// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Romgaz și Lukoil vizează forarea unei sonde de explorare-evaluare în zăcământul din perimetrul Trident situat în Marea Neagră

Romgaz, în parteneriat cu Lukoil, vizează forarea unei sonde de explorare-evaluare în zăcământul din perimetrul Trident situat în Marea Neagră, la sfârșitul anului sau în prima jumătate a anului viitor, iar în funcție de rezultat se ia în calcul valorificarea comercială a resurselor.

Directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că alături de Lukoil, va fi explorat și evaluat perimetrul Trident din Marea Neagră.

”E nevoie de mai mult timp, pe de o parte, pentru a evalua potențialul perimetrului (n.r. Trident) și pe de altă parte, de a lua decizia comercială pentru a valorifica eventualele resurse contingente pe care o să le descoperim în plus față de cele anunțate deja de circa 30 de miliarde de metri cubi. Probabil în vâltoarea evenimentelor suntem puși la același nivel cu ceilalți titulari de acorduri petroliere din Marea Neagră fără a se lua în calcul că unele acorduri au început cu mulți ani înainte înaintea acordului nostru. Concret, probabil că la sfârșitul anului, sau în prima jumătate a anului viitor vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare (n.r. în perimetrul Trident din Marea Neagră). Operatorul desemnat de către noi, Lukoil, o să facă acest lucru și o să forăm această sondă, fiind antamate eventual încă două sonde pentru evaluarea potențialului perimetrului”, a spus Dumitru Gheorghe Rotar, la Mediaș, în cadrul unei conferințe de presă.  

În funcție de rezultatele obținute se va lua în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente care urmează să fie transformate în rezerve, a mai spus Rotar.

”În momentul în care se forează o sondă se forează pentru verificarea conținutului atât cantitativ cât și calitativ a resurselor de care pe care le anticipăm a fi acolo. După ce le verificăm aceste resurse potențiale devin surse contingente. Știm că sunt acolo, nu știm cât de mari sunt (…) Niciodată nu o să se extragă toate  resursele dintr-un zăcământ. Prin urmare rezervele nu o să fie niciodată la nivelul resurselor”, a mai spus Rotar.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus că în cazul în care în perimetrul Trident din Marea Neagra se va găsi un zăcământ economic viabil se va trece la exploatarea lui.

”(…) Ne interesează ca orice nouă sursă de exploatare de gaz, fiind în obiectul nostru de activitate și vedem exact la momentul potrivit ce identificăm și cum identificăm. Decizia, din punct de vedere logic, fiind în program de explorare cu Lukoil, se va trece la exploatare dacă se va găsi un zăcământ economic viabil, altfel nu avem ce discuta”, a spus Adrian Volintiru.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook