

Electrica Furnizare Discount

Pentru el, 10 mai este o zi importantă, o zi în care au avut loc evenimente deosebite pentru istoria României, ” Ca şi pentru ceilalţi români, pentru mine 10 mai este o zi cu semnificaţie istorică”, susţine Rădulescu.

„Pentru România, 10 mai înseamnă o zi frumoasă cu soare în care poţi să mergi la iarbă verde, dar pentru un istoric este ziua Regelui prin excelenţă”, spune istoricul Ion Bulei, profesor la Facultatea de Istorie din Bucureşti.

El crede că pentru cei care au „un suflet naţional”, o astfel de zi face ca patriotismul să fie mult mai treaz. „Eu sunt profesor şi lucrez cu tinerii şi ştiu că acest sentiment se manifestă, eu am senzaţia că există un moment de bucurie astăzi”, crede Bulei.

Ce s-a întâmplat pe 10 mai?

RTEmagicC_10_mai_1866-tablou_Th._Aman.JPG10 mai este o zi importantă în care se sărbătoreşte Ziua Monarhiei pentru că la această dată au avut loc trei evenimente importante din istoria ţării noastre.

În primul rând, pe 10 Mai 1866, Carol I a venit  în Bucureşti, capitala României, unde a depus  jurământul  în faţa Parlamentului.  Tot în această dată, dar în anul 1877,  Carol I proclamă independenţa României. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României.

„Alături de 9 mai, 10 mai a devenit Ziua Independenţei României. Pe parcursul timpului semnificaţia zilei de 10 mai se estompase, dar şi-a revenit după revoluţia din 1989 şi va rămâne în istorie ca ziua Monarhiei”, explică Ion Bulei.

Din 1866 şi până în 1948, 10 mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast. Dar după 1947, regimul comunist a încercat să înlăture urmele monarhiei din ţară şi au mutat Ziua Independenţei României pe 9 mai.

Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituţia  României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare

Istoric

Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și amineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.

Legea adoptată în 1990 de Parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 Decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională de 1 Decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci al opoziției anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media.

Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 2021, la Alba Iulia: Depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile iluștrilor noștri înaintași din Orașul Marii Uniri

Publicat

în

LIVE VIDEO| ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 2021, la Alba Iulia: Depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile iluștrilor noștri înaintași din Orașul Marii Uniri

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, la Alba Iulia, au avut loc ceremoniile de depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile iluștrilor noștri înaintași, din oraș.

Ceremoniile au început la ora 10.00, la statuia lui Ion I. C. Brătianu. Vor fi depuse coroane la statuia lui Iuliu Maniu, statuia voievodului Mihai Viteazul și statuile Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Momentele solemne au început prin intonarea Imnului de Național.

Au fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului, Consiliului județean Alba, Primăriei și Consiliul local Alba Iulia,  a partidelor politice și a altor instituții executive și administrative.

Electrica Furnizare Discount

PROGRAMUL EVENIMENTELOR DE MARȚI, 30 NOIEMBRIE 2021:

10.00 – 10:30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Statuia lui Ion I.C. Brătianu

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

10.30 – 11:00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Statuia lui Iuliu Maniu

11.30 – 12.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
Statuia lui Mihai Viteazul

12.00 – 12:30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.30 Arborarea Drapelului Național al României
Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

13.30 Memento personalitățile Unirii: Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea (comandantul gărzii) și Dominic Medrea (Comandantul sanitar – medic șef al județului Alba) – Rugăciune și evocarea personalităților – Depunere jerbe de flori
Cimitirul Municipal

15.00 Decernare titluri de Cetățean de Onoare – pr. Doru Gheaja, col. rtr. Ioan Străjan
Spațiul muzeal Principia

15.50 Expoziție de fotografie „Ziua Națională a României” – Ionuț Văidean
Pietonala „Mihai Viteazul”

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

16.00 Salonul de carte
Sala Unirii

18.00 Treceți batalioane române Carpații
reenactment militar, itinerant, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Piața Tricolorului – Poarta a III-a – Piața Cetății

19:00 – Concert vocal-simfonic ALBA – PRIGNITZ
Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, transmisiune live: ecranele din Cetatea Alba Carolina și pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Alba Iulia a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mii de beculețe luminează feeric Orașul Marii Uniri, de Ziua Națională

Publicat

în

Alba Iulia a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mii de beculețe luminează feeric Orașul Marii Uniri, de Ziua Națională

Mii de luminițe colorate, care împodobesc municipiul Alba Iulia, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, s-au aprins feeric, luni seara, cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Cetatea Alba Carolina este frumos împodobită, fiind pregătit să primească turiștii care vor să sărbătorească Ziua Națională în Orașul Unirii, la 103 de ani de la semnarea celui mai mare act de voință al românilor.

Electrica Furnizare Discount

Pe podurile din cetate au fost montate tuneluri de lumini, copacii din parcul Unirii au fost ”îmbrăcați” în luminițe, iar pe stâlpii de pe arterele principale au fost montate decoraţiuni luminoase.

După un an 2020, în care orașul a fost pustiu din cauza pandemiei și ornamentele au fost mai puține, anul acesta albaiulienii și turiști se pot bucura de Ziua Națională.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Posibilă SINUCIDERE la Alba Iulia: Femeia care a decedat a cerut insistent o cameră la ultimul etaj

Publicat

în

Posibilă SINUCIDERE la Alba Iulia: Femeia care a decedat a cerut insistent o cameră la ultimul etaj

Un incident tragic a avut loc, marți, 30 noiembrie, în jurul orei 7.40, în zona Hotel Cetate din municipiul Alba Iulia.

O femeie de aproximativ 50 de ani, a decedat după ce a căzut de la etajul 10 al Hotel Cetate, pe terasa dinspre Catedrală.

CITEȘTE ȘI: Posibilă SINUCIDERE la Alba Iulia: O femeie a DECEDAT în zona Hotel Cetate. Cel mai probabil ar fi căzut de la înălțime

Electrica Furnizare Discount

„O doamnă care s-a cazat ieri, în jurul orei 14.00, cerând expres o cameră la ultimul etaj, azi dimineață la 7.40 a căzut pe terasa dinspre Cetate. A mai fost cazată în 2019, la sfârșitul lui iulie, începutul lui august. Nu a dat de bănuit pentru că majoritatea cer camere cât mai sus și spre cetate, pentru a face poze. A cerut o cameră în regim single, doar pentru o noapte” a declarat Petru Rareș Simionescu, recepționer la Hotel Cetate.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare pentru a se stabili cauzele tragicului incident.

UPDATE ora 10:00 : Posibil suicid investigat de polițiștii din Alba Iulia

La data de 30.11.2021, în jurul orei 07,45, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a căzut de la înălțime, pe terasa unui hotel din Alba Iulia.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat că o femeie de 53 de ani, din Alba Iulia, cazată la hotel, ar fi căzut de la etajul 9, pe terasa din partea nordică a hotelului. În urma leziunilor suferite, aceasta și-a pierdut viața.

Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei și stabilirea, cu exactitate, a cauzei morții.
Cercetările sunt continuate. Au transmis reprezentanții IPJ Alba prin canalul specific de comunicare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare