Rămâi conectat

Politică Administrație

România peste țări precum Germania, Italia sau Olanda, în ceea ce privește procentul din PIB alocat Apărării

Ziarul Unirea

Publicat

în

România peste țări precum Germania, Italia sau Olanda, în ceea ce privește procentul din PIB alocat Apărării

Țara noastră se află printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai ridicat procent din PIB alocat Apărării. Așadar, din punct de vedere al cheltuielilor militare, am depășit state precum Germania, Italia, Spania, Olanda, Austria sau Ungaria, având un procent de 1,7% din PIB, comparativ cu media europeană de 1,2%, potrivit datelor unui studiu Eurostat.

România se află astfel, din punct de vedere, al bugetului alocat Apărării, pe locul 6, în topul statelor UE, la egalitate cu Lituania.

Letonia, Estonia și Grecia sunt țările europene cu cele mai mari cheltuieli militare, raportate la PIB. Ele sunt urmate de Cipru, Franța și Marea Britanie.

În anul 2018, autoritățile române au pus în practică trei contracte importante în domeniul Apărării, negociate prin metoda „guvern-guvern”, în urma cărora România va achiziționa sisteme de apărare și armament extrem de costisitoare: sisteme de apărare antiaeriană Patriot, lansatoare mobile de rachete cu bătaie lungă HIMARS și transportoare blindate Piranha 5.

În septembrie 2018, ministrul român al Apărării anunța plata a peste 142 milioane de euro pentru blindatele Piranha, alte 409 milioane de dolari, pentru un prim sistem de rachete HIMARS, precum și plata pentru un al doilea sistem Patriot, în valoare de peste 2,4 miliarde de lei.

Anul trecut, România a ajuns pe locul 40 în topul cheltuielilor militare efective, cu 4,6 miliarde de dolari cheltuiți pentru dotarea armatei.

Surse: Digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea