Românii cheltuie mai mult decât orice alți europeni pentru mâncare – EUROSTAT
Românii campioni la cheltuielile alimentare. Ne referim la partea din cheltuielile totale ale gospodăriei pe care o alocăm achiziției de produse alimentare și băuturi non-alcoolice. O parte care ajunge la 27%, susține un studiu Eurostat, adică dublu față de cât alocă suedezii, spaniolii sau francezii. Sunt cheltuieli care pot avea și efecte asupra sănătății, spun specialiștii în nutriție, care recomandă evitarea exceselor alimentare.
Conform unui raport al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, o familie din România, formată din doi adulți și un copil, cheltuie peste 5500 de lei pe lună pentru un trai decent.
“- Cam cât lăsați, când veniți să faceți cumpărături o dată pe săptămână?
– Las cam 200 de lei și încă e puțin, coșulețele-s goale. Fructe, alimente de bază, zahăr, ulei.”
“- Ce preferaţi să cumpăraţi?
– Ce găsesc eu mai ieftin sinceră să fiu, carne, cașuri.
– Cam cât consumați – v-ați făcut un calcul, pe lună, pe mâncare?
– Pe lună, cam 400-500 de lei, două persoane.”
Valoarea calculată de specialiști pentru coșul minim lunar este mare dacă o raportăm la salariul mediu pe economie din România, de 2.700 lei.
“Încă mulți câștigă destul de puțin sau poate nu marchează nici măcar nivelul coșului minim de consum și de aceea o bună parte din venituri merg pentru mâncare, care este o nevoie de bază”, susține Dacian Palladi, analist economic.
Însă consumul excesiv de alimente dăunează sănății – atrag atenția specialiștii în nutriție.
“Tot ceea ce este în exces înseamnă din start un dezechilibru, poate să apară o boală metabolică, de exemplu obezitatea, care vine la pachet cu boli de colesterol, poate să apară și-un diabet, uneori în ani poate să apară o problemă cardiacă, aici mă refer la hipertensiune arterială, boli cardiace – infarctul”, avertizează Oana Pop, medic nutriționist.
“Un român consumă cam 3170 de calorii pe zi, pe când standardele românești pentru un bărbat este undeva pe la 2500- 3000 de calorii, iar pentru femei undeva pe la 2000-2500 de calorii. Într-o societate încă traumatizată generațional de lipsa și de frica zilei de mâine, a te securiza alimentar te poate împinge spre o prăduire neînțeleaptă”, spune Dacian Palladi.
Pentru români achiziția de alimente reprezintă a treia cea mai importantă categorie de cheltuieli, după electricitate și gaz.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]
23 iulie, Ziua Presei Militare Române. Prima publicaţie militară din România s–a înfiinţat pe vremea lui Cuza
Ziua presei militare este sărbătorită an de an la 23 iulie și aminteşte de data la care, în anul 1859, a apărut, la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” (până la 3 dec. 1859). Prin tradiţie, în această zi sunt omagiate generaţiile de ziarişti în uniformă care şi – […]