Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.

Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.

Rubla, mai puternică decât dolarul american

La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.

Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere

Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.

Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate

Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.

PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea