Săptămâna poeziei și muzicii la Cugir – FOTO

Între 21-25 martie, în  ,,Săptămâna poeziei şi muzicii ”, elevii Colegiului Naţional ,, David Prodan” din Cugir au participat la activităţi interdisciplinare, pline de informaţii şi spiritualitate, menite să le îmbogăţească cunoştinţele dar şi inteligenţa emoţională.

poezie, muzica01Data de 21 martie, Ziua Internaţională a Poeziei este o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Ziua a fost sărbătorită de elevii colegiului prin recitare de versuri din poeţi  precum Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Wolfang von Goethe, Serghei Esenin sau Pablo Neruda, dar şi prin creare de poezii, o ,,taxă a zilei poeziei”, surpriza cu care profesor documentarist Tatiana Ungurianu  i-a întâmpinat la intrarea în sediul CDI,  atât pe elevi cât şi pe profesori.

A fost sărbătorit  în această săptămână poetul Ion Barbu, poet  interbelic, reprezentant al modernismului literar românesc şi matematician, pentru care poezia şi geometria erau  complementare :,, acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaştere şi imaginaţie”, dar şi poeta Ana Blandiana, autoare a 26 de cărţi publicate în română şi a 60 de volume apărute în 26 de limbi, poetă care tocmai a primit Premiul „Poetul European al Libertăţii”, la Gdansk, în Polonia, pentru volumul ,,Patria mea A4”.

Elevii Daniel Tatu, Maria Caraman, Monica Cetină, Alin Ştefănescu , Rareş Oarga au citit referate, au prezentat power pointuri cu biografiile poeţilor sub îndrumarea profesoarelor Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu. A fost sărbătorit în această săptămână și compozitorul german Johann Sebastian Bach, cel care prin „Arta fugii”, „Îndură-te” din Patimile după Matei sau ,,Concertele brandenburgice”  şi-a făurit un limbaj inconfundabil , ridicându-se  deasupra epocii sale, depăşind timpul şi spaţiul, atingând una dintre culmile muzicale universale. Elevii au audiat  „Magnificat” şi au aflat prin prezentarea lui Cătălin Florea din cl. a XII-a C,  noţiuni despre clavicord şi clavecin, înaintaşii pianului, dar şi despre instrumentele care alcătuiesc o orchestră.  Elevii colegiului au vizionat de asemenea, powerpointuri prin care au aflat că pe 25 martie,  creştinii sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavril o vesteşte pe Maria că va naşte pe Iisus Emanuel. (C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...