Cultură Educație
România şi ”Spaţiul Schengen”!
În ultimele zile ale anului 2010, nu ştiu ce miniştri din Germania şi Franţa au făcut rapoarte ”separate” prin care solicită ca România şi Bulgaria să nu fie primite în Spaţiul Schengen la sfârşitul lunii martie 2011, aşa cum era programat. Motivul invocat? Cele două ţări membre ale UE nu şi-au îndeplinit angajamentele pe justiţie şi combaterea corupţiei. Să fie acestea motivele principale pentru care cele două mari puteri europene solicită amânarea intrării României şi Bulgariei în acest Spaţiu Schengen? Personal cred că nu!
În România – cel puţin în ultimii ani, ”partidele politice” (în special cele parlamentare) nu fac altceva decât să arunce cu noroi şi alte mizerii în propriile lor decizii luate în ultimii 21 de ani trecuţi cu greu de către poporul român de la măcelul organizat şi dirijat de către faimosul FSN în decembrie 1989.
Zi de zi, seară de seară, reprezentanţi ai partidelor politice pe ecranele posturilor de televiziune (mult prea numeroase) pe şi mai numeroasele posturi de radio şi în presa scrisă, se acuză reciproc de eşecurile (mai mici ori mai mari) obţinute de România în ultimii 21 de ani de ”democraţie”. De câţiva ani, cele trei ”mari” partide româneşti (PDL, PSD, PNL) se ”luptă” pentru ca unul dintre acestea să dispară, cel puţin din rândul ”granzilor” dacă nu, chiar şi din Parlamentul României (aşa cum s-a întâmplat cu PNŢCD).
De toate aceste ”lupte intestine”, profită din plin UDMR care intră la guvernare când vrea şi cu cine vrea şi uite aşa ”poco el poco” obţin privilegii la care românii din Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria şi alte state nu îndrăznesc nici cel puţin să viseze. Acesta este unul dintre motivele pentru care se propune amânarea intrării în Schengen a României.
În opinia mea însă, motivul principal pentru care se cere amânarea intrării în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei sunt ţiganii din aceste ţări care, în ultimii ani au invadat marile metropole ale Europei speriindu-i pe conducătorii acestora.
Germania mai are şi ”experimentul” cu populaţia turcă care înainte de 1990 a fost primită la muncă în RFG, iar în prezent refuză să se mai întoarcă în propria ţară. (După câte ştiu în prezent se află în Germania 3-4 milioane de turci care probabil ”poluează genetic” rasa ariană).
Pentru România, Germania mai are şi un al treilea motiv pentru care, se câte ori are ocazia ne sancţionează. Nemţii nu au uitat şi nu vor uita faptul că România a trădat Germania şi în primul şi în cel de-al II-lea Război Mondial. De asemenea, Germania nu va uita faptul că în perioada comunistă a fost nevoită
să-i ”cumpere” cu mărci pe conaţionalii ei saşi ce se aflau în România. (De fapt aceşti germani nu trebuiau să fie colonizaţi cu scopuri expansioniste în ţările din sud-estul Europei – Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, România, Ucraina şi chiar Rusia).
Acestea sunt motivele principale pentru care se cere amânarea intrării României în Spaţiul Schengen. Nu le pasă nemţilor şi francezilor de cum funcţionează justiţia în România şi cât de mare este corupţia. Dimpotrivă, se bucură şi încurajează aceste nereguli de pe urma cărora ei profită. Aceste probleme ar trebui dezbătute în mass-media românească de către jurnalişti, analişti şi politicieni, (aşa cum îi avem).
George TURCU, Blaj

Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| Inconștiența unui șofer de 19 ani: Cum arată cauciucurile mașinii cu care a vrut să urce pe Transalpina și cum l-au ”premiat” polițiștii
-
Curier Județeanacum 10 ore
FOTO| Caresta Bags, cea mai mare fabrică de marochinărie din Alba, își mută cele două fabrici, din Sebeș și Alba Iulia, în casă nouă
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO| Într-o comună din Alba, cabinete medicale renovate care are arată mai bine ca cele de la oraș!
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023
-
Ştirea Taacum 13 ore
FOTO ȘTIREA TA| NESIMȚIRE din partea unui șofer din ALBA: Și-a aruncat șervețele murdare din mașină, la câțiva metri de coșurile de gunoi
-
Sportacum 14 ore
Alegeri fără emoții la conducerea AJF Alba! Petropulos, Dăscalescu și Hulea, iarăși fără contracandidați!
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO| Trei români AU MURIT într-un accident îngrozitor, în drum spre Italia: Unde s-a răsturnat autocarul lor
-
Actualitateacum 14 ore
BĂTAIE într-un bar din ALBA: Un bărbat beat a agresat o persoană și a făcut prăpăd în interior