Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Șantierele Blajului: Investiții publice și private în derulare în „Mica Romă”. Gheorghe Valentin Rotar construiește Blajul viitorului cu proiecte de circa 30.000.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șantierele Blajului: investiții publice și private în derulare în „Mica Romă”. Gheorghe Valentin Rotar construiește Blajul viitorului cu proiecte de circa 30.000.000 de lei

Potrivit primarului municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, pe raza unității administrativ-teritoriale pe care o conduce sunt în desfășurare mai multe investiții, majoritatea publice.

Practic, Blajul continuă politica de dezvoltare impusă încă de la primul mandat de primarul în funcție și pășește cu încredere spre un viitor european, nu doar din punct de vedere geografic, ci și din acela al calității vieții locuitorilor din „Mica Romă”.

”Construim Blajul viitorului! Am început investițiile prevăzute pentru perioada 2021-2027, la finalul cărora Blajul va deveni orașul european pe care ni-l dorim cu toții! În acest moment, avem deschise opt mari șantiere publice și unul privat: construirea străzilor și a rețelei de canalizare din cartierul Chereteu; finalizarea lucrărilor de amenajare a curții interioare de la Colegiul Național «Inochentie Micu Clain»; construirea Ambulatoriului Spitalului Municipal Blaj; modernizarea străzii Vasile Alecsandri; construirea Bazei sportive de tip II de la Liceul Tehnologic «Timotei Cipariu»; introducerea canalizării în Petrisat; modernizarea Cartierului Gării; modernizarea Cartierului Eroilor; construirea Hypermarketului Kaufland, o investiție privată pentru dezvoltarea Blajului”, a punctat succint edilul.

Iată mai jos descrierea principalelor investiții care ar putea fi finalizate chiar în acest an:
*Construirea străzilor și a rețelei de canalizare din cartierul Chereteu:

Este o investiție pe fonduri europene nerambursabile, din bugetul alocat Regiunii Centru, prin POR, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Blaj” – Axa prioritară 13. Valoarea contractului: 4.956.593,17 lei (fără TVA). În cadrul acestui proiect va fi introdusă canalizarea menajeră și pluvială, vor fi construite și asfaltate 5 străzi, în lungime totală de 2.1 km, toate dotate cu trotuare pavate, în suprafață totală de 2.800 mp. Lucrările se vor încheia până la finalul anului.

*Amenajarea curții interioare de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”:

Investiția este în valoare de aproximativ 4 milioane de lei (cu TVA) și va fi gata în curând. Practic, va fi refăcută întreaga curte interioară a școlii! Baza sportivă va conține un teren de fotbal pe iarbă, un teren de volei și handbal și un teren de baschet, toate dotate cu tribune și cu instalație de nocturnă. În zona grădiniței vor fi construite alei, locuri de joacă, piste de biciclete pentru preșcolari, integrate într-un spațiu verde, iar în spatele școlii va fi amenajat un amfiteatru de vară și un centru educațional. La accesul de pe strada Tudor Vladimirescu este prevăzută o parcare modernă, în dreapta intrării elevilor urmând a fi amenajată o zonă verde de recreere, dotată cu alei și bănci. Curtea interioară a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” va avea, la finalul lucrărilor, un aspect care respectă tradiția și nivelul celei mai importante instituții de învățământ din Blaj.

*Construirea Ambulatoriului Spitalului Municipal Blaj:

Extinderea Ambulatoriului Spitalului Blaj este o investiție pe fonduri europene, derulată prin ADR Centru, în valoare de 10.700.750 de lei. Extinderea Ambulatoriului Spitalului Municipal Blaj se va realiza pe orizontală, cu o clădire nouă, similară celei existente și alipită clădirii spitalului. Ulterior construcției se vor transfera secțiile de ambulatoriu în spațiile nou-create și vor fi dotate cu aparatură medicală și mobilier medical necesar pentru funcțiunile specifice de ambulatoriu.

La fiecare nivel – subsol, parter și la etajele 1, 2 și 3 – va exista o circulație orizontală, pentru a se lega clădirea veche a spitalului de cea nouă a ambulatoriului integrat, așa cum prevăd legislația și normativele în vigoare. Pe lângă lucrările de construcții și instalații pentru extinderea pe orizontală a clădirii, vor fi achiziționate utilaje și echipamente tehnologice, noi echipamente medicale pentru dotarea specifică a cabinetelor medicale, iar la exterior vor fi reabilitate aleile pietonale, care, împreună cu căile de acces către ambulatoriu, precum și cu cele de la ambulatoriu către spital, vor fi iluminate. Tot în incintă se vor realiza spații verzi și se va amenaja o parcare pentru ambulanțe și pentru autosanitarele destinate consultațiilor la domiciliu. Investiția se va finaliza până la sfârșitul acestui an.

*Construirea Bazei sportive de tip II de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”:

Baza sportivă de tip 2, în valoare de 400.000 de euro (2.000.000 de lei), va fi construită în zona Sălii de sport „Timotei Cipariu”, unde vor fi amenajate, pe o suprafață de 1.500 mp, un teren sintetic (dimensiuni 20 m x 40 m) dotat cu instalație de nocturnă, vestiare și locuri de parcare. Investiția se derulează prin Compania Națională de Investiții și ar trebui să fie finalizată în decursul acestui an.

*Modernizarea Cartierelor Gării și Eroilor:

toată zona Eroilor și Gării va beneficia de lucrări de modernizare, pe fonduri europene, ce presupun reabilitarea completă a suprafeței rutiere și pietonale, reabilitarea aleilor, curților interioare, zonelor verzi, parcărilor și construirea rețelei de canalizare pluvială. Întreaga zonă rutieră și pietonală va fi pavată cu dale, începând de la Blocul Turn până la intersecția străzii Gării cu strada Clujului, la ieşirea spre pasajul rutier de trecere pe sub calea ferată, pe DN 14B. De asemenea, vor fi reabilitate complet aleile, curțile interioare, zonele verzi și parcările și va fi construită rețeaua de canalizare pluvială. Această investiție este derulată pe fonduri europene, valoarea estimată fiind de 6.007.966,49 lei (fără TVA). (D.M.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea