Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Şansele ca Mihai Muncuş Nagy să mai fie găsit în viaţă sunt minime. Echipele de salvare au oprit oficial căutările

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Căutarea voluntarului român care se presupune că a dispărut luni, 2 ianuarie 2012, de pe Insula Raoul din Pacific, a fost suspendată în mod oficial miercuri, anunţă publicaţiile on-line din Noua Zeelandă. Echipele de salvare au epuizat toate metodele de căutare iar şansele ca tânărul biolog Mihai Muncuş Nagy, în vârstă de 33 de ani, din Alba Iulia, să fie găsit în viaţă sunt extrem de reduse.

„Dată fiind durata mare de timp care a trecut ne aflăm, din păcate, dincolo de punctul în care în mod rezonabil ar fi putut fi găsit în viaţă”, a precizat Tim Brandenburg de la Departamentul de Conservare (DOC), pentru care Mihai Muncuş Nagy activa ca voluntar din luna octombrie 2011. Acesta a spus că familia tânărului a fost înştiinţată şi că a acceptat ideea că cel mai probabil Mihai nu mai este în viaţă. DOC îi va facilita soţiei sale o vizită pe Insula Raoul în cazul în care aceasta va dori. Căutările vor fi reluate în cazul în care vor apărea noi indicii.

Soţia lui Muncuş-Nagy, Kinga, spune că acesta va fi căutat în continuare pe insulă. „În momentul în care s-a produs această nenorocire, cei de la Departamentul de Conservare au luat legătura cu mine şi m-au ţinut la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Ştiu că a fost căutat şi cu elicopterul, au căutat şi pe insulele care sunt în jurul Insulei Raoul, au cercetat ţărmul, au căutat şi pe insulă, dar din păcate nu au dat de el. În momentul dispariţiei, din câte mi-au zis colegii şi cei care se ocupă de program, el trebuia să ia temperatura oceanului şi pur şi simplu a dispărut”, a afirmat soţia biologului român pentru Mediafax.

Tânărul a fost căutat cu elicopterul şi marţi toată ziua însă căutările au încetat la căderea nopţii. Mihai Muncuş a fost dat dispărut de colegii săi voluntari de pe Insula Raoul din Pacific luni dimineaţă în jurul orei 6.00 (duminică, ora 20.00, ora României). Cel mai probabil el a căzut de pe o stâncă în timp ce încerca să colecteze datele privind valorile de temperatură ale oceanului, o procedură de rutină a activităţii sale de voluntariat de pe insulă. Maşina dar şi echipamentul au fost descoperite de colegi în apropierea locului în care era poziţionat termometrul. De asemenea, termometrul se afla la locul său lucru care i-a dus pe căutători cu gândul că Mihai fie a alunecat de pe stâncă în apă, fie a fost măturat de un val puternic.

Mihai Muncuş Nagy era unul dintre cei patru voluntari care îi ajutau pe cei trei specialişti ai Departamentului de Conservare care monitorizează activitatea seismică de pe Insula Raoul şi desfăşoară activităţi de conservare a naturii în ideea de a proteja cele peste 100 de specii de plante unice de pe lanţul de insule Kermadecs din Pacific. Potrivit presei neo-zeelandeze în urmă cu 6 ani un alt voluntar, Mark Kearney, în vârstă tot de 33 de ani, a fost dat dispărut pe insulă în urma unei erupţii vulcanice, în timp ce verifica temperatura apei unui lac vulcanic.

„Ştim că Mihai era foarte fericit că avea oportunitatea de a contribui la programul de pe insulă. Era foarte pasionat de munca sa, atât ca voluntar pentru Departament, cât şi ca silvicultor acasă, în România. Coechipierii săi mi-au spus că era o persoană foarte populară, glumeaţă şi foarte capabilă, pe care îţi făcea plăcere să o ai în preajmă. Ne va lipsi tuturor”, a mai spus oficialul DOC.

De profesie inginer silvic, Mihai Muncuş a absolvit Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia în anul 1997 şi apoi Facultatea de Protecţia Mediului Oradea din cadrul Universităţii Oradea unde a şi activat ca asistent universitar. Prietenii îl descriu ca un mare iubitor al naturii şi o persoană foarte activă. Pe plan personal se declara împlinit de când a cunoscut-o pe soţia sa Kinga. De altfel cei doi împărtăşeau aceeaşi pasiune, motiv pentru care au fondat Asociaţia „Biounivers” prin care au desfăşurat mai multe proiecte pentru protecţia mediului. Apropiaţii lui Mihai mai spun că tânărul şi-a dorit foarte mult să plece ca voluntar în Noua Zeelandă şi că ceea ce i s-a întâmplat face parte din destinul său, mai ales că a primit viza pentru a pleca pe Insula Raoul chiar în ultima zi în care mai putea pleca.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea