România, dată în judecată de Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID refuzate
România, dată în judecată de Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID refuzate
Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile anti-COVID comandate în pandemie. Plângerea a fost înregistrată la o instanță din Bruxelles și vizează contractul neonorat de statul român, prin care țara noastră a cerut peste 90 de milioane de doze de vaccin.
Potrivit informațiilor publicate de Reuters, Pfizer solicită despăgubiri de 1,2 miliarde de euro de la România. Compania susține că statul român a refuzat să preia cantitățile de vaccin comandate, în ciuda faptului că acestea erau deja produse și plătite.
În 2020, România a semnat un contract cu Pfizer pentru livrarea a 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. La acel moment, pandemia era în plină desfășurare, iar autoritățile române au estimat că vor avea nevoie de o cantitate mare de vaccinuri pentru a imuniza populația.
Cu toate acestea, în 2021, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, iar autoritățile române au decis să reducă numărul de doze de vaccin comandate. În cele din urmă, România a acceptat doar 30 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer.
Pfizer susține că România a încălcat contractul prin faptul că a refuzat să preia cantitățile de vaccin comandate. Compania afirmă că a fost nevoită să găsească alți clienți pentru aceste doze, iar acest lucru i-a cauzat pierderi financiare.
Reprezentanții Ministerului Sănătății din România au declarat că nu au primit încă o notificare oficială cu privire la plângerea depusă de Pfizer. Ministerul susține că a respectat toate prevederile contractului cu Pfizer și că va contesta plângerea în instanță.
Acest caz ar putea avea implicații importante pentru România. Dacă Pfizer va câștiga procesul, statul român ar putea fi obligat să plătească despăgubiri de peste 1 miliard de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]