Rămâi conectat

Editorial

S.O.S fondurile europene!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În acestă săptămână, miniştrii care gestionează domenii referitoare la absorbţia fondurilor europene vor trebui să prezinte, în cadrul şedinţei săptămânale de Guvern, rapoarte cu privire la stadiul atrageriii fondurilor europene, dar şi soluţii concrete pentru îmbunătăţirea activităţii de viitor în domeniu. După cum deja se cunoaşte, România este printre codaşele Uniunii Europene în acest sens. Astfel, deşi până în prezent au fost depuse în total un număr de 28.400 de proiecte, cu o valoare totală de 54,4 miliarde de euro, (conform datelor prezentate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale-ACIS), numărul proiectelor aprobate se ridică doar la 8.073, iar rata de absorbţie a ajuns la doar 12,7 la sută! Asta deşi ţara noastră are la dispoziţie, pentru perioada 2007 – 2013 o sumă impresionantă – de 23,3 miliarde de euro, prin 7 programe operaţionale sectoriale, aşa numitele POS-uri (dezvoltare regională, fond de coeziune, mediu, transporturi etc.). Având în vedere această situaţie dezastruoasă, însuşi preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe miniştrii codaşi asupra faptului că „cine nu şi-a făcut temele ar putea să rămână fără portofoliu”. Printre ministerele codaşe la absorbţia fondurilor europene se numără – Ministerul Transporturilor – cu doar 0,4 miliarde de lei sume atrase (2,59 la sută), Ministerul Administraţiei şi Internelor – 0,06 miliarde de lei (6,82 la sută) şi Ministerul Finanţelor Publice – cu 0,05 miliarde de lei (7,47 la sută). Şi dacă în ultima vreme s-a încercat impulsionarea acestei activităţi, chiar şi în acest an , pe primele şase luni, fondurile absorbite de la UE se ridică doar la 830 de milioane de euro, adică doar jumătate din obiectivul iniţial de 1,6 miliarde de euro care ar fi trebuit atrase în prima jumătate a anului, ţinta Guvernului pentru acest an fiind de 3 miliarde de euro.
Având în vedere această situaţie deloc mulţumitoare, la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc unele discuţii între premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu cu privire la înfiinţarea unui nou minister (propunere venită din partea PDL şi UNPR) care să se ocupe în principal cu gestionarea banilor, respectiv a proiectelor finanţate din fondurile UE. Potrivit unor surse de presă, acesta ar urma să fie denumit Ministerul Afacerilor Europene. Problema este însă că de la intenţie şi până la faptă mai este cale lungă. Asta deoarece pare a fi vorba de o procedură de durată, care în final trebuie obligatoriu să primească şi avizul Parlamentului. Iar Parlamentul, după cum ştim, a intrat deja în vacanţă, urmând să se mai întrunească doar la toamnă, dacă nu cumva se va „decreta” vreo sesiune extraordinară pe timpul acestei veri. Noul minister, dacă va fi creat, ar putea reprezenta o şansă de însănătoşire a absorbţiei fondurilor europene, având în vedere faptul că mai sunt unele state UE care au înfiinţat asemenea ministere şi, potrivit oficialilor UE, s-a observat o îmbunătăţire substanţială a ratei de absorbţie a fondurilor. Până atunci rămânem însă cu avertismentele foarte serioase venite în ultimele zile din partea Uniunii Europene, care descriu situaţia absorbţiei fondurilor europene de către România ca fiind „dezastruoasă” şi „o problemă sistemică” pe care ţara noastră va trebui să o rezolve cât mai repede pentru a evita, pe cât posibil, diminuarea fondurilor în exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Asta deoarece, chiar dacă România ar ajunge să ia astăzi toate măsurile necesare, în cel mai optimist scenariu, pentru fondurile ce i-ar reveni ţării noastre pentru perioada 2007 – 2013, s-ar mai putea ajunge la o rată de absorbţie de maximum 50 la sută! Adică undeva la doar circa 12 miliarde de euro, din 23,3 miliarde de euro! Astfel circa 12 miliarde de euro oricum nu vor mai putea fi atrase pentru această perioadă!
La final iată care sunt şi principalele probleme sistemice identificate de către oficialii de la Bruxelles, în cazul României, în privinţa atragerii şi gestionării fondurilor europene de până acum: 1. Cea mai mare problemă o reprezintă corupţia. 2. Legislaţia deficitară. 3. Justiţia şi contestatarii de profesie. 4. Lipsa de coordonare între ministerele care gestionează fonduri europene (de aici şi necesitatea de a înfiinţa un minister nou în domeniu). 5. Lipsa de eficienţă a autorităţilor de management şi control. 6. Birocraţia excesivă care încetineşte viteza de absorbţie. 7. Conflictele de interese din sistem (cazuri de manageri de proiecte care sunt şi funcţionari la stat!). 8. Incompetenţa la toate nivelele – autorităţi centrale sau locale care sunt implicate în întocmirea proiectelor. Ce va mai fi pe viitor, vom vedea.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea