Rămâi conectat

Actualitate

Românii își vor putea plânge rudele decedate în urma infecției cu COVID-19: Ministerul Sănătăţii dorește să renunţe la măsurile stricte privind înmormântarea

Publicat

în

Românii își vor putea plânge rudele decedate în urma infecției cu COVID-19: Ministerul Sănătăţii dorește să renunţe la măsurile stricte privind înmormântarea

Renunțarea la măsurile stricte privind înmormântarea persoanelor decedate în urma infecției cu COVID-19 ar putea fi posibilă, arată un proiect de Ordin publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională. Medicul epidemiolog Adriana Pistol a semnat Ordinul, fost director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Comisia de Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii, în acord cu Preşedintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, propune încadrarea pe termen lung a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul grupei a 2-a de risc prevăzută în cuprinsul Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1533/2017 privind aprobarea metodologiei de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase nr. 761/10.03.2022 şi recomandă abrogarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit referatului de aprobare a noului Ordin al Ministerului Sănătăţii, citat de Hotnews.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit
Ce prevede proiectul de Ordin de ministru:

„Art. I – Metodologia de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase aprobată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1533/29.12.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2018, se completează după cum urmează:

1. La litera C ”Clasificarea riscului de transmitere a bolilor infecţioase în funcţie de gravitate, pentru persoanele care manipulează, autopsiază sau vin în contact direct cu cadavrul:” la punctul 2 ”Risc mediu se atribuie pentru următoarele boli”, după lit. o) se adaugă o nouă literă, litera p) cu următorul cuprins:
p) – infecţia cu SARS-CoV-2.

În referatul de aprobare a proiectului de Ordin de ministru aflat în transparenţă decizională sunt indicate 3 motive principale pentru care condiţiile de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19 ar trebui schimbate, după 2 ani de pandemie”.

Prin adresa Comisiei de Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii f.n. din data de 24.03.2022, semnată de Preşedintele Comisiei, precum şi de către Preşedintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, înaintată Ministerului Sănătăţii prin adresa Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” nr. A8/3835/2022, sunt comunicate următoarele, se arată în document:

„1. Menţinerea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) ar putea fi justificată prin faptul că evoluţia pandemiei este, încă, imprevizibilă.”
”2. Totodată, prevederile Ordinului 436/2020 a generat o reacţie socială negativă importantă din partea aparţinătorilor persoanelor decedate.”
”3. De asemenea, costurile implicate prin procurarea materialelor determină, de mai bine de 2 ani, cheltuieli importante cu impact negativ asupra bugetului instituţiilor medico-legale, implicit a Ministrului Sănătăţii, fapt care a redus semnificativ posibilităţile acestora de dotare şi dezvoltare.”

Cum au fost înhumaţi românii ucişi de coronavirus

Ministrul Sănătăţii a semnat la începutul pandemiei un ordin care prevedea o serie de măsuri de protecţie extrem de stricte, pentru înmormântarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Astfel, cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului (rude, prieteni) puteau vedea cadavrul şi doar îmbrăcaţi cu echipament de protecţie, conform Protocolului specific. Trupurile neînsufleţite trebuiau pulverizate cu produse biocide şi introduse în saci, care erau de asemenea pulverizaţi cu substanţe de tipul celor amintite, iînainte de a fi introduşi în sicrie ce trebuiau închise şi sigilate.

Înhumarea sau, după caz, incinerarea se efectua în cel mai scurt timp. „Cadavrul trebuia fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol)”. Apoi, obligatoriu, transportul cadavrului către morgă de la secţia din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se facea în sac închis ermetic. Liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă trebuiau dezinfectate tot cu produse pe bază de formol.

De altfel, în aprilie 2021, în timpul mandatului de ministru al Sănătăţii al lui Vlad Voiculescu, un nou Ordin al ministrului Sănătăţii modifica condiţiile de înmormântare impuse anterior. Acesta prevedea accesul preotului sau al pastrorului în spital, la pacienţii care aveau nevoie.

Tot cu acordul medicului curant, pacienţii în stare gravă puteau, puteau să-şi ia adio de la cei dragi, adică să fie vizitaţi de un membru al familiei, care trebuia să respecte o serie de măsuri de siguranţă

Ordinul semnat de Vlad Voiculescu prevedea, de asemenea, că la înmormântare, familia pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea se efectua cu sicriul sigilat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, cataloga, atunci, prevederile legii referitoare la înmormântarea persoanelor decedate de Covid-19, drept „draconice” şi „excesive”, iar reprezentanţii cultelor religioase din România solicitaseră modificarea ei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Publicat

în

300 de milioane de euro pentru firmele din sectorul agricol: Domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri

Membrii Comisiei Europene au decis aprobarea unei scheme românești de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane de euro (1,5 miliarde de lei). Banii vor ajunge la companiile din sectorul agroalimentar.

Fiecare beneficiar în parte al acestei măsuri va putea fi sprijinit cu granturi de 120.000 euro (593.000 lei). Conform Comisiei Europene, sunt eligibile pentru a primi ajutor sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare.

Salariul minim, majorat pentru angajații din sectorul agroalimentar

Elit - Gustul Desăvârșit

Un alt ajutor pentru sectorul agroalimentar vine din partea Guvernului și prevede majorarea salariului minim pentru angajații din acest domeniu.

Este vorba despre Legea 135/2022 care reglementează un salariu minim diferențiat pentru acest sector, de 3.000 de lei brut. Banii aceștia nu trebuie să conțină indemnizații, sporuri sau alte adaosuri.

Conform legii, se prevede că angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.

De reținut că facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.

Iată domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 — Creșterea animalelor;
015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
cu creșterea animalelor);
016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare