Rămâi conectat

Ştirea zilei

România celor PREA MULȚI: Două fetițe își vând jucăriile pentru ca părinții să achite facturile. Vulnerabilii din economia care „bubuie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

România celor PREA MULȚI: Două fetițe își vând jucăriile pentru ca părinții să achite facturile. Vulnerabilii din economia care „bubuie”

Două fetiţe, încălzite de ultimele raze ale soarelui de toamnă, încercau zilele trecute să convingă trecătorii să le cumpere jucăriile. Împinse de sărăcia de acasă, copilele au decis să-şi sprijine familia numeroasă, pentru a putea achita FACTURA la curent şi la întreţinere.

În ciuda festivismului aproape deșănțat al clasei politice, care conduce România spre noi culmi, undeva în societate, viața e grea, în unele cazuri chiar o luptă pentru supraviețuire.

Persoanele care treceau sâmbătă, 25 septembrie, prin dreptul scărilor de la Colegiul Naţional Roman Vodă, din Roman, nu puteau să nu se oprească, impresionaţi de faptul că două copile: una de 12 şi alta de 9 ani, stăteau pe un carton încercând să-şi vândă jucărioarele, celor dispuşi să le cumpere.

Încălzite de ultimele raze ale soarelui de toamnă şi vizibil ruşinate de situaţie, lăsau ochii în jos de umilinţă şi neputinţă. Din păcate, mulţi treceau pe lângă ele, se uitau şi plecau mai departe, fiecare cu necazurile lui. Iasmina, elevă în clasa a V-a şi surioara mai mică, Iuliana (prenumele celor două nu sunt cele reale, fiind inventate pentru a nu le pune într-o postură delicată, dată fiind situaţia lor familială) , răspundeau cu o lacrimă prelinsă din colţul ochilor, întrebării fireşti a trecătorilor curioşi să ştie de ce-şi vând jucăriile.

Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare

Lângă ele, pe bucata de carton, erau înşirate un iepure de pluş, un căţel, un ursuleţ, o minge şi câteva creioane de colorat, pe care, probabil, le primiseră la deschiderea anului şcolar de la primărie, care a asigurat pachete cu rechizite pentru copiii proveniţi din familiii cu posibilităţi materiale modeste. Impresionat de gestul copilelor, care erau modest îmbrăcate, redactorul articolului citat le-a întrebat pe puştoaice: „De ce vă vindeţi jucăriile?“. Iar răspunsul a fost dezarmant: „Ca să achite mama facturile. N-avem încotro“, a încercat, ruşinată fiind, să lămurească situaţia, Iasmina.

„Suntem acasă şase fraţi, mama e bolnavă. Tata mai lucrează cu ziua, dar în ultima vreme mai greu găseşte de treabă. Alocaţiile noastre abia ne ajung să mâncăm. Mama a spus că trebuie să facem rost de bani să achităm facturile la curent. Trebuie să le plătim că sunt foarte mari şi ne taie altfel curentul“.

Citește și: Pensiile, salariul minim și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022

Fata povesteşte că mari sunt şi cele la gunoi, la întreţinerea la bloc. La deşeuri se plăteşte la persoană şi scump pentru cele opt persoane câte trăiesc în casă. Cea mai afectată de situaţie pare a fi mezina, Iuliana, care ţinea în mâini o păpuşică de care se vedea că-i este foarte greu să se despartă. Le-am lăsat copilelor o hârtie de 50 de lei, în speranţa că poate şi alţi romaşcani vor face acelaşi lucru, impresionaţi de situaţia disperată în care au ajuns cele două feţiţe, la fel ca alte sute sau mii de familii, acei „consumatori vulnerabili“.

Şi ce poate fi mai trist decât să vezi un copil că-şi vinde jucăriile, pentru ca părinţii să poată achita facturile. Asta în timp ce politicienii pun la cale planuri pentru miile de români care se află în situaţia disperată de a nu avea resurse să-şi achite facturile la utilităţi, umflate, fără scrupule, de furnizorii de servicii. Am mai aflat că fetele merg la şcoală, deşi familiei îi e greu să asigure tot ceea ce este necesar traiului de zi cu zi.

sursa: monitorulneamt.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea