România ocupă locul 66, în lume, în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet. Prețul, în ușoară creștere față de ultimul studiu
Locul României în topul țărilor cu cel mai ieftin internet din lume a coborât la 66, cu 27 de locuri mai jos față de ultimul raport, care plasa țara noastră pe locul 39, la nivel global.
Prețul mediu al internetului în România a fost de 1,18 dolari pe GB, în 2020, în creștere ușoară. Studiul a luat în considerare 16 planuri tarifare din România, cel mai ieftin costând 0,11 dolari per GB, iar cel mai scump costând 11,83 dolari.
În Europa de Est, România se situează pe locul 4, în coborâre față de raportul anterior care ne situa pe locul 2. Republica Moldova are cel mai ieftin internet din regiune (0,32 dolari), urmată de Polonia (0,64 dolari), Macedonia (0,96 dolari) și România (1,18 dolari). Republica Cehă este cea mai scumpă țară din regiune, 1 GB de date costând în medie 8,15 dolari. Dintre națiunile baltice, Lituania este cea mai ieftină, cu 1,38 dolari/GB.
În ceea ce privește Europa de Vest, cele mai ieftine date mobile se găsesc în Italia, pe locul patru în general, unde prețul mediu pentru 1 GB este de doar 0,27 dolari. Franța (0,41 dolari) este a doua cea mai ieftină țară din Europa de Vest, urmată de San Marino (0,43 dolari) și Danemarca (0,79 dolari). Marea Britanie (1,42 dolari) este a 11-a cea mai ieftină din Europa de Vest și a 78-a cea mai ieftină din lume.
Cel mai ieftin internet din lume
Cele mai ieftine cinci țări în ceea ce privește costul mediu de 1 GB de date mobile sunt Israel (0,05 dolari), Kârgâzstan (0,15 dolari), Fiji (0,19 dolari), Italia (0,27 dolari) și Sudan (0,27 dolari).
Toate aceste țări dețin o infrastructură excelentă de bandă largă sau, în cazul Kârgâzstanului, Fiji și Sudan, se bazează în mare măsură pe datele mobile ca mijloc principal de a-și menține populația conectată la restul lumii.
Cel mai scump internet din lume
Cele cinci țări cu cel mai scump internet în funcție de costul mediu pentru 1 GB de date mobile sunt Guineea Ecuatorială (49,67 dolari), Insulele Falkland (44,56 dolari), Sfânta Elena (39,87 dolari), São Tomé și Príncipe (30,97 dolari) și Malawi (25,46 dolari).
Asemănările dintre aceste cinci națiuni sunt atât frapante, cât și evidente. Patru din cinci sunt situate în Africa Subsahariană, iar patru din cinci sunt națiuni insulare. Africa subsahariană este cea mai scumpă regiune din lume în materie de date mobile în general, în timp ce națiunile insulare tind să fie și cele mai scumpe.
Costul mediu la nivel global al unui GB de internet se ridică la 4,07 dolari.
Sursa: economedia.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]