Rămâi conectat

Editorial

„România, în bejenie”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Dincolo de „furtuna” declanşată în cadrul UE de criza datoriilor suverane ale statelor membre şi de strădania şefilor de stat şi de guvern de a găsi în aceste zile soluţii pentru combaterea efectelor crizei, România are şi ea, în plan intern, parte de „furtuna” ei. Pe lângă problemele absorbţiei fondurilor europene discutate luni de preşedintele Traian Băsescu cu membrii Executivului condus de premierul Emil Boc, mai sunt şi alte probleme arzătoare precum construcţia şi definitivarea bugetului pentru anul viitor, care are şi unele interferenţe cu bugetul UE pentru 2012, sosirea la Bucureşti din nou a unei delegaţii FMI şi CE în perioada 25 octombrie -7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by şi reforma în cadrul companiilor de stat, şi altele.
Cum toate aceste probleme sunt în faza de dezbatere, mă voi referi în cele ce urmează la Recensământul populaţiei 2011, acţiune care este actualmente în plină derulare şi care, aşa după cum o să vedeţi, poate să ne aducă unele surprize mai mult sau mai puţin plăcute. Una dintre concluziile care se conturează deja o reprezintă faptul că ţara noastră se află în cel de-al 22 – lea an de scădere a numărului populaţiei, ca urmare a unui fenomen îngrijorător de migraţie, dar şi ca urmare a unei natalităţi din ce în ce mai reduse. Apoi, unele surse de presă, chiar şi guvernamentale, susţin că actualul recensământ va pune în „oglindă” tristul adevăr că populaţia României este la ora actuală de doar 18 -19 milioane de locuitori, având în vedere faptul că pentru prima dată românii care locuiesc în străinătate de peste 12 luni nu vor mai figura în raportările oficiale, iar populaţia activă va scădea dramatic, de la 10 milioane la 7-8 milioane! Drept urmare, rata şomajului în ţara noastră s-ar putea dubla, de la 4,89 la sută cât este în prezent la circa 10 la sută! Apoi, deşi există multe opinii că actuala putere vrea să se folosească de acest recensământ în viitoarele alegeri pentru a-şi maximiza numărul de voturi favorabile prin diverse „inginerii”, dacă se vor confirma datele avansate mai sus, atunci acestea vor avea un posibil efect de „bumerang” şi împotriva guvernanţilor actuali, în primul rând pentru faptul că se va reduce semnificativ şi numărul de parlamentari. Întrebată de presă despre acest aspect, Andreea Paul Vass, consilier al prim – ministrului Boc a declarat: „O reducere a numărului populaţiei ar trebui să conducă la o ajustare corespunzătoare şi a numărului de parlamentari. Păstrând regula prezenţei în Parlament a unui deputat la 70.000 de cetăţeni, numărul de deputaţi s-ar putea reduce de la 330 în prezent la 271 în cazul unei populaţii de 19 milioane de locuitori, respectiv de 257 în cazul a 18 milioane de locuitori. De asemenea, potrivit regulii de un senator la 160.000 de locuitori, am putea avea doar 118 senatori la o populaţie de 19 milioane de locuitori sau 112 reprezentanţi pentru 18 milioane de cetăţeni, de la 137 în prezent”. Başca dacă se va modifica Constituţia până la alegeri în conformitate cu rezultatele referendumului din 2008, care prevede reducerea cu totul a numărului de parlamentari la doar circa 300. Andreea Paul Vass este de părere că sunt posibile şi alte modificări, de ordin administrativ, precum redimensionarea consiliilor locale şi modificări în alocările financiare către zonele cu o populaţie mai mică.
Analistul economic Ilie Şerbănescu merge mai departe cu prezicerile sumbre, declarând nici mai mult nici mai puţin că „România este în bejenie”. „Acest recensământ nu va face decât să arate ceea ce se ştia deja: România este în bejenie. România are cea mai mică rată de ocupare din UE, una de tip african.(…) Cel mai important efect al recensământului din acest an este că el va arăta că, de fapt, nu este corect când guvernanţii spun că 40 la sută din populaţia ocupată este în agricultură. Cei din mediul rural care contează cu adevărat sunt plecaţi deja din ţară. Aceia pe care UE vrea să-i „dea afară” din agricultura României, cei 3 milioane de români muncesc deja în străinătate, nu mai sunt în ţară” – concluzionează Şerbănescu. Ce va fi cu adevărat, vom vedea în curând.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea