Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Să vorbim de excelenţă: 40 de ani de producţie MDF la Sebeş, 1970-2010

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Vă propun, acum când aniversaţi 40 de ani de producţie a plăcilor MDF la Sebeş, să ne întoarcem în timp cu mulţi ani în urmă, când la Sebeş se puneau bazele producţiei de plăci fibrolemnoase (PFL). Vă rog să ne vorbiţi despre tradiţia prelucrării lemnului în zona Sebeşului.
– La Sebeş, prelucrarea lemnului este o tradiţie veche de sute de ani. Primele fabrici de mobilă şi cherestea au apărut încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, majoritatea lor fiind investiţii cu capital german. După cel de-al Doilea Război Mondial au apărut şi în România fabrici de producţie a plăcilor fibrolemnoase, atât de necesare în industria mobilei, la Brăila, Suceava, Piteşti şi Blaj. Tehnologia implementată în aceste fabrici este însă una foarte poluantă. De aceea, după anul 1965 s-a aprobat construirea a două noi fabrici de PFL prin metoda uscată, mai scumpă, dar mai ecologică: una la Sebeş, iar cealaltă la Focşani. La 13 noiembrie 1970 s-a produs la Sebeş prima placă fibrolemnoasă prin procedeul uscat. Deşi vorbim despre una dintre cele mai mari investiţii din România acelor ani, problemele au început din prima zi de producţie şi nu au putut fi rezolvate pe termen lung. Astfel, fabrica nu a atins niciodată producţia planificată, de 114.000 tone pe an, cele mai bune producţii fiind de cel mult 60.000 tone. Din păcate, o problemă majoră era calitatea plăcilor, care nu se ridica la cea a produselor aflate pe piaţa externă. La aceasta se adăugau desele opriri ale producţiei, din cauza exploziilor şi a incendiilor, criza de combustibil din anii ’80 şi lipsa pieselor de schimb. Toate au dus, încet dar sigur, la falimentul fabricii.
– Totuşi, la Sebeş, putem vorbi acum de o puternică industrie a lemnului?
– Platforma de prelucrare a lemnului de la Sebeş a rezistat trecerii timpului şi unuia dintre cele mai grele teste: supravieţuirea în noile condiţii ale economiei de piaţă. Investiţiile de la Sebeş au atras şi alte companii importante din acelaşi domeniu (de exemplu cherestea, mobilă etc) şi astăzi municipiul Sebeş a devenit un important centru al industriei lemnului din Europa Centrală şi de Est. Din 2004, grupul Kronospan a implementat aici cea mai performantă tehnologie în domeniu. Pentru noi este o mândrie şi totodată o mare responsabilitate să reprezentăm în Sebeş pilonul central al unei dezvoltări economice durabile.
– Cum s-a dezvoltat Kronospan Sebeş din 2004, când întreaga platformă a fost cumpărată de la italianul Luigi Frati, şi până în prezent?
– Astăzi, platforma Kronospan se întinde pe 58 ha, pe platforma industrială din N-V oraşului, unde cu mulţi ani în urmă funcţiona fostul CPL. De la preluarea platformei de la Sebeş, Kronospan a mai investit aici peste 80 de milioane de euro în sisteme de siguranţă şi de protecţie a mediului. Astăzi, evenimente precum cele povestite de foştii angajaţi ai CPL, care uneori aveau loc chiar săptămânal, incendii periculoase, explozii etc nu mai sunt posibile la Kronospan, pentru că în cadrul companiei am investit masiv în tehnologie.
– Pentru că de 40 de ani se produc plăci MDF la Sebeş nu pot să nu vă rog să ne oferiţi câteva amănunte legate de această tehnologie.
– Plăcile fibrolemnoase de densitate medie (MDF) sunt plăci versatile pe bază de lemn care se pretează bine la prelucrarea mecanică. Procesul de producţie a plăcilor presupune defibrarea aşchiilor lemnoase şi îmbinarea acestora cu o răşină sintetică, prin aplicarea de căldură şi presiune. Plăcile MDF au diverse aplicaţii, fiind folosite pentru: mobilă, amenajări interioare, jucării, decoraţiuni, ambalaje, uşi şi cu siguranţă le putem găsi în fiecare casă.
– Vă mulţumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu şi vă doresc multe realizări la Sebeş şi în ţară, astfel ca mulţi ani de-acum înainte să vorbim de excelenţă ori de câte ori amintim de Kronospan Sebeş.
A consemnat
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea