Rămâi conectat

Curier Județean

Săptămâna actelor de bunătate, la Grădinița cu P.P. Step By Step, nr.12. Activități prin care micuții au învățat ce este bunătatea, dărnicia și blândețea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru că este luna sărbătorilor și a darurilor pregătite și oferite cu dragoste, preșcolarii Grăd.12, îndrumați de educatoarele și părinții lor, au încercat în această săptămână să pătrundă în această atmosferă de sarbatoare și bucurie. Astfel, dupa ce și-au pregătit ghetuțele pentru a fi umplute cu daruri, urmând exemplul Sfântului Nicolae, copiii au căutat să răspundă și să transmită mai departe gestul minunat al dragostei care este DĂRNICIA…

Astfel, după vizita Sfântului Nicolae, preșcolarilor Grădiniței cu P.P. Step by Step Nr.12 Alba Iulia, li s-a propus de către educatoarele lor abordarea temei „Si eu sunt darnic, ca Moș Nicolae” (subtemă a Proiectului de cercetare”Tradiții și obiceiuri la români”, pe care-l aveam planificat spre derulare).

Prin intermediul activităților din această săptămână am urmărit să învățăm despre BUNĂTATE, DĂRNICIE, BLÂNDEȚE, având ca model viața Sfântului Nicolae, care și în acest an ne-a adus daruri și multă bucurie. Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar și al săracilor și al celor neîndreptățiți.

Prin urmare, am încercat și noi să ne îndreptăm atenția spre cei aflați în lipsuri și împovărați cu greutăți, copilașii nevoiași, dar și spre cei din jurul nostru, membrii familiei, prieteni dragi și colegi de la gradiniță, cărora le putem face mici bucurii.

În acest sens,au fost inițiate jocuri diverse prin care să primim și să dăruim dragoste, atenție și bucurie celor din jur, manifestată prin mici gesturi ale iubirii: zâmbete, gânduri bune, mesaje și desene, cuvinte frumoase, cadouri realizate de noi cu efort și răbdare (picturi, colaje, construcții de tot felul, modelaje etc.).

De asemenea, copiii au avut ocazia să exerseze și abilități sociale și emoționale precum ÎNȚELEGEREA, ajutați fiind de prietena noastră, păpuța Ina cea Ințelegătoare- suport din pachetul Programului „DA, POȚI!”.

Fiecare zi din această săptămână a avut ca motto un îndemn sau un gând care ne-a fost de folos în realizarea activităților zilnice („FII DE AJUTOR!”, „OFERĂ ZÂMBETE!”, „ÎMPARTE CELOR DIN JURUL TĂU BUNĂTATE!”, „ADUNĂ FAPTE BUNE!”, „FOLOSEȘTE CUVINTE FRUMOASE!”, iar pentru weekend, îndemnul „FII ÎNȚELEGĂTOR!”)

Pe parcursul acestei perioade, educatoarele au venit în sprijinul echipelor de acasă cu propuneri de activități educative interesante și distractive desfășurate zilnic pe diverse platforme educaționale (Zoom, Teams, Meet etc.). Prin contextele de învățare create în mediul online, s-a încercat o compensare a lipsei întâlnirilor tradiționale și firești, de care tuturor ne este tare dor, și s-a oferit copiilor posibilitatea să socializeze, să schimbe idei și impresii, să păstreze contactul cu colegii lor si cu educatoarele și cu mediul grădiniței.
Întâlnirile online se desfășoară zilnic, pentru a se asigura o continuitate a activităților și o rutină, care sunt necesare copiilor.

Pe lângă aceste întâlniri, educatoarele lansează zilnic provocări, angrenând părinții și copiii să desfășoare activități plăcute de învățare în mediul de acasă sau în aer liber. În acest scop, cadrele didactice propun și diverse materiale utile: link-uri, povești, creează jocuri educative atractive prin intermediul diverselor platforme educaționale si aplicatii: Wordwall, Learning apps, Genially etc. activităţi senzoriale, jocuri muzicale, de mișcare, exerciții de brainstorming, exerciții de completare a unor propoziții lacunare („Imi place să fiu darnic…pentru că…”) în scopul stimulării limbajului și creativității, dar și povești terapeutice, pentru că există o colaborare strânsă cu „specialiștii” unității (prof. consilier școlar și prof. logoped).

Managerul G.P.P. Step By Step nr.12, prof. Suciu Veronica, împreună cu întreg colectivul instituției a transmis, prin intermediul paginii de facebook, un mesaj: “Să-i învăţăm pe copiii noştri să fie recunoscători pentru tot ceea ce primesc şi au, dar să nu-i uite pe copiii necăjiţi care trăiesc în mari lipsuri şi nu se pot bucura de o copilărie la fel de fericită şi lipsită de griji ca a lor. Să-i învăţăm pe cei mici încă de acum să fie alături de semenii lor!”


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare