Românii din diaspora vor putea obține mai ușor acte din România: MAE plănuiește organizarea a 63 de consulate itinerante
Cetățenii români stabiliți peste hotare, și care au reședința într-o localitate unde se află o comunitate românească aflată la distanță față de un oficiu consular permanent vor avea mai ușor acces la acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă sau acte din România care pot fi procesate de către consulate, după cum este stabilit într-un plan lansat joi în consultare publică de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.
Planul privind organizarea a 63 de consulate itinerante în anul 2021 la care face referire comunicatul menționat include lista inițială a localităților unde se vor organiza aceste consulate și calendarul privind întreaga activitate, care pot fi accesate aici.
Printre localitățile propuse pentru organizarea acestor consulate se numără Creta (Grecia), Asunción (Paraguay), Indianapolis (Indiana, SUA), Belfast (Irlanda de Nord), Coventry, Cambridge sau Liverpool (Marea Britanie), Corsica, Toulouse sau Nisa (Franța), dar și Brisbane (Australia).
Criteriile care au stat la baza întocmirii acestei liste sunt următoarele:
distanța față de cel mai apropiat consulat;
dimensiunea comunității românești;
volumul solicitărilor de servicii și asistență consulară formulate de cetățenii români din regiunile vizate; precum și restricțiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care îngreunează accesul românilor la aceste servicii de care au nevoie.
Consulatul itinerant este definit, în cadrul comunicatului, ca fiind “o activitate cu caracter ocazional” și presupune ca o echipă consulară mobilă, formată din consuli și funcționari ai misiunii diplomatice sau ai oficiilor consulare, să se deplaseze în localitățile care se află prea departe de oficiile consulare permanente pentru a presta servicii consulare pe care membrii acelor comunități le solicită. Aceste servicii se vor presta cu ajutorul echipamentelor tehnice necesare preluării și procesării lor în regim offline.
În cazurile în care situația o va impune, MAE va avea în vedere inclusiv trimiterea unor delegații de la sediul central pentru a veni în sprijinul misiunilor și a compensa eventuale deficiențe logistice sau de personal de la fața locului.
Astfel, prin intermediul acestei activități se va putea procesa “o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere acte din România etc.”, conform comunicatului amintit.
Noua procedură de organizare a consulatelor itinerante prevede planificarea anuală a calendarului acestora în două etape succesive:
Într-o primă etapă, la începutul fiecărui an, pe baza propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, în urma semnalelor de interes primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, este elaborat Planul anual pentru organizarea consulatelor itinerante, într-o formă inițială care este ulterior lansată în consultare publică, timp de două săptămâni; și
A doua etapă în care, pe baza eventualelor propuneri primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, planul este ajustat și completat, iar forma finală a acestuia, cuprinzând calendarul consulatelor itinerante, este comunicată public și transmisă în rândul comunităților de cetățeni români, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare și al paginilor de internet.
În acest sens, MAE le recomandă românilor din străinătate să consulte în mod constant toate sursele de informare publică pentru a fi la curent cu datele privind organizarea consulatelor itinerante și anunțul calendarului final al acestora.
Demersul MAE de extindere a practicii de organizare a consulatelor itinerante vine în sprijinul cetățenilor români din afara țării, ca răspuns la semnalările acestora, ajutând astfel comunitățile românești din străinătate să aibă acces la asistență și servicii consulare de calitate, furnizate în condiții similare cu cele din spațiile de lucru obișnuite ale misiunilor, cât mai aproape de domiciliu sau reședință.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]