Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Românii nu sunt cobaii lui Băsescu!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Am participat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o companie foarte numeroasă, la lansarea unui document extrem de pragmatic: viziunea USL privind administraţia publică şi dezvoltarea regională. Spre deosebire de abordarea heirupistă a partidului de guvernământ, USL are ca priorităţi depolitizarea administraţiei publice centrale, prin limitarea funcţiilor politice numai la nivel de miniştri, secretari de stat şi cei asimilaţi acestora. USL va milita pentru profesionalizarea funcţionarilor publici, prin impunerea principiului competenţei ca unic criteriu pentru accesul şi promovarea în funcţia publică. USL va rentabiliza agenţiile guvernamentale, prin introducerea standardelor de cost şi a normativelor de personal, redefinirea atribuţiilor prefecţilor şi eliminarea din Constituţie a prevederii privind suspendarea de drept a actului administrativ atacat în instanţă. PSD, PNL şi PC îşi mai propun respectarea principiului consolidării autonomiei locale, prin asigurarea integrală a resurselor financiare suficiente, corespunzătoare competenţelor transferate, dar şi a principiului echităţii, al parteneriatului activ între autorităţile centrale şi locale, a principiului subsidiarităţii, al competenţelor exclusive pentru autorităţile locale.
Referitor la descentralizare, USL va propune un calendar concret al acestui proces, astfel încât încă din prima lună de guvernare partidele componente să modifice şi să completeze legea-cadru a descentralizării. Ulterior, în lunile 2-4 vor fi adoptate cadrul instituţional, normativele de personal şi standardele de cost. În lunile 5-7 ale guvernării, USL îşi propune adoptarea cadrului financiar, astfel încât resursele financiare necesare pentru fiecare autoritate centrală şi locală să fie în funcţie de competenţele transferate prin lege şi în acord cu principiul consolidării autonomiei locale, până la momentul elaborării bugetului de stat. De asemenea, USL îşi propune ca suma alocată pentru dezvoltarea comunităţilor locale să reprezinte minim 2% din PIB pe an, prin Legea bugetului de stat, pe toată durata mandatului de guvernare 2012 – 2016.
În accepţiunea partidelor componente ale USL, dar şi a mea personală, fondurile pentru dezvoltare trebuie să fie repartizate pe regiuni şi judeţe, printr-o formulă ce va ţine cont de venitul mediu pe cap de locuitor, numărul de unităţi administrativ-teritoriale şi suprafaţa fiecărui judeţ în parte. USL propune la capitolul repartizarea cotelor din impozitul pe venit ca defalcarea cotelor din impozitul pe venit să fie repartizate 50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite şi 20% la bugetul local al judeţului.      Referitor la primari, PSD şi implicit USL asigură că edilii vor beneficia de toate sporurile prevăzute de lege pentru personalul din subordine. În urma procesului de descentralizare, primarul va avea putere de decizie şi atribuţii sporite în ceea ce priveşte administrarea treburilor comunităţii pe care o reprezintă. Nivelul de salarizare a personalului şi a primarilor  va fi reaşezat în funcţie de răspunderile, atribuţiile şi numărul de locuitori din comunitatea pe care o reprezintă.
Cât priveşte proiectul propus de preşedinţia României, consilierii judeţeni ai USL vor solicita, la cererea PSD, iniţierea unor referendumuri locale, în aşa fel încât oamenii să se pronunţe dacă vor sau nu să le fie desfiinţate judeţele. Nu putem face descentralizarea la comandă şi la dorinţa cuiva, fără să întrebăm oamenii dacă sunt de acord. Românii nu sunt cobaii lui Băsescu, nu sunt cobaii nimănui! Oamenii trebuie lăsaţi să-şi decidă viitorul administrativ. Personal, apreciez că, prin mobilizare şi profesionalism, PSD şi USL va câştiga alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, indiferent de modul în care se vor desfăşura acestea. Oamenii o duc din ce în ce mai greu, nu au bani, nu au locuri de muncă, nu au speranţe. România a ajuns o ţară în care oamenii se sinucid din ce în ce mai mult din disperare, din lipsa alternativelor, din sărăcie. Statul român este în disoluţie, autorităţile nu mai fac faţă, iar societatea noastră bolnavă se destructurează în fiecare zi. Din cauza acestor realităţi oamenii nu mai rezistă, iar PSD şi celelalte partide componente ale USL trebuie să le redea demnitatea şi speranţa într-un viitor decent. Sunt convins că aşa va fi!
Radu COCLICI,
deputat PSD de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea