Rămâi conectat

Ştirea zilei

Românii şi-au comemorat într-o zi greşită eroii din al Doilea Război Mondial

Publicat

în

Ieri, 9 mai, la Cimitirul Eroilor a avut loc un ceremonial militar şi religios prilejuit de Ziua Independenţei de Stat, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Oficialităţi judeţene şi locale au primit onorul din partea unei gărzi formate din elevi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul”. La eveniment au mai fost prezenţi şefi sau reprezentanţi ai unor instituţii publice civile şi militare, veterani de război, actuale şi foste cadre militare, elevi ai Şcolii „Avram Iancu”, însoţiţi de profesori. După intonarea Imnului Naţional, părintele Ilarie Moldovan şi preotul militar Constantin Bratu au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru cucerirea redutelor de la Plevna, Smârdan, Rahova sau Vidin ori în bătăliile crâncene ale celei de-a doua conflagraţii mondiale (cu această ocazie a fost expus un tablou al prof. Sabin Sicoe din Bucium Cerbu, pictat în 1975, reprezentând o scenă de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial).
Istoricul Tudor Roşu din cadrul Muzeului Naţional al Unirii a prezentat câteva informaţii interesante legate de evenimentele din 9 mai. În aceste bătălii, 10.000 de soldaţi români au murit sau au fost daţi dispăruţi, din cei 60.000 de militari cât reprezenta efectivul operativ al Armatei Române. În urma războiului, România a câştigat Dobrogea, fiind însă nemulţumită că a pierdut provinciile din sudul Basarabiei, Cahul, Bolgrad, Ismail, pe care le câştigase în 1856, în urma Congresului de Pace de la Paris.
lSărbători populare la Blaj, Câmpeni şi Sohodol pentru victoria de la Plevna
Pentru a nu crea tensiuni cu Imperiul Austro-Ungar, neutru, România nu a dorit sprijinul românilor din Transilvania. Cu toate acestea şi în ciuda presiunilor şi represaliilor autorităţilor maghiare, mulţi români ardeleni au trecut clandestin graniţa, îndeosebi cei din judeţele învecinate, ca Braşov sau Sibiu, înrolându-se voluntari în Armata României. Printre aceştia s-au numărat celebrul Badea Cărţan şi amicul lui, Ioan Cotigă, care nu au mai apucat să plece pe front, deoarece războiul se încheiase înainte ca ei să termine instrucţia. Rămâne însă la fel de renumit actul patriotic al lui Badea Cârţan, care a donat armatei noastre 1.200 de oi. De altfel, comitete de colectare de alimente, bunuri şi fonduri pentru Armata României au existat în toată Transilvania, în Alba acesta fiind condus de Maria Cârlea. Tudor Roşu a mai spus că un ţăran din Vinerea a scris poezii despre vitejia ostaşilor români, iar victoria de la Plevna a fost sărbătorită şi la Blaj, Câmpeni şi Sohodol, unde au avut loc serbări populare, pentru că românii transilvăneni şi-au asumat Războiul de Independenţă ca fiind şi războiul lor, purtat de ţara lor, România.
lDiferenţa de fus orar a determinat o eroare de comemorare
Referitor la Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondoal, istoricul a spus că, practic, Germania a semnat actul de capitulare necondiţionată în 8 mai 1945, la ora 23.01, dar din cauza diferenţei de fus orar, la Moscova era deja ziua de 9 mai. Aşa se face că, paradoxal, şi România a preluat oficial această dată, iar evenimentul a fost celebrat de toate ţările fostului bloc comunist cu o zi întârziere, pe 9 mai. Abia de câţiva ani încoace s-a recunoscut greşeala. În total, România a avut 800.000 de victime, din care 300.000 de ostaşi, iar restul civili. Specialistul Muzeului Naţional de Istorie a vorbit şi despre contribuţia lui Robert Schumann la înfiinţarea Uniunii Europene.
Apoi, la Monumentul Eroilor străjuit de elevi militari au depus coroane de flori Camera Deputaţilor (însă nu a fost prezent niciun parlamentar), Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia, Garnizoana Alba Iulia, SRI, Telecomunicaţii Speciale, AJVR „Regele Ferdinand I”, ACMRR Alba, PDL, PSD, PNL, în timp ce IŞJ Alba şi copiii au pus câte o floare la mormintele ostaşilor români.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare