Românii vor plăti cu doi lei mai mult pentru fiecare produs ambalat în sticle sau borcane

Paul Voicu - Primar 2020

Ministerul Mediului vrea ca românii să plătească cu doi lei mai mult pentru fiecare produs ambalat în sticle sau borcane. În prezent, doar 7% din deşeuri sunt reciclate, iar soluţia vine pentru a ne forţa să învăţăm să ne sortăm deşeurile, în condiţiile în care, după 2020, ne pasc amenzi europene în cazul în care nu ne conformăm.

„Impactul asupra produsului din raft va fi probabil o creştere de 5, 10 la sută datorită reglementărilor pe care vor trebui să le respecte OTR-urile şi producătorii”, a spus Dragoş Doru, directorul unei firme de colectare.

ELIT

Noile reglementări propuse de autorităţi pentru a încuraja colectarea selectivă ar putea scumpi produsele de la raft. Practic, va fi treaba companiilor de salubritate să colecteze separat deşeurile din plastic, sticlă şi aluminiu, potrivit Digi24.

„La poarta fabricilor noastre ne-ar scădea livrările cu 90 la sută, lucru care ne-ar pune în poziţia să importăm practic tot pentru a ne desfăşura activitatea, să reciclăm pentru alte ţări”, spune Constantin Damov, reprezentantul unei firme de reciclare.

Mihail David - 2020

Proiectul publicat în dezbatere publică de Ministerul Mediului prevede şi o taxă suplimentară de doi lei pentru fiecare produs pe care îl cumpărăm ambalat într-un recipient de sticlă. Banii vor fi luaţi înapoi când recipientele goale vor fi recuperate.

Sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...