Românii, cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării natale. Câți români sunt plecați din țară

Românii, cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării natale. Câți români sunt plecați din țară

Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene a sărit de trei milioane. Statisticile Comisiei Europene arată că România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar. În timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii, în alte state din estul Europei, tendința s-a inversat. Cei plecați în străinătate se întorc acasă. 

Trei milioane 107 mii de români, cu vârsta între 15 și 64 de ani, locuiesc într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene. Numărul e chiar mai mare, dacă includem și statele din spațiul european de liber schimb din care mai fac parte Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Pe scurt, românii reprezintă cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării unde s-au născut. Și aici îi numărăm doar pe cei care și-au declarat adresa de reședință în afară, dar în realitate sunt chiar mai mulți.

În ultimul an au emigrat aproape 203 mii de compatrioți. Nicio altă țară nu se apropie de acest record. Dimpotrivă. Polonia, care are cea mai numeroasă comunitate în diaspora după România, cunoaște fenomenul invers. Polonezii se întorc acasă. Peste 50 de mii dintre ei au făcut acest lucru numai anul trecut.

Aceeași tendință și pentru alte țări, Letonia, Lituania și Slovacia pentru a menționa doar câteva dintre ele.

Ce a contribuit la acest record nedorit al României? Numai în ultimele două săptămâni am aflat că suntem la coada clasamentului european în ceea ce privește sistemul de educație, suntem chiar ultimii din Uniune la capitolul investiții în sistemul sanitar și avem cea mai mare rată a mortalității în rândul pacienților care suferă de afecțiuni tratabile. Unde mai pui că cei care au plecat în străinătate au fost jigniți și disprețuiți de numeroși politicieni.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

HaM 6 decembrie 2019 at 10:49

Va spun eu de ce au plecat.
Motivul este probabil acelasi ca si al meu… pentru care o sa plec si eu.
1. Statul Roman isi bate joc de toata lumea.
2. Birocrația ne impinge spre granitele tarii.
3. Daca ai o afacere si vrei sa fi in legalitate si sa platesti taxele este aproape imposibil.
4. Statul pune doar piedici indiferent ca esti firma sau persoana fizica.
5. Ca persoana cu servici este imposibil sa rezolvi anumite probleme personale in afara programului de lucru…Ex: Schimbare buletin, permis auto sa nu mai discutam de alte acte.

As putea sa scriu undeva la 1 milion de motive…

Pai de ce sa stau eu aici sa platesc taxe unui stat care nu ma ajuta cu nimic?
Pai de ce sa stau eu aici si sa investesc cand eu am doar piedici puse?
De ce sa ma stresez eu?
Nu e mai simplu sa merg undeva unde sunt apreciat?

Eu am spus motivele care ma fac sa ma gandesc tot mai serios la plecare.

Imi iubesc tara si mi se rupe inima… din pacate nu am puterea sa mai sper ca o sa fie bine si trebuie sa aleg ce e mai bine pentru mine si familia mea.

Va doresc o viata liniștită si putere de a continua… eu nu mai am multa.

Sarbatori fericite.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...