Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Salariul angajaților întorși din șomaj tehnic va fi plătit de stat în proportie de 45%: Beneficii pentru angajarea tinerilor și a celor peste 50 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În şedinţa de joi, 28 mai, Guvernul va aproba o OUG prin care instituie măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori, în contextul situaţiei determinate de răspândirea noului coronavirus . Printre acestea se numără plata de la buget a 45% din salariul brut pentru angajații întorși din șomaj tehnic, dar și ajutor lunar de 2.500 de lei pentru angajarea tinerilor și persoanelor de peste 50 de ani.

„Începând cu data de 1 iunie 2020, angajaţii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 (…) şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părţi din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, se prevede în proiectul de OUG care va intra în ședința de guvern.

De asemenea, se menţionează în proiect, angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.

În proiect se mai propune ca: „Prin excepţie de la prevederile articolului 85 alineat (1) din Legea 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu norma întreagă, persoane în vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alerta instituite, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceasta categorie, o sumă de 2.500 lei”.

Totodată, „angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei”.

În proiect se menţionează că angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat aici: OUG-10

Pe agenda şedinţei Guvernului figurează şi un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 282/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – ”IMM INVEST România”.

„Pentru a elimina barierele operaţionale care stau în calea implementării programului, se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile aparţinând debitorului, ca parte integrantă din structura de garanţii a creditelor garantate în cadrul programului.

Propunerea are în vedere pe de o parte efortul operaţional implicat de inventarierea, individualizarea, descrierea şi înscrierea ipotecilor asupra bunurilor care compun universalitate, iar pe de altă parte evitarea colateralizării excesive şi a supragarantării, cu repercursiuni directe asupra accesibilităţii facilităţilor oferite prin program şi cu îngreunarea situaţiei beneficiarilor, care se confrunta oricum cu dificultăţi în privinţa asigurării garanţiilor aferente creditelor. Mai mult, monitorizarea şi actualizarea bunurilor care intră sub incidenţa ipotecii asupra universalităţii de bunuri apare ca fiind imposibilă dupa ce creditul garantat în cadrul programului a fost pus la dispoziţia beneficiarului.

Se propune introducerea unei reglementări care instituie obligaţia de individualizare a ipotecilor legale în contractul de garantare”, se arată în nota de fundamentare a proiectul de act normativ.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea