România, „tabachera” Europei. Tutunul, cel mai exportat produs alimentar al României
Tutunul a devenit cel mai exportat produs alimentar, iar valoarea țigărilor vândute în străinătate a depășit-o pe cea a grâului și porumbului. România nu mai este grânarul, ci tabachera Europei.
Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun.
Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent.
Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro).
Această diferență este cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă, arată BAT România.
Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.
„Aproape 60% din producția fabricii noastre din Ploiești este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani”, a declarat Ileana Dumitru, de la British American Tobacco.
British American Tobacco contribuie anual la bugetul de stat cu circa 2 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]