Rămâi conectat

Societate

Rugăciunea lui Horea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Doamne, ascultă-mi ruga, pentru prosperitatea Uniunii Europene şi pacea lumii întregi!
Se împlinesc 280 de ani, de când o româncă din Albac m-a născut, iar popa m-a botezat cu numele de Nicolae Ursu, cunoscut mai târziu sub numele de Horea. Eu sunt acela care împreună cu Cloşca şi cu Crişan am zguduit la 1784 Evul Mediu transilvănean, îndemnând pe francezi, ca măcar la 5 ani după noi, să dărâme Bastilia. N-am făcut crime, dar a pretinde egalitate şi merite după muncă, a fost mai mult decât o crimă. De aceea am fost pedespiţi cu mare cruzime, fiind zdrobiţi de vii cu roata, iar corpul nostru ciopârţit şi împrăştiat pe întreaga Transilvanie.
Dar împăratul din Viena a făcut un păcat mai mare decât al nostru, cucerind fără lupte, ci numai prin viclenie, Transilvania şi Bucovina, iar timp de trei secole a dezbinat şi exploatat popoare şi a provocat primul război mondial. Acest război, deşi a dus la dispariţia imperiului habsburgic, n-a fost plătit cu viaţa de către împărat şi camarila sa, ci cu milioane de morţi şi invalizi.
Pacea n-a durat decât 20 de ani, iar forţele învinse au provocat cel de-al doilea război mondial, care, pe lângă mai multe milioane de morţi şi invalizi, a dat naştere la un nou sistem social, zis socialist, şi în contradicţie cu lumea cunoscută până atunci, împărţind lumea în două tabere: tabăra ţărilor socialiste şi tabăra ţărilor capitaliste, ambele posedând arma atomică, cea mai periculoasă armă de distrugere în masă.
În faţa pericolului ce se naşte, parcă ascultând glasul ruinelor şi a milioanelor de morţi, ţările apusene s-au împăcat şi au pus bazele Uniunii Europene, bazată pe egalitate şi respectul integrităţii teritoriale a fiecărei ţări. După 1989 tabăra ţărilor socialiste s-a desfiinţat, iar majoritatea ţărilor a aderat la Uniunea Europeană.
Doamne, aici mă opresc din depănarea amintirilor mele, mulţumindu-Ţi pentru înţelepciunea cu care i-ai înzestrat pe conducătorii Uniunii Europene, căci ea a dat un nou avânt dezvoltării societăţii omeneşti şi a evidenţiat valoarea moralei creştine. Dar aşa cum fiecare corp este urmărit de umbra sa, nici Uniunea Europeană n-a scăpat de fapte discutabile, care o discreditează. Astfel, după 1989 România a fost obligată să privatizeze, adică să vândă totul la străini: zăcămintele de petrol şi gaze, fabrici şi uzine, bănci şi societăţi de asigurare, îngrădindu-i-se orice posibilitate de a se dezvolta ca popor. Şi unde mai pui că toate s-au vândut pe preţ de nimica.
Şi totuşi, înţelepţii Uniunii Europene au legiferat că pământul proprietate privată a românilor nu se poate vinde la străini decât după 10 ani de la aderare. Dar acum s-au răzgândit şi cer ca pământul să poată fi vândut şi înainte de expirarea celor 10 ani. Aici nu poate fi decât intervenţia forţelor răului, ce reprezintă trecutul.
Doamne, nu lăsa ca poporul român să fie deposedat de pământul pe care s-a născut, pentru că el n-a râvnit la pământul altora, iar cât timp a trăit în tabăra ţărilor socialiste a muncit cinstit şi a construit obiective de importanţă europeană, ca: Sidex Galaţi, Petromidia, Canalul – Dunăre Marea Neagră şi Complexul Energetic şi de Navigaţie Porţile de Fier. Pe tărâm moral, a militat pentru pace, protestând împotriva războiului dintre Egipt şi Israel şi invadarea Cehoslovaciei. Uniunea Europeană n-ar trebui să uite că realizările poporului român l-au îndreptăţit pe preşedintele României de atunci să fie plimbat cu caleaşca Reginei Angliei şi să fie vizitat de marile personalităţi ale lumii.
Astăzi poporul român este sărăcit şi dezbinat, căutând de lucru cu disperare prin Europa, iar pământul lui rămâne nelucrat deşi România a avut o agricultură modernă, iar tractorul românesc, prin 1980 a fost cel mai ieftin şi mai bun tractor, fiind exportat în America de Sud, în Asia şi Europa, inclusiv în Franţa şi Germania.
Doamne, eu te preamăresc şi strig cu tărie că, ori eşti ziditorul lui Adam, ori eşti totalitatea legilor ce guvernează natura, societatea şi gândirea, Tu exişti pentru că eşti însăşi existenţa, însăşi realitatea în care trăim, că fiecare din noi avem o picătură din înţelepciunea Ta şi că toate se întâmplă cu ştirea Ta. De aceea Te rog ocroteşte poporul meu şi îndeamnă pe conducătorii Uniunii Europene să procedeze cu înţelepciune, pentru că românii nu prezintă niciun pericol. Dimpotrivă, într-o epocă în care forţele economice şi sociale se dezvoltă după legi diferite, în diferite puncte ale globului, iar terorismul dă semne de viaţă, românii pot fi un factor de pace şi construcţie paşnică. Distrugerea poporului român nu poate fi un merit pentru cineva, dar poate fi o ruşine pentru toţi!
A vorbit Horea şi a scris
Ioan BIZĂU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

OPINIE| Veniți de vă angajați la privat, voi ăștia nemultumiți de salariul din primării și consilii județene

FURDUI Alexandru

Publicat

în

OPINIE| Veniți de vă angajați la privat, voi ăștia nemultumiți de salariul din primării și consilii județene

Cu un aplomb ce denotă un dispreț total față de alegători, pe care-i cred proști făcuți grămadă, parlamentarii Coaliției de guvernare PNL- PSD – UDMR au votat majorarera salariilor președinților și vicepreședinților de consilii judeâene, a primarilor și viceărimarilor precum și a tuturor angajaților din primării și consilii județene. Asta după ce au facut un circ adevărat și s-au arătat foarte receptivi la criticile venite din partea opiniei publice și au renunțat, vai de mine, la majorarea propriilor salarii.

Concret s-a renunțat la majorarea salariilor deja foarte mari ale celor 465 de parlamentari dar nu s-a renunțat la majorarea salariilor deja foarte mari a mii și chiar zeci de mii de primari, viceprimari, președinți de consilii județene, vicepreședinți de consilii județene, angajați din primării și consilii județene. Se tot argumentează că salariile în unele comune sunt mici. Zău?

Ia veniți de vă angajați la privat, voi ăștia nemulțumiți de salariile din primării și consilii județene! Cât să încaseze un primar ca cel de la Ceru Băcăinți, de exemplu, care păstorește nici 300 de suflete? Să ia bani frumoși pentru că-i face CJ Alba drum și sărbătoare la Bulbuc? Astfel de situații, în care primăriile nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare, sunt mai multe, inclusiv în județul Alba. Câți oameni poate un asemenea primar mobiliza la vot?

Elit - Gustul Desăvârșit

Am adus în discuție mobilizarea la vot pentru că acesta este interesul ataâ de disputatei majorări: primarii au amenințat că nu mai mobilizează oamenii în anul 2024 dacă nu primesc bani mai mulți. Ca să-i mulțumească, au pus în operă o scenetă de prostire a electoratului despre care știau sigur că vor fi nemulțumiți când vor afla de aceste măriri în condițiile în care pe mediul privat se pun doar taxe, taxe și iar taxe, iar salariații de aici nu visează măriri de salarii, ci păstrarea locului de muncă în condițiile economice actuale. Sceneta este așa: la Senat nu a fost nicio greșeală cu amendamentul depus de UDMR prin care erau introduși și parlamentarii și demnitarii în propunerea de majorare a salariilor.

A fost un amendament intenționat, asumat de UDMR, care are electoratul ei captiv, deci nici nu câștigă, nici nu pierde dacă se supără careva.

A început scandalul direcționat spre demnitari și parlamentari. Apoi a venit decizia „salvatoare” a Coaliției de a „corecta” amendamentul prin scoaterea de la majorarea salariilor a parlamentarilor și demnitarilor, dar păstrarea primarilor, președinților de consilii județene și a celor pendinte de ei, inclusiv consilierii locali și județeni a căror indemnizație se calculează în raport cu salariul primarului. Sunt și ăștia utili în campaniile electorale pentru a mâna cetățenii la vot, la un vot aproape diktat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Societate

Apoș: Aproape 1.000 de participanți la evenimentul de promovare a producătorilor locali și meșteșugurilor (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Apoș: Aproape 1.000 de participanți la evenimentul de promovare a producătorilor locali și meșteșugurilor. Evenimentul a reunit localnici, vizitatori, autorități, influenceri și oficialități regale.

Pe 23 și 24 septembrie, satul sibian Apoș a găzduit primul eveniment dedicat producătorilor locali și descoperirii patrimoniului cultural, susținut de Profi. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentară a acestei localități, târgul producătorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai tradițiilor și naturii, producători pasionați și meșteșugari pricepuți.

“E o perioadă dificilă pentru producătorii locali deoarece deocamdată puterea de cumpărare a românului nu-i permite să cumpere produse artizanale, care normal ar trebui să aibă prețuri mai ridicate. Este normal ca noi, cel mai mare angajator, firma românească prezentă doar în România, să nu fim critici într-un sistem care nu funcționează, ci să încercăm să-l facem să funcționeze. Putem să îl facem să funcționeze atunci când trecem de la declarațiile de patriotism și începem a cumpara produse romanești.“ , a declarat Călin Costinaș, Director General Adjunct Profi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitați de seamă la eveniment au fost Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Principele Radu al României, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, parlamentari, oficialități.

“Bunătățile românești, cunoscute nouă dar mai puțin cunoscute altora, au nevoie să fie sprijinite pentru că afacerile mici de familie nu au cum să pătrundă în marea piață decât dacă au sprijin și înțelegere și respectul celorlalți. Considerați-ne foarte însuflețiți sprijinitori ai proiectelor dumneavoastră”,  le-a spus participanților Alteța Sa Principele Consort Radu.

Pagina de facebook Familia Regală a României menționează că “Asociația Casa Majestății Sale și Profi încurajează produsele locale, producătorii și familiile acestora care duc mai departe rețetele tradiționale originale”.

Evenimentul face parte din seria de acțiuni de responsabilitate socială care se desfășoară sub umbrela Profi – Punem suflet și include piloni precum susținerea producătorilor locali, păstrarea și promovarea tradițiilor gastronomice și a patrimoniului cultural din satele românești.

Aproape 1.000 de vizitatori au dat curs invitației de a participa la această sărbătoarea dedicată tradițiilor păstrate cu sfințenie în micul sat transilvănean. Ei s-au bucurat de prânz cu bunătăți provenite de la producători autohtoni, de activități pentru copii, concerte de muzică folk, demonstrații ecvestre, plimbare cu caii și poneiul de la herghelia locală, dezvoltată la vechea casă parohială în urma unei investiții de 200.000 de euro din fonduri europene. Oaspeții au putut vizitat Biserica Evanghelică și singura țiglărie tradițională din regiune, reconstruită cu sprijinul The Prince’s Foundation,  asociație al cărei președinte este Regele Charles al III-lea. Țigla de aici se modelează după o metodă păstrată din generație în generație timp de sute de ani.

Cu această ocazie, a fost anunțat în premieră proiectul digital Via Profi, menit să susțină producătorii locali în mediul virtual, proiect ce urmează să devină operabil în viitorul apropiat.

Sănătatea constituie și ea un pilon al campaniilor de responsabilitate socială realizate de Profi. Împreună cu Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu”, inițiată la Timișoara de Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc, Profi oferă locuitorilor din mediul rural acces gratuit la analize și consultații medicale. În cadrul evenimentului de la Apoș, circa 60 de localnici au beneficiat de consult și analize medicale oferite de o caravana medicală organizată cu această ocazie.

Cu peste 1600 de magazine integrate si partener aflate în peste 750 de localitati si cu mai bine de 27.000 de angajați, Profi este cel mai mare angajator privat din România.

 Declarație Călin Costinaș: https://we.tl/t-PVwAinGUjc

 

Contact:

Raluca Măruntu

Communication Specialist

Magic Maker Communication

Nr. Tel.: 0729 140 798

E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| TRAFIC BLOCAT pe Strada Toporașilor din Alba Iulia: Un cablu de telecomunicații a căzut pe carosabil

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAFIC BLOCAT pe Strada Toporașilor din Alba Iulia: Un cablu de telecomunicații a căzut pe carosabil

Traficul rutier este blocat pe Strada Toporașilor din Alba Iulia, din cauza unui cablu de telecomunicații care a căzut pe carosabil.

Așa cum se poate observa și din fotografiile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, șoferii au avut parte de o adevărată surpriză în cursul zilei de astăzi, 29 septembrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mașinile nu pot circula din intersecția cu Bulevardul Revoluției, ca și consecință a acestui eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea