Rămâi conectat

Actualitate

România trăiește drama Italiei în criza COVID-19. Virgil Musta: Pacienții cu șanse minime nu pot fi decuplați. E primul venit, primul servit

Ziarul Unirea

Publicat

în

În criza COVID-19, România trăiește drama Italiei. Doctorii au ajuns în punctul în care sunt nevoiți să aleagă cine este tratat la spital și cine este lăsat să se lupte cu boala, pe cont propriu, întrucât secțiile de terapie intensivă nu mai au locuri libere.

La Ploiești, medicii au procedat la fel ca doctorii din Italia: au dat paturile de spital pacienților cu cele mai multe șanse. Specialiștii în sănătate publică trag un semnal de alarmă. Situația generată de pandemie a devenit crirică.

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara confirmă și el situația disperată în care sistemul medical a ajuns.

”Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă”, e declarat Virgil Musta, la Digi24.

”În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a mai spus medicul.

Întrebat cum au ajuns pacienții de la secția mobilă AȚI din Timișoara să fie înveliți cu paturi, Musta a precizat că a fost o problema de încălzire și că problema a fost rezolvată parțial.

”A fost o problemă de încălzire, azi vom muta pacienții, o parte deja au ajuns pe o anumită secție unde a existat posibilitatea de a fi transformată în terapie intensivă”, a explicat Virgil Musta.
Virgil Musta este de părere că încă mai există o șansă pentru a nu pierde controlul asupra pandemiei

”Situația pare scăpată de sub control. Încă mai avem o șansă, dar că să o fructificăm trebuie să fim fermi și foarte exacți. Cred că a fost acel curent care a mobilizat oamenii să nu respecte regulile cunoscând că undeva în firea noastră nu suntem prieteni cu regulile și atunci oamenii nu le-au mai respectat. Cred că și cei care trebuie să implementeze aceste reguli au vină lor pentru că nu au fost suficient de fermi. E greu să analizez eu situația pentru că nu sunt medic de politici de sănătate publică, dar cred că vină este împărțită”, a conchis medicul.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea