Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Șapte din zece bolnavi care au fost spitalizați cu COVID au simptome persistente, chiar și la cinci luni după externare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un studiu britanic recent a constatat că 7 din 10 oameni care au avut nevoie de spitalizare pentru a se vindeca de COVID încă prezintă simptome care le afectează sănătatea, chiar și la cinci luni după ce au fost externați. Unii dintre aceștia au probleme de sănătate fizică și mentală, lucru care le-a afectat calitatea vieții.

De asemenea, cercetătorii britanici au descoperit faptul că una din cinci persoane a întâmpinat, la cinci luni de la externare, și alte probleme, cum ar fi pierderea locului de muncă sau necesitatea schimbării jobului din cauza stării lor de sănătate.

S-a constat și că persoanele cele mai predispuse de a avea simptome persistente ale COVID au fost femeile de vârstă mijlocie, care au dezvoltat o formă gravă a bolii, și care sufereau de cel puțin două afecțiuni cronice, precum diabet, astm sau boli cardiace.

”Rezultatele noastre arată o plajă mare de simptome, probleme de sănătate psihică și fizică și dovezi ale deteriorării organelor la cinci luni după externarea pacienților cu COVID. Este, de asemenea, clar că la pacienții care au avut nevoie de ventilație mecanică și au fost internați la terapie intensivă recuperarea durează mai mult.” – Rachael Evans, profesor colaborator la Universitatea din Leicester

Studiul a fost realizat în Marea Britanie și a analizat 1.077 de pacienți infectați cu COVID, care au fost externați din spital în perioada martie – noiembrie 2020.

Dintre aceștia, 36% erau femei și 50% aveau cel puțin două afecțiuni cronice care îi făceau vulnerabili în fața bolii.

Când participanții au fost analizați cinci luni mai târziu, doar 29% dintre ei au spus că s-au simțit complet recuperați, în timp ce mai mult de 90% dintre oameni au avut cel puțin un simptom persistent.

Cele mai frecvente simptome persistente după COVID

Experții arată că cele mai frecvente simptome raportate la unii dintre pacienții analizați au fost durerea musculară, oboseala, condiție fizică slabă, probleme de somn, durerea sau umflarea articulațiilor, slăbiciunea membrelor, probleme cu respirația, dificultăți de gândire și chiar pierderea memoriei pe termen scurt.

Sănătatea psihică a fost, de asemenea, afectată. Mai mult de 25% dintre pacienți au prezentat simptome clinice de anxietate sau depresie, iar 12% s-au confruntat cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD).

De asemenea, participanții au fost împărțiți în patru grupuri pe baza severității simptomelor lor: foarte severe, severe, moderate și ușoare.

Cercetătorii au identificat că la cinci luni după externare, pacienții cu cele mai severe simptome au prezentat niveluri mai ridicate de proteină numită proteină C-reactivă, care este asociată cu inflamația în organism. Această inflamație sistemică este asociată cu o recuperare mai slabă a organismului după ce a trecut printr-o boală.

Pacienții care au participat la studiu vor fi evaluați din nou la 12 luni, pentru a aduna mai multe date despre impactul efectelor pe termen lung ale COVID-19.

sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea