Rămâi conectat

Editorial

Să fiţi sănătoşi!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    De mult timp nu a mai fost o dezbatere publică atât de intensă ca cea de-acum, pe marginea noii Legi a Sănătăţii. Poate doar modificările la Legea Educaţiei să mai fi avut parte de o dezbatere comparabilă. Dar atunci s-a dezbătut degeaba pentru că guvernul, atotştiutor şi nu înţelegem de ce foarte grăbit, a promovat legea prin asumarea răspunderii. Şi tot de-atunci se chinuie să elaboreze legislaţia secundară prin care să rezolve problemele de aplicare a legii care i-au fost sesizate dar pe care le-a ignorat. Sperăm că nu la fel se va proceda în cazul noii Legi a Sănătăţii. Ne-a spus chiar preşedintele Traian Băsescu că nu doreşte adoptarea acestei legi prin asumarea răspunderii guvernului. Iar ce spune Traian Băsescu se cam întâmplă. Am, de aceea, speranţa că prin dezbatere parlamentară măcar unele dintre „bubele” proiectului de lege vor fi vindecate. Ca să mă exprim tot în termeni medicali, cred că este mare nevoie de prevenţia reprezentată de dezbaterea publică şi parlamentară pentru a ne scuti de suferinţă.
Până în acest moment dezbaterea s-a axat pe disputa dintre creatorul SMURD – Raed Arafat şi preşedintele Traian Băsescu, intrat în arenă cam nepotrivit şi cred că motivat în primul rând de faptul că proiectul noii Legi a Sănătăţii a fost elaborat la preşedinţie şi nu la guvern ori în altă parte. Urmare a disputei, Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii pentru a putea apăra sistemul asistenţei medicale de urgenţă, iar Traian Băsescu ne-a dat asigurări că nu se pune problema privatizării SMURD. Toate bune şi frumoase doar că înlocuitorul lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Georgescu a declarat că… este de acord cu privatizarea SMURD. Ce avem de înţeles din asta? Că nici cei care trebuie să ne lămurească pe noi nu înţeleg nimic. Sau nu se înţeleg între ei! Că nu se înţeleg, nici pe lege, nici pe funcţii o dovedeşte şi faptul că numirea lui Andrei Georgescu pe postul eliberat de Raed Arafat şi a unui nou secretar de stat în persoana lui Vasile Cepoi s-a făcut ca urmare a unei discuţii între premierul Emil Boc şi deputatul independent afiliat la UNPR – Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la Ministerul Sănătăţii. Un consilier onorific numit fără consultarea ministrului Sănătăţii Ladislau Ritli, aşa cum Ritli nu a fost consultat nici la numirea lui Georgescu şi Cepoi. Frumos, nu? Dar lucrurile sunt foarte fluide: chiar în timpul scrierii acestor rânduri, ministrul Ritli şi-a luat revanşa şi l-a eliberat din funcţie pe domnul Tudor Ciuhodaru!
Proiectul Legii Sănătăţii are multe neajunsuri despre care însă nu s-a discutat până acum. De exemplu, nu se ştie ce va conţine pachetul de bază, ba chiar în lege se spune că va fi stabilit printr-o altă lege. Aha, există deci şanse mari ca noua Lege a Sănătăţii să intre în vigoare şi să nu ştim ce conţine pachetul de bază. Nu ştim nici cum va sta treaba cu asigurările private de sănătate. Proiectul spune că „asiguratul va putea alege liber compania privată de asigurări medicale cu care să încheie un contract şi spitalul în care să se trateze (dacă acesta se află printre cele cu care lucrează compania privată de asigurări medicale cu care pacientul a încheiat contractul). Dar nu-i mai normal să ne alegem compania de asigurări ţinând cont de datele pe care le avem despre soliditatea ei, de încredere, şi să ne tratăm unde vrem pentru ca apoi compania să deconteze serviciile medicale indiferent de spitalul unde s-au prestat? De ce să fim condiţionaţi în alegerea pe care o facem pentru sănătatea noastră de alianţe cine ştie cum încheiate între companii şi spitale? Şi apropo de spitale: vor mai exista spitale de stat? Cum vor fi plătiţi medicii de aici? Vor putea să-şi negocieze salariile cum pot face la privat sau vor fi plătiţi ca bugetarii? Dacă vor fi bugetari, cei mai buni nu vor migra la privat, aşa cum migrează acum în Franţa, Anglia sau mai ştiu eu unde?
Până se vor lămuri toate acestea şi multe altele, pentru a avea cât mai puţin contact cu un sistem oricum bolnav şi care, aşa cum stau lucrurile acum pare a se îmbolnăvi şi mai grav, aveţi grijă să fiţi sănătoşi!
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea