Rămâi conectat

Actualitate

„Săptămâna pacienţilor”, în judeţul Alba. A fost lansat „Telefonul pacientului” – 0 800 800 242 apelabil gratuit din orice reţea de telefonie

Alexandra Mates

Publicat

în

În această săptămână, 11-17 martie, la nivel naţional se desfăşoară Campania de Informare „Săptămâna Pacienţilor”, demarată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, realizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

În acest context, toţi actorii municipali de sănătate din judeţul Alba –  Direcţia de Sănătate Publică Alba, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Colegiul medicilor, filiala Alba, Asociaţia Medicilor de Familie şi Asociaţia SM Speromax au dorit să marcheze „Săptămâna pacienţilor” şi în judeţul Alba.

Astfel, potrivit lui Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba Iulia, în judeţ vor fi distribuite pliante ce cuprind aspecte ce ţin de drepturile şi obligaţiile pacienţilor şi ale asiguraţilor, importanţa controlului periodic şi a altor teme de interes pentru pacienţi.

„Bineînţeles că şi noi ne-am dorit să facem ceva la nivelul judeţului Alba. Vom face distribuţie de pliante în reţeaua spitalelor din judeţ, cu ajutorul domnului doctor Haber  în reţeaua medicilor de familie. Avem 2000 de pliante cu „Săptămna pacienţilor” în care sunt prezentate drepturile pacienţilor, obligaţiile, şi chiar şi un tel. verde unde se pot semnala problemele, care din păcate sunt în sistemul nostru de sănătate din România”, a declarat Dragoş Zaharia, în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc astăzi la sediul DSP Alba.

„Noi acum dorim să promovăm în primul rând drepturile pentru că, din păcate, nu prea ştim care sunt drepturile când mergem să accesăm  serviciile medicale din spitalele din România iar cu această ocazie sperăm să avem oameni mai bine informaţi”, a adăugat acesta.

„Pacienţii sunt beneficiarii direcţi al sistemului actual de sănătate şi credem că aceştia trebuie să fie bine informaţi, de aceea salut astfel de iniţiative care vin din partea unor ONG-uri. Rolul nostru, al Direcţiei de Sănătate Publică, este  să protejăm şi să informăm pacienţii, pentru ca ei să ştie care sunt şi obligaţiile dar şi drepturile lor”, a declarat Horia Timiş, directorul DSP Alba.

În cadrul săptămânii pacienţilor a fost lansat „Telefonul pacientului” – numărul de telefon la care pacientul poate să sune gratuit şi să sesizeze o încălcare a drepturilor sale, să i se spună ce are de făcut sau, eventual, să ia legătura cu instituţiile abilitate şi acestea la rândul lor să-i răspundă.

Telefonului Pacientului – 0 800 800 242 – număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie  

„Telefonul pacientului reprezintă o cale accesibilă pacienţilor  de semnalare rapidă a încălcărilor grave de drepturi în sistemul sanitar şi în domeniul protecţiei sociale. Un operator va răspunde în fiecare zi timp de opt ore la toate apelurile pacienţilor şi va prelua semnalările acestora. Problemele semnalate vor fi verificate, documentate în măsura posibilităţilor, apoi COPAC va direcţiona acele semnalări către instituţiile naţionale cu responsabilitate în domeniu şi va monitoriza modul în care se răspunde problemelor semnalate. Totodată, problematica înregistrată va putea fi cuprinsă sub forma unor rapoarte de monitorizare a drepturilor pacienţilor, pe care le vom disemina public”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Topul pensiilor luna februarie 2024: Ce pensionari câștigă peste 20.000 de lei lunar

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Topul pensiilor luna februarie 2024: Ce pensionari câștigă peste 20.000 de lei lunar În februarie numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost în creștere față de luna anterioară cu 167 de persoane. Aproximativ 5.500 de persoane beneficiează de legea 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea