Românii pot cumpăra vechime în muncă şi în anul 2018

Printr-un act normativ intrat recent vigoare, a fost prelungit cu încă un an termenul până la care se poate cumpăra vechime în muncă, noua dată limită fiind cea de 31 decembrie 2018. Măsura se află la cea de-a doua extindere, termenul oficial de 27 aprilie 2017 fiind prelungit mai întâi până la sfârşitul anului în curs iar acum – până la sfârşitul lui 2018.

Astfel, prin Legea nr. 238/2017 se aprobă OUG nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, după cum urmează:

INFORMARE COVID-19

– persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata CAS pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2018;
– plata contribuției se efectuează integral, într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2018.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit Legii nr. 186/2016 și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Perioadele pentru care se achită CAS se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Persoanele interesate să îşi cumpere vechime în muncă trebuie să încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2018, potrivit modelului prevăzut mai jos. Contractul se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, și casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu ori reședință a persoanei interesate.

Sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...